17 Temmuz 2023, Pazartesi - 04:54

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

ÇGD yeni yönetimi belirlendi: Güleryüzlü tekrar başkan

Tarih: 09 Ağustos 2021

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 244

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Kurulu yapıldı. Pandemi nedeniyle 2 buçuk ay gecikmeyle toplanan genel kurulda Can Güleryüzlü başkanlığında yeni yönetim belirlendi.

ÇGD 25. Olağan Genel Kurulu, 7 Ağustos Cumartesi günü Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO)’da toplandı. Bu yıl 43 yaşına giren Dernek, yapılan seçimler sonucunda Can Güleryüzlü başkanlığında yola devam kararı aldı.

Saygı duruşunun ardından toplantıyı yönetecek olan Divan Kurulu belirlendi. Divan, ÇGD Malatya Şube Başkanı İbrahim Göçmen, Hüseyin Hayatsever ve Seyfettin Ersöz’den oluştu.

Divan Kurulu (soldan sağa): Seyfettin Ersöz, İbrahim Göçmen, Hüseyin Hayatsever

Güleryüzlü: “ÇGD üyesi olmak aydınlığı, basın özgürlüğünü, dayanışmayı ve mücadeleyi tercih edenlerin yeri”

Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan ÇGD 24. Dönem Genel Yönetim Kurulu Başkan Can Güleryüzlü, tarihi ve duruşu açısından ÇGD’nin övünç duyulacak bir örgüt olduğunun altını çizdi. Güleryüzlü, AKP iktidarı döneminde gazetecilik mesleğinde artan baskı ve yozlaşmaya karşı ÇGD’nin önemini şöyle değerlendirdi:

“Basının, basın emekçilerinin karşı karşıya kaldığı tehlikeye tavır alabilecek mesleki politik bilinç ve örgüte sahip istisnai örgütlerden biriyiz. Bugüne kadar bütün kadrolar çok büyük bir özveri ile birçok şeyden vazgeçerek örgütümüzde yer aldı. Çağdaş gazetecilik, ÇGD üyesi olmak aydınlığı basın özgürlüğünü dayanışmayı mücadeleyi tercih edenlerin yeri. Bu mücadele ilerleyen süreçte daha da yoğunlaşacak. Daha da yoğunlaşmasa bile bunun hattını belirleyecek kadroların ÇGD üyeleri olduğunu düşünüyorum.”

Genel Kurul’daki genç üyelerin önemini de vurgulayan Güleryüzlü, son yıllarda genç üyelerin katılımına özen gösterdiklerini söyledi. Güleryüzlü, “Geride kalan 11 yılda örgütümüz çok değerli abilerimiz, ablalarımız yaşları itibariyle bizleri bıraktılar ve biz bunu kendi yaş sınırlılığımızda, kuşağımızda tutmadık ve olabildiğince gençleştirme çabasına girdik. Bunun sonuçlarını da bugünkü yönetim kadrolarında görüyoruz” diye konuştu.

ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü

Bulut: “ÇGD hem geleneğini korumayı hem geleceğini oluşturmayı bilmiştir”

İLEF hocalarından, ÇGD Onur Kurulu Üyesi Dr. Gökhan Bulut da Genel Kurul’da söz alarak geride kalan dönem içinde Onur Kurulu’nun çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. ÇGD’nin tarihinde ikinci kez çalışan Onur Kurulu’nun, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş’e ve aynı gazetenin köşe yazarı ve Cumhuriyet Vakfı Sekreteri Işık Kansu’ya “kınama” cezası verdiğini hatırlattı. Bulut, “ÇGD Genel Kurullar yalnızca ÇGD’nin dar örgütünün yönetim kurullunun ve diğer organlarının seçildiği yerler değil aynı zamanda Türkiye gazetecilik ve basın mücadelesi fikrinin oluşturulduğu yerlerdir” diyerek konunun Genel Kurul’da tartışılmasının önemine vurgu yaptı.

AKP iktidarı ile beraber her kurumun kendi politik hattından uzaklaştığı ve AKP iktidarının bunu bir saldırı aracı olarak kullandığı dönemlerde dahi ÇGD’nin çizgisini koruduğunu söyleyen Bulut, “ÇGD bir taraftan makro düzeyde AKP’nin baskılarıyla, bir taraftan mikro düzeyde liberalleşme eylemleriyle çok çarpıştı ve verilen katkılarla ÇGD hem geleneğini koruyan hem de yeni dönemin ihtiyaçlarını tanımlayarak geleceğini kurmayı bilen bir örgüt olarak var olmayı başardı” diye konuştu.

Yeni yönetimin de bu çizgiyi koruyacağından şüphesi olmadığını belirten Bulut, özellikle herkesin görev ve sorumluluklarından kaçmak için fırsat kolladığı pandemi döneminde irade gösterip Genel Kurul için çalışan herkese teşekkürlerini iletti.

Bulut, daha sonra yapılan seçimlerin ardından bir kez daha söz alarak, ÇGD’nin son yıllardaki tüm etkinliklerinde gençlerin emeği olduğunu belirtti ve “Öğrencilik yıllarından itibaren ÇGD’yi sırtlayan ve bugün Dernek’in asli kadroları haline gelerek geleceğine güvenle bakmamızı sağlayan arkadaşlara teşekkür etmeliyiz” dedi.

Onur Kurulu Üyesi Dr. Gökhan Bulut

Eren: “Yeni Genel Kurul’dan daha da mücadeleci bir ÇGD çıkacağına inanıyorum”

DİSK’e bağlı Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) Genel Başkanı Faruk Eren de ÇGD Genel Kurulu’na katılanlar arasındaydı. Eren, Genel Kurulu selamlamak üzere söz aldı ve şunları söyledi:

“Türkiye’de meslek olarak da doğrudan en çok baskı altında olan meslek herhalde gazeteciliktir. Boğulmaya çalışılıyor, nefes alamaz hale getiriliyor. Bu yüzden mücadeleci gazeteci örgütlülüğüne ihtiyaç var. ÇGD de bunlardan biri. Bu genel kuruldan da daha da mücadeleci bir ÇGD çıkacağına inanıyorum.”

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren

Paşayiğit: “ÇGD’ye bizi bu mücadeleye kattığı için asıl biz teşekkür ediyoruz”

Genel Kurul’da Çalışma Raporu ve Denetleme Raporları’nın sunumu ve ayrı ayrı ibrasının ardından yapılan seçimlerde tek liste vardı. Can Güleryüzlü’nün Genel Yönetim Kurulu Başkanı olduğu yönetim kurulu aday listesi, Genel Kurul tarafından oy birliğiyle seçildi.

Seçilen yönetim kurulu adına teşekkür konuşmasını Şeyma Paşayiğit yaptı. ÇGD Yönetim Kurulu Üyesi Şeyma Paşayiğit, Türkiye’deki baskı, sansür ve otosansürle mücadele eden gazetecilerin daha çok dayanışmaya ve mücadeleye ihtiyacı olduğunu söyledi. Paşayiğit, ÇGD olarak bu ihtiyacı karşılamak için çalışacaklarını belirtti. Kendisinden önce belirtilen gençleşme konusuna da değinen Paşayiğit, ÇGD’yi üniversitedeki öğrencilik yıllarından itibaren yanında hisseden pek çok gençten biri olarak bu mücadeleye katılmalarında hazırlanan şartlar için emeği geçenlere teşekkür etti.

ÇGD Yönetim Kurulu Üyesi Şeyma Paşayiğit

ÇGD 25. Olağan Genel Kurulu Yönetim Organları şu şekilde:

Genel Başkan: Can Güleryüzlü

Yönetim Kurulu (Asıl):

Alkan Uçarsu

Burak Ustaoğlu

Nermin Pınar Erdoğan

Şeyma Paşayiğit

Vural Erişmiş

Yıldız Yazıcıoğlu

Yönetim Kurulu (Yedek):

Pınar Meriç

Sinan Tartanoğlu

Ozan Kaplanoğlu

Bayram Şahin

Mustafa Akbaş

Volkan Nakiboğlu

Denetleme Kurulu (Asıl):

Deniz Bozdemir

Hüseyin Hayatsever

Z. Kıvanç El

Denetleme Kurulu (Yedek)

Cemal Gökçamlı

Namık Durukan

Ömür Emlik

Onur Kurulu (Asıl)

Ahmet Abakay

Adnan Gerger

A. Doğan Tılıç

Nurşen Tekin

Önder Doğan

Onur Kurulu (Yedek)

Ali Tarık Hatipoğlu

Bülent Güler

Cengiz Aldemir

Ekrem Meral

İrfan Başçuhadar

Yeni yönetimde dört İLEF‘li var

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin yedi kişilik yönetiminde dört İLEF mezunun olması dikkat çekti. Yönetim Kurulu’na seçilen İLEF‘liler şöyle: Alkan Uçarsu, Şeyma Paşayiğit, Vural Erişmiş ve Yıldız Yazıcıoğlu.

Genel Kurul’un ardından toplu fotoğraf çekildi.

Yeni yönetim oy birliğiyle seçildi.

Gazetecilerin Görünüm’e ilgisi yine yoğundu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/30700
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ÇGD yeni yönetimi belirlendi: Güleryüzlü tekrar başkan

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat