9 Mayıs 2024, Perşembe - 08:25

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

ÇGD uyardı: “Bir gazetecinin canına kast edilirse sorumlusu iktidardır”

Tarih: 31 Ekim 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 104

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi, düzenledikleri basın toplantısıyla 2015 Temmuz – Eylül dönemi Medya Raporu’nu açıkladı.

ÇGD Ankara Şubesi, dün Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısıyla 2015 Temmuz – Eylül dönemi Medya Raporu’nu açıkladı. ÇGD Ankara Şubesi tarafından üç aylık periyodlarla bu yıl üçüncüsünün hazırladığı raporda, basına yönelik baskı ve şiddeti gözler önüne serildi. ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, ÇGD Ankara Şube Başkan Yardımcısı Yıldız Yazıcıoğlu ile ÇGD Ankara Şube Saymanı Hüseyin Hayatsever yaptıkları açıklamada tüm halkı ve gazetecileri sürdürülen baskı ve şiddete karşı duyarlı olmaya çağırdı.

Abakay: “Bu, iktidarın silah zoruyla yayın organlarına el koymasıdır”

ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, açıklamadan önce yaptığı konuşmada Kanaltürk ve Bugün Gazetesi’ne yapılan saldırıya tepki gösterdi. Abakay, “Bu iktidarın silah zoruyla yayın organlarına el koymasıdır. Bu bir zorbalıktır” dedi. Düşünce ve basın özgürlüğüne yapılan saldırılara ÇGD olarak her zaman karşı olduklarını söyleyen Abakay, Kanaltürk ve Bugün Gazetesi’ne yapılan saldırıları bir sonraki raporda ele alacaklarını bildirdi.

Abakay, Finlandiyalı bir gazetecinin Erdoğan’a sorduğu “Diktatör müsünüz?” sorusu üzerine Erdoğan’ın “Diktatörün olduğu bir ülkede herhalde böyle bir soru soramazsınız” dediğini anımsattı ve “Erdoğan’ı tutarlılığından dolayı kutluyorum. Artık silah zoruyla basın kuruluşlarına el konuluyor. Diktatör olduğunu kabul etmiş durumda” dedi.

çgd - Kopya

Fotoğraf: Alkan Uçarsu

“İktidar ülkeyi şiddetle yönetiyor”

Yapılan açıklamada ÇGD Ankara Şubesi’nin hazırladığı 2015 Temmuz-Eylül dönemi Medya Raporu’nun çerçevesini oluşturan toplumsal ve siyasi süreçle ilgili görüşler paylaşıldı. Şiddeti uzun zamandır bir yönetme aracı olarak kullanan iktidarın, savaşı da ciddi bir alternatif olarak gündemde tuttuğununun aktarıldığı açıklamada, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın dahi iktidar tarafından sansürün bir sebebi olacak şekilde adeta fırsat olarak görülmesi eleştirildi.

Medyanın büyük kısmının, iktidarın manipülasyon aracı olarak görev yapıyor olmasının, gazetecilik mesleğini değersizleştirdiğinin vurgulandığı açıklamada, “Ahmet Hakan’ın uğradığı saldırının faillerinin AKP ile ilişkileri göz önüne alındığında, iktidar partisinin adeta sokak eylemlerini örgütlediği görülmektedir” denildi.

“Gazetecilerin başına gelecek herhangi bir olumsuzluktan iktidar sorumludur”

Türkiye’de gazetecilerin ölümle karşı karşıya olmalarının dahi normalleştirilmeye çalışıldığının ifade edildiği açıklamada, bu baskıcı ve saldırgan tutumların halkın haber alma hakkının engellenmesi anlamına geldiği vurgulandı.

“Ülkede gazetecilerin başına gelecek her hangi bir olumsuzluktan iktidar sorumludur” uyarısında bulunan ÇGD, tüm halkı duyarlı olmaya, gazetecileri de örgütlü mücadeleye çağırdı.

Açıklamayı okuyan ÇGD Ankara Şube Başkan Yardımcısı Yıldız Yazıcıoğlu, “Gazeteciler adım adım ağırlaşan koşullarda çalışmak zorunda kalıyor. Bizler bu toplantıları gazeteciler için yapıyoruz. Duyarlı olma ve örgütlenme sesimize kulak verin. Yarın sizler için ses çıkaracak kimse kalmayabilir” dedi.

Bir sonraki Medya Raporu Ocak ayında açıklanacak

ÇGD Ankara Şubesi’nin üç aylık periyodlarla bu yıl üçüncüsünü hazırladığı 2015 Temmuz – Eylül dönemi Medya Raporu, “Sansür ve baskı”, “Basın üzerinden iktidar kavgaları ve manipülasyonlar”, “İşten çıkarmalar ve verilmeyen haklar” ile “Uluslararası tespitler ve gelişmeler” başlıkları altında son üç ayda basının gördüğü baskı ve şiddeti ortaya koyuyor.

Bir sonraki rapor ise Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsayacak ve Ocak ayında açıklanacak.

ÇGD Ankara Şubesi’nin 2015 Temmuz – Eylül dönemi Medya Raporu’na ve daha önce açıkladığı raporlara şu adresten ulaşılabilir: www.cgd.org.tr

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8770
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ÇGD uyardı: “Bir gazetecinin canına kast edilirse sorumlusu iktidardır”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İneksiz İnek Bayramı sona erdi

Mektebi Mülkiye’nin geleneksel İnek Bayramı bugün tamamlandı. Bayramda öğrencilerin yürüttüğü inek ve gelenekselleşmiş imam duası yoktu.

Kapat