2 Ağustos 2023, Çarşamba - 01:04

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Cevat Geray hocayı kaybettik

Tarih: 23 Temmuz 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 116

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi eski dekanlarından, Basın Yayın Yüksekokulu eski müdürü,  kent bilimci Prof. Dr. Cevat Geray, bu sabah tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Kalp Merkezi’nde 88 yaşında hayatını kaybetti.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi eski dekanlarından, Basın Yayın Yüksekokulu eski müdürü, kent bilimci Prof. Dr. Cevat Geray, bu sabah 88 yaşında hayatını kaybetti. Cevat Geray bir süredir Ankara Üniversitesi Kalp Merkezi’nde tedavi görüyordu. Ailesi cenaze töreniyle ilgili henüz açıklama yapmadı.

Cevat Geray, 1977-1982 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde dekanlık görevini ve 1976’da da Basın Yayın Yüksekokulu Müdürlüğü görevlerini sürdürmüştü. 12 Eylül döneminde üniversiteden uzaklaştırılan akademisyenler arasında yer almıştı. 1984 – 1986 yılları arasında Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanlığı görevini de yürüten Geray, SBF lisans programında Şehircilik, Kentleşme Politikası, Mahalli İdareler, Mahalli İdareler Maliyesi, Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, Kooperatifçilik ve Kırsal Gelişme derslerinin yanı sıra yüksek lisans ve doktora düzeyinde birçok ders ve seminer yürüttü. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 98 kurucusu arasında yer alan Geray, Dil Derneğinin de kurucu başkanlığını yapmıştı. Geray, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Oteli’nden sağ kurtulanlar arasındaydı.

Cevat Geray 2014’te “Mülkiyeliler Birliği Büyük Ödülünü” alırken.

“Çalışmadan kopmayın”

2017’nin Ekim ayında Anadolu Ajansına verdiği son röportajında öğrencilere yararlı olduğuna inandığı sürece ders vermeye devam edeceğini belirten Geray, yaş almış insanlara çalışmadan kopmamaları gerektiğini önermişti.

Prof. Dr. Cevat Geray, Kasım 2017’de İLEV tarafından düzenlenen ve BYYO, İLEF mezunlarının buluştuğu “Geleneksel Sonbahar Buluşması” programına katılmıştı.

Geleneksel Sonbahar Buluşması

Cevat Geray kimdir?

Geray 1930 yılında İstanbul’da doğumlu. 1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (SBF) mezun olduktan sonra, Bursa ve İstanbul illeri maiyet memurluklarında* çalıştı. Ocak 1956’da Gündoğmuş kaymakamlığına atandı. Mart 1956’da İçişleri Bakanlığı hizmetinden ayrılarak, SBF’de açılan Şehircilik Kürsüsü’nde asistanlık görevine başladı.

1957-59 yılları arasında New York Üniversitesi’nde şehircilik, yerel yönetimler, konut üzerine araştırmalarda bulundu. 1960’ta “Şehir Planlamasının Başlıca Tatbik Vasıtaları” başlıklı doktora teziyle, “Siyasi İlimler Doktoru” unvanını kazandı.

1966 yılında, “Toplum Kalkınması Deneme Çalışmaları: Bünyan Örneği” başlıklı tezi ile Üniversite Doçenti, 1973’te “Planlı Dönemde Köye Yönelik Çalışmalar” başlıklı tezi ile Profesör unvanlarını aldı.

1963-67 arasında DPT Sosyal Planlama Dairesi’nde, toplum kalkınması ve şehircilik alanlarında araştırma danışmanı, 1970-71 yıllarında TRT Genel Müdür Danışmanı, 1974-75 yıllarında da İmar ve İskan Bakanlığı Müsteşarı ve Danışmanı olarak görev yaptı. 1976’da SBF Basın ve Yayın Yüksekokulu Müdürü, 1977’de SBF Dekanı olarak seçildi. Eylül 1982’de, YÖK Yasası’nın dekanlık süresini kısaltması nedeniyle dekanlıktan ayrıldı. 1983’te, 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası yoluyla görevine son verdirildi.

1983-89 arasında Kent-Koop danışmanı, 1989-90’da Türkkent Genel Müdürü olarak çalıştı. 1990’da Danıştay kararı ile SBF öğretim üyeliği görevine geri döndü.

1996’da Mersin Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü’ne geçti ve buradaki Bölüm Başkanlığı görevini sürdürürken, 1999’da emekliye ayrıldı.

Prof. Cevat Geray, SBF lisans programında Şehircilik, Kentleşme Politikası, Mahalli İdareler, Mahalli İdareler Maliyesi, Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, Kooperatifçilik ve Kırsal Gelişme derslerinin yanı sıra yüksek lisans ve doktora düzeyinde birçok ders ve seminer yürüttü.

1968’den bu yana, Eğitim Fakültesi’nde de Halk Eğitimi ve Köy Sosyolojisi derslerini yürütüyordu.

ODTÜ Şehir ve Bölge Planlaması bölümünde, TODAİE’de, Gazi Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi’nde, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde, İÜ İktisat Fakültesi’nde de dersler ve seminerler verdi.

Makaleleri birçok İngilizce dergi yanı sıra; SBF Dergisi, Mimarlık, Amme İdaresi Dergisi, . Eğitim Fakültesi Dergisi, Mülkiyeliler Birliği Dergisi, İdarecinin Sesi Dergisi, İller ve Belediyeler Dergisi, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cumhuriyet Gazetesi, Hacıbektaş Dergisi gibi çeşitli dergi ve gazeteler ile armağan kitaplarda yayımlandı.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/19094
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Cevat Geray hocayı kaybettik

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat