ÇGD yeni yönetimi belirlendi: Güleryüzlü tekrar başkan
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Kurulu yapıldı. Pandemi nedeniyle 2 buçuk ay gecikmeyle toplanan genel kurulda Can Güleryüzlü başkanlığında yeni yönetim belirlendi.
ÇGD 25. Olağan Genel Kurulu, 7 Ağustos Cumartesi günü Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO)’da toplandı. Bu yıl 43 yaşına giren Dernek, yapılan seçimler sonucunda Can Güleryüzlü başkanlığında yola devam kararı aldı.
Saygı duruşunun ardından toplantıyı yönetecek olan Divan Kurulu belirlendi. Divan, ÇGD Malatya Şube Başkanı İbrahim Göçmen, Hüseyin Hayatsever ve Seyfettin Ersöz’den oluştu.
![](http://gorunumgazetesi.net/gorsel/divan-kurulu.jpg)
Divan Kurulu (soldan sağa): Seyfettin Ersöz, İbrahim Göçmen, Hüseyin Hayatsever
Güleryüzlü: “ÇGD üyesi olmak aydınlığı, basın özgürlüğünü, dayanışmayı ve mücadeleyi tercih edenlerin yeri”
Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan ÇGD 24. Dönem Genel Yönetim Kurulu Başkan Can Güleryüzlü, tarihi ve duruşu açısından ÇGD’nin övünç duyulacak bir örgüt olduğunun altını çizdi. Güleryüzlü, AKP iktidarı döneminde gazetecilik mesleğinde artan baskı ve yozlaşmaya karşı ÇGD’nin önemini şöyle değerlendirdi:
“Basının, basın emekçilerinin karşı karşıya kaldığı tehlikeye tavır alabilecek mesleki politik bilinç ve örgüte sahip istisnai örgütlerden biriyiz. Bugüne kadar bütün kadrolar çok büyük bir özveri ile birçok şeyden vazgeçerek örgütümüzde yer aldı. Çağdaş gazetecilik, ÇGD üyesi olmak aydınlığı basın özgürlüğünü dayanışmayı mücadeleyi tercih edenlerin yeri. Bu mücadele ilerleyen süreçte daha da yoğunlaşacak. Daha da yoğunlaşmasa bile bunun hattını belirleyecek kadroların ÇGD üyeleri olduğunu düşünüyorum.”
Genel Kurul’daki genç üyelerin önemini de vurgulayan Güleryüzlü, son yıllarda genç üyelerin katılımına özen gösterdiklerini söyledi. Güleryüzlü, “Geride kalan 11 yılda örgütümüz çok değerli abilerimiz, ablalarımız yaşları itibariyle bizleri bıraktılar ve biz bunu kendi yaş sınırlılığımızda, kuşağımızda tutmadık ve olabildiğince gençleştirme çabasına girdik. Bunun sonuçlarını da bugünkü yönetim kadrolarında görüyoruz” diye konuştu.
![](http://gorunumgazetesi.net/gorsel/Can-Guleryuzlu-.jpg)
ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü
Bulut: “ÇGD hem geleneğini korumayı hem geleceğini oluşturmayı bilmiştir”
İLEF hocalarından, ÇGD Onur Kurulu Üyesi Dr. Gökhan Bulut da Genel Kurul’da söz alarak geride kalan dönem içinde Onur Kurulu’nun çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. ÇGD’nin tarihinde ikinci kez çalışan Onur Kurulu’nun, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş’e ve aynı gazetenin köşe yazarı ve Cumhuriyet Vakfı Sekreteri Işık Kansu’ya “kınama” cezası verdiğini hatırlattı. Bulut, “ÇGD Genel Kurullar yalnızca ÇGD’nin dar örgütünün yönetim kurullunun ve diğer organlarının seçildiği yerler değil aynı zamanda Türkiye gazetecilik ve basın mücadelesi fikrinin oluşturulduğu yerlerdir” diyerek konunun Genel Kurul’da tartışılmasının önemine vurgu yaptı.
AKP iktidarı ile beraber her kurumun kendi politik hattından uzaklaştığı ve AKP iktidarının bunu bir saldırı aracı olarak kullandığı dönemlerde dahi ÇGD’nin çizgisini koruduğunu söyleyen Bulut, “ÇGD bir taraftan makro düzeyde AKP’nin baskılarıyla, bir taraftan mikro düzeyde liberalleşme eylemleriyle çok çarpıştı ve verilen katkılarla ÇGD hem geleneğini koruyan hem de yeni dönemin ihtiyaçlarını tanımlayarak geleceğini kurmayı bilen bir örgüt olarak var olmayı başardı” diye konuştu.
Yeni yönetimin de bu çizgiyi koruyacağından şüphesi olmadığını belirten Bulut, özellikle herkesin görev ve sorumluluklarından kaçmak için fırsat kolladığı pandemi döneminde irade gösterip Genel Kurul için çalışan herkese teşekkürlerini iletti.
Bulut, daha sonra yapılan seçimlerin ardından bir kez daha söz alarak, ÇGD’nin son yıllardaki tüm etkinliklerinde gençlerin emeği olduğunu belirtti ve “Öğrencilik yıllarından itibaren ÇGD’yi sırtlayan ve bugün Dernek’in asli kadroları haline gelerek geleceğine güvenle bakmamızı sağlayan arkadaşlara teşekkür etmeliyiz” dedi.
![](http://gorunumgazetesi.net/gorsel/gökhan-bulut.jpg)
Onur Kurulu Üyesi Dr. Gökhan Bulut
Eren: “Yeni Genel Kurul’dan daha da mücadeleci bir ÇGD çıkacağına inanıyorum”
DİSK’e bağlı Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) Genel Başkanı Faruk Eren de ÇGD Genel Kurulu’na katılanlar arasındaydı. Eren, Genel Kurulu selamlamak üzere söz aldı ve şunları söyledi:
“Türkiye’de meslek olarak da doğrudan en çok baskı altında olan meslek herhalde gazeteciliktir. Boğulmaya çalışılıyor, nefes alamaz hale getiriliyor. Bu yüzden mücadeleci gazeteci örgütlülüğüne ihtiyaç var. ÇGD de bunlardan biri. Bu genel kuruldan da daha da mücadeleci bir ÇGD çıkacağına inanıyorum.”
![](http://gorunumgazetesi.net/gorsel/Faruk-Eren-.jpg)
DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren
Paşayiğit: “ÇGD’ye bizi bu mücadeleye kattığı için asıl biz teşekkür ediyoruz”
Genel Kurul’da Çalışma Raporu ve Denetleme Raporları’nın sunumu ve ayrı ayrı ibrasının ardından yapılan seçimlerde tek liste vardı. Can Güleryüzlü’nün Genel Yönetim Kurulu Başkanı olduğu yönetim kurulu aday listesi, Genel Kurul tarafından oy birliğiyle seçildi.
Seçilen yönetim kurulu adına teşekkür konuşmasını Şeyma Paşayiğit yaptı. ÇGD Yönetim Kurulu Üyesi Şeyma Paşayiğit, Türkiye’deki baskı, sansür ve otosansürle mücadele eden gazetecilerin daha çok dayanışmaya ve mücadeleye ihtiyacı olduğunu söyledi. Paşayiğit, ÇGD olarak bu ihtiyacı karşılamak için çalışacaklarını belirtti. Kendisinden önce belirtilen gençleşme konusuna da değinen Paşayiğit, ÇGD’yi üniversitedeki öğrencilik yıllarından itibaren yanında hisseden pek çok gençten biri olarak bu mücadeleye katılmalarında hazırlanan şartlar için emeği geçenlere teşekkür etti.
![](http://gorunumgazetesi.net/gorsel/Şeyma-Paşayiğit-3.jpg)
ÇGD Yönetim Kurulu Üyesi Şeyma Paşayiğit
ÇGD 25. Olağan Genel Kurulu Yönetim Organları şu şekilde:
Genel Başkan: Can Güleryüzlü
Yönetim Kurulu (Asıl):
Burak Ustaoğlu
Nermin Pınar Erdoğan
Şeyma Paşayiğit
Vural Erişmiş
Yönetim Kurulu (Yedek):
Pınar Meriç
Sinan Tartanoğlu
Ozan Kaplanoğlu
Bayram Şahin
Mustafa Akbaş
Volkan Nakiboğlu
Denetleme Kurulu (Asıl):
Deniz Bozdemir
Hüseyin Hayatsever
Z. Kıvanç El
Denetleme Kurulu (Yedek)
Cemal Gökçamlı
Namık Durukan
Ömür Emlik
Onur Kurulu (Asıl)
Adnan Gerger
A. Doğan Tılıç
Nurşen Tekin
Önder Doğan
Onur Kurulu (Yedek)
Ali Tarık Hatipoğlu
Bülent Güler
Cengiz Aldemir
Ekrem Meral
İrfan Başçuhadar
Yeni yönetimde dört İLEF‘li var
Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin yedi kişilik yönetiminde dört İLEF mezunun olması dikkat çekti. Yönetim Kurulu’na seçilen İLEF‘liler şöyle: Alkan Uçarsu, Şeyma Paşayiğit, Vural Erişmiş ve Yıldız Yazıcıoğlu.
![](http://gorunumgazetesi.net/gorsel/toplu-iç-1.jpg)
Genel Kurul’un ardından toplu fotoğraf çekildi.
![](http://gorunumgazetesi.net/gorsel/oylama-iç-görsel-.jpg)
Yeni yönetim oy birliğiyle seçildi.
![](http://gorunumgazetesi.net/gorsel/Çgd-iç-görsel-2-.jpg)
Gazetecilerin Görünüm’e ilgisi yine yoğundu.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/30700
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ÇGD yeni yönetimi belirlendi: Güleryüzlü tekrar başkan
Bir cevap yazın