15 Temmuz 2023, Cumartesi - 07:39

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Çocuklarınızı çimenlerden uzak tutun

Tarih: 17 Kasım 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 176

AÜKP’nin “Sağlıklı Yaşam ve Sağlıklı Çevre” panelinde konuşan Prof. Dr. Münevver Pınar, alerjik hastalıklardan korumak için çocukların çimenlerden uzak tutulmasını önerdi.

Ankara Üniversitesi Kadın Platformu, (AÜKP), “Sağlıklı Yaşam ve Sağlıklı Çevre” adlı paneliyle ikinci etkinliğini yaptı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Amfi ’de düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını, Ankara Üniversitesi Kadın Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Neslihan Alkış yaptı. AÜKPK’nın temaya uygun olarak ikinci etkinliğini yaptığını söyleyen Alkış, “Ankara Üniversiteli öğretim üyelerimizin, personelimizin, öğrencilerimizin katılımı bizleri çok mutlu ediyor. Yeni işler yapmamız için bize güç veriyor” dedi.

Panelde ilk sunumu, “Çevrenin Sağlığımıza Yansıması” başlığıyla Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Yıldırım yaptı. Çevre kirliliğine vurgu yapan Yıldırım “İnsanoğlu bir gün paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak” dedi.

Yıldırım’ın sunumundan sonra Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Pulatsu, “Sucul Ortamlardaki Kirlenme Kaynaklarına Genel Bakış” başlıklı bir sunum yaptı. Fabrikaların suları kirlettiğine dikkat çeken Pulatsu, “Akarsularımızı korumak için gerekli önlemleri almak adına yetkililere çok iş düşüyor” dedi.

‘Çimenler polen yayıyor’

Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münevver Pınar “Alerjik Polenler” adlı sunumunu yaptı. Pınar, insanların daha çok kavak, servi, çınar gibi ağaçlarda polen olduğunu sandığını ancak çimenlerin de milyonlarca polen yaydığını söyledi. Polenlere alerjisi olan bireylerin özellikle çimenlerden uzak durması gerektiğini vurgulayan Pınar, “Ebeveynler küçük çocukları oynasınlar diye çimenlerin üzerine bırakıyorlar. Bu çocuklarımız için inanılmaz keyifli ancak çimenlerin yaydığı milyonlarca polen çocuklarımızın üzerine yağar. Bu durumda eğer çocuğun alerjiye karşı genetik bir yatkınlığı varsa, birkaç saat sonra astım sebebiyle çocuğunuzu acile götürebilirsiniz” dedi. Polen alerjisinden korunmak için öneriler sunan Pınar, “Kişisel temizlik ve sigara kullanmamak alerjiden korunmak açısından çok önemli. Ancak alerjisi olan insanların hangi bitkiye alerjileri olduğunu saptaması da önemli. Eğer tespit edebildiyseniz bu bitkilerden mutlaka kaçının” dedi.

Prof. Dr. Münevver Pınar’in sunumunun ardından birinci oturum sona erdi. Arada kokteyl verildi. İkinci oturum Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Durgut’ın “Kozmetiğin Güzel ve Çirkin Yüzü” başlıklı konuşmasıyla başladı. Durgut’un ardından Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Volkan Şenavcı da “Karanlık Gökyüzü Farkındalığı” başlıklı sunumunu yaptı.

İkinci oturumun ikinci bölümünde Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Acar Bozkurt “Çevre ve İnsan Sağlığı” başlıklı bir sunum yaptı. Acar Bozkurt’un ardından Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Arzu Gürsoy Ergen “Ankara’nın Kuşları” başlıklı sunumu yaptı. Araştırma Görevlisi Arzu Gürsoy Ergen’in konuşmasının ardından panel sona erdi.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16189
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Çocuklarınızı çimenlerden uzak tutun

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat