“Boşluğu sen doldur” için coşkulu etkinlik
Organ naklinin önemine dikkat çekmek için başlatılan “Boşluğu Sen Doldur” projesi için düzenlenen etkinlikte hem renkli görüntüler hem de çeşitli aktiviteler vardı.
Ankara Üniversitesi, İLEF ve Türkiye Organ Nakli Vakfı iş birliğiyle organ nakli konusuna farkındalık geliştirmek için Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü Güneş meydanında etkinlikler düzenlendi. Organizasyon ekibi başkanı Doç. Dr. Deniz Sezgin “En başta İLEF’te Sağlık İletişimi dersi ödevi için başlatılan proje çok daha farklı bir şeye dönüştü. Öğrencilerimiz emeklerini verdiler. Yüreklerini ortaya koydular. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde (İLEF) Doç. Dr. Deniz Sezgin tarafından verilen Sağlık İletişimi dersinden hareketle başlayan “boşluğu sen doldur”, konuyla ilgili çeşitli kurumların katılımıyla büyüyerek bir projeye dönüştü. Proje kapsamında Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle organ bağışına farkındalık yaratmak üzere temalı, “organ bağışla hayat ver” başlığıyla bir etkinlik düzenledi.
Dün Ankara Üniversitesi (A.Ü) Tandoğan kampüsü Güneş Meydanında İLEF öğrencileriyle beraber Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin de katılımıyla düzenlenen etkinlik, açılış konuşmalarıyla başladı. Etkinlikte, TONV Başkanı Eyüp Kahveci, İLEF Dekan Vekili Prof. Dr. Abdülrezzak Altun, A.Ü Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, A.Ü Sağlık Bilimleri Dekan Vekili Prof. Dr. Afsun Ezel Esatoğlu, A.Ü Cebeci Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Rüçhan Akar, A.Ü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Balcı, İLEF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Sezgin birer konuşma yaptı. Açılış konuşmalarının ardından organ nakli olmuş Recep Sürsavur, Metin Çevik ve Vedat Bektaş’ın babası Salih Bektaş ile nakil bekleyen Mehmet Şahin’le de söyleşiler yapıldı.
Kahveci: “Boşluğu sen doldur” teması çok yaratıcı
TONV Başkanı Eyüp Kahveci konuşmasında İLEF öğrencilerinin bulduğu “boşluğu sen doldur” temasının çok doğru bir tercih olduğunu ve konsepti çok yaratıcı bulduğunu, bundan sonra da konseptin geliştirilerek devam edilmesi gerektiğini söyledi. Kahveci, toplumsal farkındalığın önemine değinerek “Toplumun itici gücü olan gençlerin, üniversite öğrencilerinin işin içerisine girmesi ve farkındalığın toplumda yaygınlaştırması bir davranış değişikliğine neden olması çok güzel. Her birini kutluyorum” diye konuştu.
Altun: “İki yıldır organ bağış kartımı yanımda taşıyorum”
İLEF Dekanı Prof. Dr. Abdülrezzak Altun da organ nakli sorununun çok can yakıcı bir sorun olduğuna dikkat çekerek, 2 yıldan daha uzun bir süredir organ bağış kartı taşıdığını ve sorunun bu kartın yaygınlaşmasıyla çözüleceğine vurgu yaptı.
Esatoğlu: “Bu farkındalığınız bir gün bir şekilde bir işe yarayacak”
Sağlık Bilimleri Dekan Prof. Dr. Afsun Ezel Esatoğlu, annesine organ nakli yapılması nedeniyle konunun kendisini bireysel olarak da ilgilendirdiğini söyleyerek, “Bir gün bir yerde bir şekilde bu farkındalığınız bir işe yarayacak” dedi.
Ertürk: “Ülkemizde organ nakli çok iyi bir şekilde yapılıyor”
A.Ü Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk de herkesin bir gün organ nakli gereksinimi duyabileceğini belirtti. Ertürk organ nakli farkındalığının son derece önemli olduğundan bahseden Ertürk, “Organ bekleyenler umarım çok kısa sürede bekledikleri organa kavuşurlar ama şunu bilsinler merak etmesinler, bizim ülkemizde organ nakli çok iyi bir şeklide yapılıyor” diye konuştu.
Akar: “Her 14 saniyede bir kişi nakil için listeye alınıyor”
A.Ü. Cebeci Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Rüçhan Akar, her gün dünyada 18 kişinin organ yetmezliği nedeniyle nakil için bekleme listelerine alındığını söyledi. Akar, ”Her 14 saniyede bir kişi bekleme listesinde kaybediliyor” dedi. Bağış yapmanın pek çok insanının hayatını kurtarmak olarak niteleyen Akar, konuşmasını “boşluğu doldurmaya ben de varım” diyerek sonlandırdı.
Sezgin: “Emek veren öğrencilerimize teşekkür ediyorum”
İLEF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Sezgin, Sağlık İletişimi dersi kapsamında iletişim fakültesi öğrencilerinin her sene sağlık konusunda farkındalık yarattıklarından bahsetti. Bu yıl ki farkındalık çalışmalarını, Organ Nakli Vakfı ile beraber yaptıklarını söyleyen Sezgin, öğrencilerin büyük bir emek verdiğini ifade etti ve ”En başta İLEF’te Sağlık İletişimi dersi ödevi için başlatılan proje çok daha farklı bir şeye dönüştü. Öğrencilerimiz emeklerini verdiler. Yüreklerini ortaya koydular. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Balcı: “Bir kadavranın organıyla 5 canlının hayatı kurtarılabilir”
A.Ü Tıp fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Balcı da 2012 yılında Türkiye’nin canlı organ bağışında birinci olduğunun altını çizerken, bir kadavranın organlarıyla 5 canlının hayatının kurtarılabileceğini söyledi. Balcı, “Organ bağışıyla ilgili bilgi boşluğu tıp fakültesinde de var, İletişim fakültesinde de var. Demek ki daha çok birlikte olmamız lazım” dedi. Konuşmasının ardından Balcı, organ nakli olmuş ve olmayı bekleyen kişileri sahneye davet etti.
Organ alan ve bekleyen hastalarla söyleşi yapıldı
Sahneye ilk olarak böbrek nakli olan Recep Sürsavur geldi. Sürsavur 1998 yılında yüksek tansiyondan dolayı böbreklerini kaybettiğini ve 2000 yılında da diyalize başladığını belirtti. Sürsavur “18 yıl sonra kadavradan böbrek çıktı diyerek gece üçte aradılar. Geldim nakil oldum. İkinci bir doğum tarihi gibi oldu” dedi.
Karaciğer nakli olan Metin Çevik ise 2014 yılında organ nakli olduğunu belirtip nakil haberini pazarda kızıyla alışveriş yaptıktan sonra eve dönerken aldığını ve hemen hastaneye gidip nakil olduğunu söyledi.
3.5 yaşında kalp nakli olan ve şu anda 4.5 yaşında olan Vedat Bektaş’ın babası Salih Bektaş, Vedat’ın kalp yetmezliği olduğunu fark ettiklerinde hayatlarının yeni bir eksene kaydığını söyledi. Dünyaya bakış açılarının değiştiğine değinen Bektaş, Vedat’ın nakil olana dek geçen zamanın çok zor olduğunu nakil sonrası döneminde zor olduğunu ama başarılı bir ameliyat sonucu Vedat’ın sağlığının iyi olduğunu belirtti.
Kalp nakli bekleyen 18 yaşındaki Gazi Üniversitesi Elektrik –Elektronik bölümü öğrencisi Mehmet Şahin 2.5 yıl önce kalp yetmezliği tanısı konduğunu Ankara’ya gelip tedavi olup kalp destek cihazı takıldığını söyledi. Kalp nakli olana kadar kalp destek cihazı ile yaşamak zorunda olduğunu belirten Şahin üniversiteye devam ettiğini belirtti.
Konuşmalar sonunda etkinliği düzenleyen öğrencilere katılım belgesi verildi. Etkinlik alanında organ nakli ile ilgili bilgilendirme yapıldı ve konuyla ilgili hazırlanan oyunlar da oynandı. Etkinlik mini bir konserle sona erdi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/14482
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Boşluğu sen doldur” için coşkulu etkinlik
Bir cevap yazın