17 Temmuz 2023, Pazartesi - 11:28

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

ÇGD Yılın Başarılı Gazeteci Ödülleri sahiplerini buldu

Tarih: 12 Mayıs 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 247

ÇGD tarafından verilen 2018 Yılın Başarılı Gazeteci Ödülleri dün düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende, basın özgürlüğü ve demokrasi vurgusu yapıldı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından her sene verilen, “Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri” 19.00’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan törenle sahiplerine verildi. 2018 yılında yayımlanan program ve haberleri nedeniyle 18 basın emekçisi, 12 dalda ödüle değer görüldü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da törene katıldı. Çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı törende, basın özgürlüğü ve demokrasi vurgusu yapıldı.

Kılıçdaroğlu: “Medya anayasal kurum olmalı”

Yılın Haber Ödülünü kazanan gazeteci Dinçer Gökçe’ye ödülünü takdim eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilerin kamu görevlisi olduğunu vurgulayarak “Çağdaş demokrasilerde medya dördüncü güç olarak biliniyor. Ben bir dönem bir başbakana bir anayasa değişikliği sırasında dördüncü güç olarak medyayı yazalım demiştim. Böylece medya da çağdaş demokrasilerde olduğu gibi anayasal bir kurum olarak yerini alsın demiştim” diye konuştu. Gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu belirten Kılıçdaroğlu “Gazeteci haberi yapıp geniş kitlelere duyuramıyorsa orada demokrasi yoktur. Bunu söylediğim için ben de rahatsızım. Ama gerçekleri dillendirmek gerekiyor. Bunu dillendirmek benim görevim” dedi. Dünyada en fazla hapiste gazeteci olan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek “Cumhuriyet gazetesi yazarları içerdeler. Neden? Yolsuzluk mu yaptılar? Hayır. Karamsar bir tablo çizdiğimin farkındayım ama asla karamsar değilim. Bu ülkede demokrasi olacaksa hepimiz için olacak. Birlikte mücadele edeceğiz. Hepimizin yürekli gazetecilere ihtiyacı var” ifadelerini kaydetti.

ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, yönetim kurulu adına yaptığı açılış konuşmasında ise şunları söyledi:

“Bu birlikteliğe olan ihtiyacımız gün geçtikçe artmaktadır. Bizzat basın kutuplaşmalar, ayrıştırmalar, hatta linç girişimleri için kullanılır hale geldi. Türkiye basının büyük çoğunluğu boyalı değil lekelidir. Dünün ışığını yarına yansıtma çabası ile hareket etmekteyiz. Hep birlikte verdiğimiz mücadele sadece bir meslek savunusu değildir. Emek savunusudur aynı zamanda. Tüm baskılara karşı mesleğin onurunu koruyan ve halkın haber alma özgürlüğünü savunan meslektaşlarıma selamlarımı gönderiyorum.”

Törende ÇGD Onur Kurulu Üyesi Ahmet Abakay ve CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay’ın mesajları okundu.

Arslan: “Gazeteci olarak ışık yakanları göstermek zorundayız”

Televizyon Programı Ödülünü usta gazeteci Ayşenur Arslan “Medya Mahallesi” programıyla aldı. Ayşenur Arslan’a ödülünü GÖRÜNÜM’den Senem Büyüktanır takdim etti. Görevlerini yaparken gözaltına alınan gazetecilere değinen Arslan, “Bunlar hepimizin yüzüne patlayan yumruklardı. Hepimize gözdağıydı. 12 Eylül’ün karanlığına tanık oldum. Şimdi de o karanlığa tanık oluyorum ama muazzam bir ışık yandı. Bizler gazeteci olarak ışık yakanları göstermek zorundayız” diye konuştu. Arslan’a ödülünü veren Büyüktanır da “Burada ismi ödül olmuş gazeteciler bizler için birer gelenektir. ÇGD genç çağdaşlara yol gösteriyor” dedi.

Ödülü cezaevindeki Cumhuriyet yazarlarına adadı

Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü, eğitimde tarikatların etkisini ortaya koyan “Yine tarikat yine istismar, Bakanlığın tarikat itirafı” ve “Yine tarikat yine istismar” başlıklı üç haberiyle Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni’ye verildi. Mesleğe GÖRÜNÜM’de başlayan Çepni ödülünü Mustafa Ekmekçi’nin eşi Aldoğan Ekmekçi’nin elinden aldı. Aldoğan Ekmekçi’nin ödülünü vermenin onur olduğunu belirterek “Her şey çok güzel olacak” dedi.

Ödülünü Cumhuriyet Gazetesinin cezaevindeki eski yazar, çizer ve gazetecilerine adayan Çepni, “Ekmekçi ustamızın adına verilmiş bu ödülü almak beni çok onurlandırdı. Dayanışma bu karanlık günlerde daha da güzel” dedi.

Behzat Miser Kent Haber Ödülü Öznur Karslı’nın

Behzat Miser Kent Haber Ödülünü “Hasta Doğanlar” başlıklı haberiyle Haber Türk’ten Öznur Karslı aldı. 2018 yılında Behzat Miser Kent Ödülünü de alan Karslı’ya ödülünü Miser’in çocukları Helin Miser ve Mustafa Miser takdim etti. Karslı ödüle ilişkin şunları söyledi: “Emeğimizin fark edilmesi çok kutsal, çok gurur verici. Dilovası maalesef sosyal adalete çok aç bir yer. Yıllardır kanser haberleriyle gündeme gelen bir yer. Oradaki günlük hayatın peşine düştük. Bu haberle sanayileşme ve çarpık kentleşmenin sosyal yaşamı nasıl etkilediğini gözler önüne sermeye çalıştık.”

Rafet Genç Haber Ödülüne BirGün muhabiri Nurcan Gökdemir layık görüldü. Gökdemir ödülünü Haber Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu’nun elinden aldı. Gökdemir şunları söyledi: “Haber araştırmak, haber yazmak ve sonra bunun için yargının önüne çıkmak inanın buraya çıkmaktan çok daha kolay. Rafet Genç meslek büyüğüm, abimdi. Rafet Abi bize eyvallahsızlığı öğretti. O nedenle benim için çok önemli. Birgün gazetesine özellikle teşekkür ediyorum. Yüzlerce davaya maruz kalan tehdit alan buna rağmen gazetecilik yapan Birgüncülere teşekkür ediyorum.”

“Objektif olmaya çalışıyoruz”

Radyo Program Ödülünü  “Nihat’la muhabbet” programıyla Nihat Sırdar ve  “Kripto Odası” ile “Kafa Radyo” programlarıyla Güçlü Mete aldı. Sırdar ve Mete’ye ödüllerini Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş takdim etti. Mete şunları kaydetti: “Çok zor bir dönemde haber yapmaya çalışıyoruz, objektif olmaya çalışıyoruz. Çok teşekkür ediyorum.” Nihat Sırdar’ın “Sizden ödül almaktan çok mutluyum. Ya önceki belediye başkanından alsaydım” sözleri salonda gülüşmelere neden olurken Sırdar, ayrıca “ÇGD’den ödül almak çok gurur verici. Her şey çok güzel olacak” dedi.

Yerel Medya Ödülü Batman Çağdaş gazetesinden “Gözyaşlarıyla Yeni Yerinde!” haberiyle Barış Arslan ve Reşat Yiğiz aldı. Ödülü, Parlamento Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yurdagül Şimşek takdim etti. Şimşek, mesleğe yerel medyada başladığını söyleyerek yerel medyada çalışmanın zorluğuna rağmen mesleğini sürdüren gazetecileri tebrik etti.

Cumhuriyet gazetesine 3 ödül

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü, Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü ve Röportaj ödülleri Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan haberlere verildi.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülünü bu sene de Cumhuriyet’ten bir muhabir aldı. “Geliyorum diyen facianın belgesi” ve “TCDD raporları Bakanı yalanladı!” haberleri ile ödüle değer görülen Alican Uludağ ödülünü ÇGD Genel Sekreteri Kıvanç El’in elinden aldı.

Gebze’den İzmir’e kadar direnen işçilerle söyleşiler yapan Ataol Behramoğlu ve Hilal Köse ile bu söyleşileri fotoğraflayan Vedat Arık “Direnenler” başlıklı 5 günlük yazı dizisiyle Röportaj ödülünü aldı.

Televizyon Haber Ödülüne “İhalesiz İthal” haberiyle Damla Yıldız Söken, Ayhan Dursun ve Ömür Dikme değer  görüldü.

İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü “Komutanın Cumhurbaşkanı torunuyla selamlaşması” adlı fotoğrafı ile İLEF mezunu, gazeteci Tamer Arda Erşin’in oldu. Erşin ödülünü HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın elinden aldı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/23515
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ÇGD Yılın Başarılı Gazeteci Ödülleri sahiplerini buldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat