6 Kasım 2024, Çarşamba - 22:35

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

BYYO’dan bu yana değişmeyen sorun: İşsizlik

Tarih: 14 Haziran 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 138

Gazetemizin ilk muhabirlerinden Sadun Çetin, iletişim fakültelerinin dününü-bugününü değerlendirdi. Çetin’in 1981’de yaptığı “işsizlik sorunu” haberinin ardından 35 yıl geçse de iletişim fakültelerinin sorunu aynı kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, üniversite mezunları arasında iletişim fakültesinde okuyanlar işsizlikte ilk sırada yer aldı. Yüzde 29,1 ile üniversite mezunları arasında işsizliğin en yüksek görüldüğü alan “gazetecilik ve enformasyon” oldu. Gazetemizin ilk muhabirlerinden Sadun Çetin’in 1981’de yaptığı “işsizlik sorunu” haberinin ardından 35 yıl geçti. Ancak, Sadun Çetin’in yaptığı haberin ardından yıllar geçse de iletişim fakültelerinin sorunu aynı kaldı.

Sadun Çetin dikey“Yerel basında iletişim mezunları tercih ediliyor”

Kocaeli’nde yayımlanan bir yerel gazetede genel müdürlük yapan Sadun Çetin, Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan (BYYO) mezun olalı 34 yıl olmuş. GÖRÜNÜM’de çalıştığı dönemlerde yaptığı bir haberde iletişim fakültesi mezunlarının işsizliğini ele alan Çetin, aradan geçen yıllarda kimi iyileşmelerin yanı sıra bazı olumsuzlukların da olduğunu söylüyor. Yerel basını temel alarak konuştuğunu belirten Çetin, yerel basında iletişim mezunlarına bazı olanaklar yaratıldığını söylüyor.

Çetin, devletten resmi ilan alıp kazancını artırmak isteyen işverenin işyerinde asgari bir kadro olması gerektiğini belirtiyor ve ardından şu değerlendirmede bulunuyor:

“Bu kadro, lise mezunu için 2 yıl çalışmış olmayı gerektiriyor. Fakat iletişim mezunlarının ihtiyaç olan asgari kadroyu doldurmak için fazladan çalışma koşulu yok. Dolayısıyla bu durum işveren tarafından tercih edilir hâle geldi.”

“İletişim mezunu ile sokaktaki insan arasında fark yok”

İletişim Fakültesi mezunlarıyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Sadun Çetin şöyle devam ediyor, “Sokaktan gelen biri ile bir iletişim mezunu arasında çok keskin bir ayrım olduğu söylenemez. Haber tekniği ve haber yazma açısından doğal olarak bir fark oluyor, ama ben bunu yeterli görmüyorum.”

İletişim Fakültelerinde her geçen yıl artan kontenjanların eğitim niteliğini düşürdüğünü söyleyen Çetin, “Okuldaki eğitim, bünyesindeki öğretim kadrosu ve eğitim anlayışıyla bağlantılı olduğu kadar öğrencinin kendini yetiştirebilmesine de bağlıdır” ifadelerini kullanıyor. BYYO’ndan mezun olduğu 1982 yılından bu yana hocalarının bazı sözlerinin hâlâ aklında olduğunu ifade eden Çetin, “Öğretim elemanları öğrencileri çalışmaya, çabalamaya, araştırmaya, sorgulamaya sevk edebilirler” diyor. Çetin, hangi hocalar aracılığıyla nasıl eğitim verildiğinin önemli olduğunu belirterek, okuduğu dönemdeki hocalarına şükran borçlu olduğunu dile getiriyor.

Hayatımın hiçbir döneminde GÖRÜNÜM’ün çalışma şartlarındaki
güzelliği unutamam.

“Uygulama gazeteleri öğrenciyi geliştiriyor”

İletişim Fakültelerindeki uygulama gazetelerinde çalışmış öğrencilerin gazete ortamına daha rahat adapte olduklarını kaydeden Çetin, “Fakültelerdeki uygulama gazeteleri haber yazma tekniği, başlık seçimi, konuya yaklaşım gibi konularda öğrenciyi geliştiriyor” değerlendirmesini yapıyor. GÖRÜNÜM’ün ilk yıllarına tanıklık eden Çetin, son olarak GÖRÜNÜM’de çalıştığı dönemi değerlendirdi. Sadun Çetin, “Hayatımın hiçbir döneminde GÖRÜNÜM’ün çalışma şartlarındaki güzelliği unutamam. 12 Eylül’ün ilk zamanları olmasına rağmen her şeyin tartışılabildiği bir ortam vardı” diyor.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11712
Yol: Ana sayfa » Yazılar » BYYO’dan bu yana değişmeyen sorun: İşsizlik

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat