17 Temmuz 2023, Pazartesi - 14:42

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

ÇGD’den iklim krizi paneli: “Çevre gazetecileri taraf tutmak zorunda”

Tarih: 30 Eylül 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 193

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) iklim krizine dikkat çekmek için etkinlik düzenledi. “Antartika Güney Kutbu ve Küresel Isınma” isimli belgesel gösteriminin ardından düzenlenen panelde, iklim krizinin Türkiye’de sonuçları ve çevre haberciliği konuşuldu.

Son günlerde dünyanın çeşitli yerlerinde ve Türkiye’de tartışılan iklim krizi hakkında Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de bir etkinlik düzenledi. Dün saat 14.00’de Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik, her iki kutba da giden ilk Türk olan Yunus Topal’ın yönetmenliğini yaptığı “Antartika Güney Kutbu ve Küresel Isınma” isimli belgeselinin gösterimiyle başladı. Antartika’daki iklim değişikliğinin dünyaya etkilerini anlatan belgeselin gösteriminin ardından konuyla ilgili bir de panel düzenlendi.

Panelde Meteoroloji Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Fırat Çukurçayır, ÇGD Yönetim Kurulu Üyesi gazeteci Kenan Şener ve yönetmen Yunus Topal iklim kriziyle ilgili çeşitli konular hakkında konuştu.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır

“İklim dünyanın hem en şanslı hem en şanssız sorunu”

“Türkiye’de iklim değişikliği senaryoları” başlıkla sunumu yapan Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Çukurçayır, iklim konusunun dünyada bütün yaşamı ilgilendiren ender konulardan biri olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

“İklim değişikliği dünyanın hem en şanslı hem en şanssız sorunlarından bir tanesi. Bütün dünyada bütün ülkelerde sayısız bilim insanının üzerinde çalışarak tehlike ve tehditleri araştırdığı bir konu. Dünyada hiçbir konu yok ki bu kadar bilim insanı üzerine çalışsın. Şanssızlığı ise, tehlikeleri giderebilecek projeleri hayata geçirmek için karar verici organın siyasi mekanizma olması. Dünyadaki bilim insanları ne derlerse ne desinler siyasiler bu tehlikenin farkına varmadıkları ve ortak görüş oluşturamadığı müddetçe bu durum devam edecek ve tehlikeler artacak.”

ÇGD YK Üyesi, gazeteci Kenan Şener

“Çevre haberleri politiktir”

Gazeteci Kenan Şener de, habercilik ve iklim değişikliği üzerine bir konuşma yaptı. Gazetecilikteki nesnellik ilkesinin halen savunulsa da gevşediğini belirten Şener, “Çevre gazetecileri ve iklim değişikliğiyle ilgilenenler kesin olarak nesnellik yanılgısının içine düşmemeliler” dedi. Şener, gazetecilerin çevre haberleri yaparken dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Şener, şunları söyledi:

“Çevre haberleri politiktir. İklim değişikliğinin asıl sorunlarıyla ilgilenen gazeteciler bu haberlerin politik olduğunu ve çok ciddi bir işe bulaştıklarını bilmeliler. İklim değişikliğiyle üzerine bir araştırmacı gazetecilik çalışması yapıyorsa bir gazeteci, sermayenin kaynağında fiziksel olarak bulunuyor demektir. Bir maden ocağında, fabrikada, ormanda. Buralarda bulunduğunda ister istemez yerel güçlerle ya da onu engelleyecek güçlerle karşı karşıya demektir. Politik olmasının bir başka nedeni, bir derecelik sıcaklık artışının doğada sonuçları olduğu gibi toplumsal sonuçları da var.”

Çevre gazetecilerinin taraf tutmak zorunda olduğunu dile getiren Şener, “Çevre gazetecisi kaynağı olan aktivistle iç içe geçmekten korkmamalı. Dünyada bunun kurumsal örnekleri var” diyerek, The Guardian gazetesinin iklim konusunda haber dilini değiştirdiğini de hatırlattı ve “Guardian iklim değişikliği değil kriz diyor. Biyoçeşitlilik yerine vahşi tabiat, küresel ısınma değil küresel ısıtma diyerek insan faktörünü vurguluyor” diye konuştu.

Yunus Topal

“İklim krizinin çözülmesi için karar vericilerin bakış açısı değişmeli”

Panelde son sözü alan yönetmen Yunus Topal da iklim krizinden ve çözüm önerilerinden bahsederek, bireysel çözüm önerilerinin etkisiz olduğunu ifade etti. Topal, “Böyle bir etkinliğin düzenlenmesi, bizim buraya gelmemiz çok güzel ama bireysel bir çaba. Biz ne kadar yeme, giyinme, ulaşım, kozmetik alışkanlıklarımızı değiştirsek de bunlar bireysel yöntemler ve iklim krizini çözebilecek boyutta değil. İklim krizinin gerçekten çözülmesi için kapitallerin ve karar vericilerin bakış açılarını değiştirmesi gerek” ifadelerini kullandı.

Fırat Çukurçayır, ÇGD YK Üyesi Deniz Bozdemir, ÇGD Genel Yönetim Kurulu Başkanı Can Güleryüzlü, Yunus Topal, Kenan Şener

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/24850
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ÇGD’den iklim krizi paneli: “Çevre gazetecileri taraf tutmak zorunda”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat