24 Temmuz 2023, Pazartesi - 12:54

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

ÇGD: 3 ayda 56 basın emekçisi tutuklandı, 866 gazeteci işinden oldu

Tarih: 27 Ekim 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 90

ÇGD‘nin Temmuz-Ağustos aylarını kapsayan medya raporuna göre, 3 ayda 118 basın yayın organı kapatıldı, 184 basın çalışanı gözaltına alındı, 56’sı tutuklandı. 866 gazeteci ise işinden oldu.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye’de düşünce, ifade, basın ve yayın özgürlüğüne yönelik baskılarla ilgili 3 aylık dönemlerle açıkladığı Medya Raporları’nın yedincisini yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu. Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan raporda, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası medyaya yönelik sansür ve baskılara da dikkat çekildi.

118 basın-yayın organı kapatıldı

Geçtiğimiz 3 ayda Türkiye’de basın ve yayına yönelik baskıların istatistiklerini toplayan raporda 118 basın-yayın organının kapatıldığı belirtilirken, erişimi engellenen ve kapatılan haber siteleri ile birlikte yayın hayatı durdurulan gazetelere yer verildi. Raporda, yayın lisansı iptal edilen kurumlar dışında, kapatılan yayın evleri ve dağıtım şirketlerine de değinildi.

56 gazeteci tutuklandı, 866 gazeteci işinden oldu

Basın emekçilerine yönelik baskıların dikkat çekildiği raporda, bir gazetecinin hayatını kaybettiği, 6 gazetecinin darp edildiği; 184 basın emekçisinin gözaltına alınırken, 56 basın mensubunun tutuklandığı; 6 gazetecinin ise hedef gösterildiği belirtildi. Raporda, 866 gazetecinin işinden olduğu, 620 sarı basın kartı ile 32 parlamento kartının da iptal edildiği ifade edildi. Bir önceki üç aylık rapora göre, tutuklama ve gözaltılarda artış olduğu dikkat çekti.

Dağıtım engellendi, soruşturmalar arttı

Bir mizah dergisinin dağıtımının engellendiği belirtilen raporda, 3 basın merkezine polis baskını düzenlendiği ifade edildi. Mevcut devam etmekte olan 22 dava ve soruşturmaya ek olarak 6 yeni dava ve soruşturmanın açıldığı kaydedildi.

“Türkiye’de gazeteciliği savunmak özgürlükleri savunmaktır”

ÇGD Ankara Şubesi raporla ilgili yaptığı basın açıklamasında, basın-yayın organları ile birlikte basın mensuplarına yönelik baskıların sistematik hale geldiğine dikkat çekerken, 15 Temmuz’da Türkiye siyasal ve toplumsal hayatının bir darbeden kurtulduğu ama basın-yayın özgürlüğünün darbe üzerine darbe yediği belirtildi.

Açıklamada, son iki yılda yaşananlardan yola çıkarak Türkiye’de gazeteciliği savunmanın özgürlükleri savunmak anlamına geldiği belirtilirken, gazeteciliğin bir kamu faaliyeti olarak kalması için tüm baskılara karşı durulacağı vurgulandı.

Ayrıntılı rapora buradan ulaşılabilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/12656
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ÇGD: 3 ayda 56 basın emekçisi tutuklandı, 866 gazeteci işinden oldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat