Cebeci’de Engelliler Günü için panel düzenlendi
Ankara Üniversitesi Özel Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından dün ATAUM‘da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için panel düzenlendi. Panelde öğrenme güçlüğü konusu ele alındı.
Ankara Üniversitesi Özel Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından dün ATAUM‘da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için panel düzenlendi. “Öğrenme Güçlüğünün Tanı ve Müdahalesinde Yeni Eğilimler” başlıklı panel saat 14.00’te başladı. Panele Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Rüya Özmen, Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Sirel Karakuş ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Cevriye Ergül konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasını, panelin moderatörlüğünü de yapan Özel Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç.Dr. Hatice Bakkaloğlu yaptı. Bakkaloğlu konuşmasında, “Engelli bireylere hizmet sunan bir merkez olarak özel gereksinimli bireylerin alanlarında uzman meslek elemanları tarafından kanıt temelli uygulamalarla,var olan performanslarını en üst düzeyde ortaya çıkarılması ve üretken bireyler olarak yaşama katılmalarını desteklemek amacıyla araştırma, topluma hizmet, eğitim öğretim ve bilgi yayma faaliyetlerinin sürdürmekteyiz. Bu faaliyetleri sürdürürken alanda çalışan uygulamacılar, eğitim alan öğrenciler ve aileler öğrenme güçlüğündeki yeni eğilimler konusunda da bilgilendirmeyi ihtiyaç duyduğunu gözlemledik ve bu nedenle bu yılki engelliler günü etkinliği olarak 3 Aralık’ta panelimizi gerçekleştirmeyi amaçladık” ifadelerini kullandı.
Cebeci Kampüsü engelli dostu
Doç.Dr. Bakkaloğlu’nun konuşmasının ardından sözü Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde Prof.Dr. Fatma Bıkmaz devraldı. Bıkmaz, “Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin çeşitli engellilik durumuna sahip, ülkemizde engelli vatandaşlara yardımcı olacak dernek ve vakıflara üye kişi oranı toplam nüfusun binde 0.4’ü kadar ve bu oranın içerisinde kendisi de engelli olan vatandaşlarımız bulunuyor. TÜİK verilerine göre kamu ve özel sektörde çalışan engelli vatandaşlarımızın sayısı 90 bin civarıdır. Bu engelli olan her sekiz kişiden birisinin işsiz olduğu anlamına geliyor” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Bıkmaz, son yıllarda Cebeci Kampüsü’nün, engelliler için yapılan birçok iyileştirme çalışmalarıyla engelli dostu bir kampüs olmayı başardığına da değindi. Panele katılamayan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş yerine konuşan Rektör Yardımcısı Ayşe Apaydın da, erken teşhis ile akademik riskli öğrencilerin belirlenmesi için rehberlik edilmesinin önemini vurguladı.
“Öğrenme güçlüğü çekenlerin nüfusu artıyor”
Panelde ilk olarak Prof. Dr. Özmen “Müdahaleye Tepki Modeli Perspektifinden Türkiye’de Eğitimin Güçlendirilmesi” başlıklı konuşmasını yaptı. Prof. Dr. Özmen, “Tutarsızlık modelinin sonucunda zaten Amerika bakıyor ki öğrenme güçlüğünün nüfusunda büyük bir artış var ve devletin buna ayırdığı bütçe gittikçe fazlalaşıyor. Bu şekilde Müdahaleye Tepki Aracı modeli ortaya çıkıyor” dedi.
Özgül öğrenme güçlüğünü değerlendirmede nöro-psikometrik yaklaşıma dair konuşan Prof.Dr. Karakuş ise, Türkiye’de 1970’den bu yana birçok farklı ölçme biçimi olduğunu, bu çalışmaları bir araya getirip bir batarya oluşturduklarını, böylece standart bir ölçme aracını ve özgül öğrenme bataryası yöntemini geliştirdiklerini aktardı.
Son olarak “Öğrenme Güçlüğü: Sesbilgisel İşlemleme Temelinde Tanı ve Müdahale” başlığı altında konuşan Doç.Dr. Ergül erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Ergül, “Daha üç yaşındayken okuma güçlüğü açısından risk taşıyan çocukların belirlenmesi ve sonra müdahaleye yanıt yaklaşımının uygulanmasıyla o çocuklar için problem ortaya çıkmadan bunu halletmeye çalışmak asıl önemli olan ve bu çabaların sonucu da var. ABD’de mesela son yıllarda öğrenme güçlüğü tanısı alan çocukların sayısında önemli bir düşüş var.Bu da müdahaleye yanıtın uygulanması sonucu aslında” dedi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/26281
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Cebeci’de Engelliler Günü için panel düzenlendi
Bir cevap yazın