1 Ağustos 2023, Salı - 22:41

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gıda sorunu için altı oturumlu sempozyum

Tarih: 21 Ekim 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 78

Dünya Gıda Günü Sempozyumu bu yıl Gıda ve Tarım’da Dışa Bağımlılık ve Açlık ve yoksullukla Mücadele başlığıyla düzenlendi. Tüm gün süren programda Türkiye ve Dünya’daki tarımsal üretim, yoksulluk ve açlık konuları tartışıldı. Dinleyici kitlenin oda mensuplarına ek olarak mühendislik ve mimarlık öğrencilerinden oluşması dikkat çekti.

Dün gerçekleştirilen Dünya Gıda Günü Sempozyumu, altı oturumda gerçekleşen konuşmalarla tamamlandı. İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonundaki sempozyumda gün boyunca tarımsal üretimin, açlığın, yoksulluğun ve gıda güvencesizliğinin farklı alanlardan gelen uzmanlarla tartışıldığı sempozyuma, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı oda üyelerinin yan sıra öğrencilerin de yoğun ilgisi vardı. Toplantının genelinde konuşmacılar, tarımsal üretim konusunun yanında Kamu İktisadi Teşebbüslerini, özelleştirmeleri, meslek odalarının güncel sorunlarını da masaya yatırdı.

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Zeki Taydaş, TMMOB Başkanı Emin Koramaz ve FAO (Food and Agriculture Organization) Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu yaptıkları açılış konuşmalarında Türkiye’deki tarımsal üretimin dünü, bugünü ve yarını üzerinde durdu. Taydaş, 1980 Kararnamelerine değinerek başladığı konuşmasında TÜİK verilerini paylaşarak tarımda çalışan nüfus oranındaki düşüşü, resmi oranlarla gözler önüne serdi. Dünya’daki sıcak çatışmaların gıda güvencesinin önündeki en büyük engel olduğunu ifade eden Taydaş, bir yandan lüks tüketim alışkanlıklarının da Dünya’daki açlık ve gıda güvencesizliği noktasında en önemli etmenlerden olduğunu savundu. Diğer konuşmacılar gibi sürdürülebilir kalkınma, tarımsal ürünlerin planlanması gibi konularda taleplerini sıralayan Taydaş konuşmasında aile çiftçiliğinin desteklenmesi için kadınların tarımsal üretim alanlarında özellikle teşvik edilmesi gerektiğini ileri sürdü. Ardından sözü alan Koramaz ve Gutu ise Türkiye’deki ve Dünya’daki tarımsal üretim üzerine çıkarılmış verileri değerlendirdi.

Hamzaoğlu: “Nüfus cüzdanı yeter”

“Herkes için Gıda” başlıklı konuşmasında tarımsal üretim konusuna bir sağlıkçı olarak yaklaşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, sorunun temelinin toplum yapısında görülebileceğini belirtti ve ” Yaşadığımız toplumda sınıflar varsa açlık da vardır” dedi. Sunumda kısaca güvenceli beslenmenin sağlık boyutunu betimleyen Hamzaoğlu, açlığın üç sebebinin altını çizdi: Savaş ve çatışmalar, iklim değişiklikleri ve ekonomik büyüme. Amerika Birleşik Devletlerinin 1970’lerden bugüne tarımsal ürünler konusunda diğer ülkelere karşı aldığı pozisyonu örnekler vererek eleştiren Hamzaoğlu, sağlık üzerine spekülatif bir pazar kurulduğunu söyledi. Bugün yoksulların, beslenme ihtiyacını ağırlıklı olarak tahıl ve kök tüketimiyle karşıladığını dile getiren Halk Sağlıkçısı, süt ve süt ürünlerinin, hayvansal gıdaların ve yağ tüketiminin bu kesim içinde yeterince sağlanamadığını kaydetti. Sunumunda insan ihtiyaçlarını listeleyip aktaran Hamzaoğlu, bu listeyi ihtiyaçlarının en büyüğü olarak gösterdiği “Barış” ve “Özgürlük” kavramlarıyla tamamladığı sırada salonda bulunanlardan yoğun alkış aldı. Hamzaoğlu, konuşmasını sağlık ve güvenceli beslenmenin birer yurttaşlık hakkı olduğunu hatırlatarak sonlandırırken bu ihtiyaçların karşılanması için “Bir nüfus cüzdanı yeter” dedi.

Programın son kısmı olan panelde ise CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Prof. Dr. Aziz Konukman, Prof. Dr. Dilek Bostan Budak ve Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Abdullah Aysu ve iktisatçı yazar Mustafa Sönmez konuştu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/19819
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gıda sorunu için altı oturumlu sempozyum

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat