21 Temmuz 2023, Cuma - 11:52

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Cevat Geray anılıyor

Tarih: 23 Temmuz 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 123

SBF eski Dekanlarından Cevat Geray, ölümünün birinci yılında bugün mezarı başında ve Mülkiye Kültür Merkezinde düzenlenen söyleşi ile anılıyor.

SBF Dekanlarından Cevat Geray, bugün mezarı başında ve Mülkiye Kültür Merkezinde düzenlenen söyleşi ile anılıyor.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) eski dekanlarından, Basın Yayın Yüksekokulu eski müdürü, kent bilimci Prof. Dr. Cevat Geray, ölümünün birinci yılında anılacak.  1976 yılında Basın Yayın Yüksekokulu Müdürlüğü ile 1977-1982 yılları arasında SBF Dekanlığı görevlerini yürüten Prof. Dr. Geray, bugün saat 16.00’da Cebeci Asri Mezarlığından mezarı başında anılacak.  Anmanın ardından Mülkiye Kültür Merkezi Prof. Dr. Oral Sander Konferans Salonu’nda saat 17.30’da “Dostları Cevat Geray ile Birlikte…” söyleşisi gerçekleşecek.

Mezarı başındaki anmaya katılmak isteyenler için saat 15.30’da Çankaya Belediyesi önünden Cebeci Asri Mezarlığı’na araç kaldırılacak.

Cevat Geray kimdir?

Prof. Dr. Cevat Geray, 1930 yılında İstanbul’da doğdu. 1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (SBF) mezun olduktan sonra, Bursa ve İstanbul illeri maiyet memurluklarında çalıştı. Ocak 1956’da Gündoğmuş Kaymakamlığına atandı. Mart 1956’da İçişleri Bakanlığı hizmetinden ayrılarak, SBF’de açılan Şehircilik Kürsüsü’nde asistanlık görevine başladı.

1957-59 yılları arasında New York Üniversitesi’nde şehircilik, yerel yönetimler, konut üzerine araştırmalarda bulundu. 1960’ta “Şehir Planlamasının Başlıca Tatbik Vasıtaları” başlıklı doktora teziyle, “Siyasi İlimler Doktoru” unvanını kazandı.

1966 yılında, “Toplum Kalkınması Deneme Çalışmaları: Bünyan Örneği” başlıklı tezi ile Üniversite Doçenti, 1973’te “Planlı Dönemde Köye Yönelik Çalışmalar” başlıklı tezi ile Profesör unvanlarını aldı.

1963-67 arasında DPT Sosyal Planlama Dairesi’nde, toplum kalkınması ve şehircilik alanlarında araştırma danışmanı, 1970-71 yıllarında TRT Genel Müdür Danışmanı, 1974-75 yıllarında da İmar ve İskan Bakanlığı Müsteşarı ve Danışmanı olarak görev yaptı. 1976’da SBF Basın ve Yayın Yüksekokulu Müdürü, 1977’de SBF Dekanı olarak seçildi. Eylül 1982’de, YÖK Yasası’nın dekanlık süresini kısaltması nedeniyle dekanlıktan ayrıldı. 1983’te, 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası yoluyla görevine son verdirildi.

1983-89 arasında Kent-Koop danışmanı, 1989-90’da Türkkent Genel Müdürü olarak çalıştı. 1990’da Danıştay kararı ile SBF öğretim üyeliği görevine geri döndü.

1996’da Mersin Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü’ne geçti ve buradaki Bölüm Başkanlığı görevini sürdürürken, 1999’da emekliye ayrıldı.

Prof. Cevat Geray, SBF lisans programında Şehircilik, Kentleşme Politikası, Mahalli İdareler, Mahalli İdareler Maliyesi, Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, Kooperatifçilik ve Kırsal Gelişme derslerinin yanı sıra yüksek lisans ve doktora düzeyinde birçok ders ve seminer yürüttü.

1968’den bu yana, Eğitim Fakültesi’nde de Halk Eğitimi ve Köy Sosyolojisi derslerini yürütüyordu.

ODTÜ Şehir ve Bölge Planlaması bölümünde, TODAİE’de, Gazi Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi’nde, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde, İÜ İktisat Fakültesi’nde de dersler ve seminerler verdi.

Makaleleri birçok İngilizce dergi yanı sıra; SBF Dergisi, Mimarlık, Amme İdaresi Dergisi, . Eğitim Fakültesi Dergisi, Mülkiyeliler Birliği Dergisi, İdarecinin Sesi Dergisi, İller ve Belediyeler Dergisi, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cumhuriyet Gazetesi, Hacıbektaş Dergisi gibi çeşitli dergi ve gazeteler ile armağan kitaplarda yayımlandı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/24285
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Cevat Geray anılıyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat