6 Kasım 2024, Çarşamba - 23:01

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Çarşamba Söyleşileri” dönemi rap müzikle açtı

Tarih: 03 Ekim 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 92

Mülkiyeliler Birliğinin düzenlediği “Çarşamba Söyleşileri”nin yeni dönemdeki ilk konukları, Ankaralı rap sanatçısı Aga B, Flow Radyo’dan Çağıl Ömerbaş ve müzik yazarı Murat Meriç oldu. Söyleşide Ankara’da ve günümüzde rap müziğin durumu masaya yatırıldı.

Mülkiyeliler Birliği tarafından düzenlenen “Çarşamba Söyleşileri”nin yeni dönemdeki ilk konukları Ankaralı rap müzik sanatçısı Aga B ve Flow Radyo’da Hip Hop Klinik programını yapan Çağıl Ömerbaş oldu. Moderatörlüğünü müzik yazarı Murat Meriç’in yaptığı “Kültürün Yeraltı Kaynakları: Rap Müzik” başlıklı söyleşide Ankara’da rap müzik, Türkiye’de rap müziğin gelişimi ve günümüzdeki popülerliği tartışıldı. Mülkiye Kültür Merkezinde 18.30’da başlayan etkinliğe katılım yoğundu.

“Rap, tekrar görünür hale geldi“

Rap müzik ve hip hop kültürünün birbirinden ayrı ele alınması gerektiğini söyleyen Çağıl Ömerbaş, hiphop’un break dans, graffiti ve rap müzik gibi birçok bileşeni içeren bir kültür olduğunu rap müziğin ise şarkı söyleme tarzı olduğunu belirtti. “Rap senin söylediğin, hiphop ise yaşadığın bir şeydir” diyen Ömerbaş, ilk zamanlarda rap sanatçıların Türkiye’de zorluklar yaşadığını dile getirdi. Ömerbaş, “Yakın zamana kadar koşullar çok zordu. İnsanlar kendi CD’lerini kendileri basıyor, konser önlerine gidip kendileri satmaya çalışıyorlardı. Bir dağıtım ağı yoktu. Ülkesel dağıtım ağına girebilen sanatçı sayısı ise çok azdı” dedi. Bu durumun değiştiğini aktaran Ömerbaş, “Rap, sosyal platformlar sayesinde daha ulaşılabilir hale geldi ve insanların benimsemesiyle de hızla yayıldı. Böylece daha görünür hale geldi” şeklinde konuştu.

“Ankara rap’i hep alternatif oldu”

Türkiye’deki rap müziğin şehirlere göre İstanbul rap’i, Ankara rap’i ve İzmir rap’i gibi farklı adlandırılmasının sebebini her birinin yarattığı etkinin başka olmasına bağlayan Aga B, “Biz daha önce uyandık” diyerek Ankara rap’inin her zaman alternatif özelliği olduğunu dile getirdi. Aga B, “Buranın rap’i diğer şehirlere göre hep alternatif oldu. Daha iyi veya kötü diye tartışmıyorum ama burası diğer şehirlere göre hep farklı yerde durdu. İşlediği konu, seçtiği sound, kullandığı enstrüman ve seçtiği kelimeler gibi etkenlerle” dedi.  Ankara’da hip hop kültürünün rap müzik ile değil break dans ile doğduğunu aktaran Aga B, “Karanfil (sokak) rapçilerden önce break dansçıların buluşma yeriydi” diye konuştu.

“Sayının düşmesi geride kalanları değersizleştirmiyor”

Aga B, geçtiğimiz haftalarda yayınlarak gündeme oturan, 18 rap sanatçısının bir araya geldiği “SUSAMAM” şarkısına dair de konuştu.  Projede yer alan rapçiler Miraç ve Defkhan’ın açılan soruşturma ve gelen tepkiler üzerine projeden ayrılmasına yönelik soruyu cevaplandıran Aga B, “Bu projenin firelerinin olması mevzunun ne kadar doğal geliştiğini açıklayan bir durum aslında. Her koldan insanın yer aldığı, kolektif bir iş. O görüşten de insan var, ben de varım” dedi. Ayrılan kişilerin videonun bu kadar yaygınlaşıp büyüyeceğini tahmin etmediklerini söyleyen Aga B, “Bu kadar sorumluluk taşımayı istemediler” dedi. Ayrılıkların projeye gölge düşürmemesi gerektiğini belirterek, “Bence de çıkmasalardı. Hep beraber çok güzeldik ama 18’den iki gitmesi de 16’yı değersizleştirmiyor” dedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/24911
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Çarşamba Söyleşileri” dönemi rap müzikle açtı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat