ÇSM’de “Acil Demokrasi Paneli”
Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen “Acil Demokrasi Paneli”nde demokrasinin önemi konuşuldu.
Çankaya Belediyesi ve Tekin Yayınevi’nin birlikte düzenlendiği “Acil Demokrasi Paneli” dün Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Konferans Salonu’nda yapıldı. Gazeteci Özlem Gürses’in moderatörlüğünü yaptığı panelde CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ercan Karakaş ile CHP İstanbul Milletvekili Doç. Dr. Yunus Emre konuk oldu. Demokrasinin öneminin vurgulandığı panelde ilk sözü Ercan Karakaş aldı.
Karakaş: “Demokrasinin sürekli demokratikleşmeye ihtiyacı var”
Türkiye’nin artık bir demokrasi ülkesi olmadığını dile getiren Ercan Karakaş, “İkinci dünya savaşında sonra söylenmiş bir söz. Demokrasi kötü bir yönetimdir öncekileri saymazsak. Demokrasiye gelinceye kadar bütün yönetimler daha da kötüydü. Demokrasi kötünün iyisidir. Aslında dünyada bir demokrasi krizi var. Bizdeki kriz değil, demokrasi yok. Onu biz inşa edeceğiz” dedi. Demokrasinin nihai bir aşaması olmadığını da ifade eden Karakaş, “Demokrasinin sürekli demokratikleşmeye ihtiyacı vardır. Olmuş bitmiş, inşa edilmiş bir demokrasi artık bu çağda geçerli değil çünkü dünya her alanda çok değişiyor. Ekonomide, teknolojide, bilişimde, siyasette değişiyor. Dolayısıyla, demokrasi ve demokrasiyi taşıyan kurumlar başta siyasi partiler her an kendilerini gözden geçirmek, yenilemek ve insanlarla daha iyi bağlar kurmak zorundalar” diye konuştu. Karakaş ayrıca, “Türkiye’de acilen bir parlamentoya dayalı, anayasaya dayalı, insan haklarına dayalı, özgürlüklere dayalı bir demokrasi inşa etmemiz gerekiyor” dedi.
Emre: “Anayasa uzmanlık gerektiren bir hadisedir”
Kültür ve Turizm eski bakanı Ercan Karakaş’ın ardından sözü Doç. Dr. Yunus Emre aldı. Türkiye’de yurttaşların doğru bilgilendirmesi, anayasa değişikliğin Türkiye’de nasıl bir değişim yaratacağını konusunda doğru bilgilendirmesi önünde engel olan sembolik olay olduğunu belirten Emre, “Anayasa adı üstünde uzmanlık gerektiren bir hadisedir” ifadesini kullandı. Demokrasinin “özgürlükler, siz onlara sahip çıktığınız müddetçe, mücadele ettiğiniz müddetçe mümkün olan bir hadise” olduğunu belirten Emre, “Kendilerini dertlerini aşmış, toplumun dertleri ile ilgilenen insanları gerektiriyor. Onların mücadelesi ile demokrasi oluşuyor” dedi.
Kaboğlu: “Demokrasi ortadan kalktığı zaman kıymeti anlaşılır”
Emre’nin ardından sözü alan Kaboğlu, demokrasinin bir erdem beşiği olduğunu dile getirdi. Toplumun demokrasiyi sahiplenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kaboğlu şunları söyledi:
“Önce demokrasi diyorduk, şimdi acil demokrasi diyoruz. Demokrasi tümüyle ortadan kalktığı zaman kıymeti anlaşılır. Demokrasi kavramını biz hukuk ile birlikte düşünmeliyiz. Hukuk ile birlikte düşünmeliyiz parlamento belki temsili demokrasinin merkezidir. Ama kesinlikle parlamento ile sınırlı olarak düşünmemeliyiz. Parlamento dışında, toplumsal istemlerle birlikte düşünmeliyiz. O durumda hukuk kuralları ihlal edildiği zaman, yurttaşın da söyleyebileceği şeyi olmalıdır. Bu sadece bireysel olarak değil örgütler yoluyla, sivil toplum örgütleri yoluyla, meslek örgütleri yoluyla mutlaka öne çıkarmak gerekiyor. Yoksa en çok konuşması gereken kişilerin konuşamadığı bir noktaya geliriz.”
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/25654
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ÇSM’de “Acil Demokrasi Paneli”
Bir cevap yazın