25 Temmuz 2023, Salı - 06:10

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Çubuklunun 120 Yıllık Öyküsü: Fenerbahçe Sözlüğü” çıktı

Tarih: 25 Eylül 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 187

Fenerbahçe’nin artık bir sözlüğü var. Türk futbolunun en önemli kulüplerinden Fenerbahçe’nin tarihi yazar İnönü Alpat’ın kaleminden sözlük formatında bir araya getirildi.

Sarı lacivert “çubuklu forması” özdeşleşen Fenerbahçe ile ilgili kitaplara bir de sözlük eklendi. “Fenerbahçelilik bana baba yadigârıdır” diyen yazar İnönü Alpat, futbolcusundan taraftarına, yöneticisinden önemli olaylarına kadar pek çok başlıkta, futbol çınarının öyküsünü anlattı.

NotaBene Yayınlarından çıkan Sözlük’te bunların yanı sıra kulübün tarihindeki önemli kişilerin yanı sıra oldukça ilginç isimler ve olaylar da bulunuyor. Cemal Süreyya, Fikret Mualla, Ahmet Kaya, Ali İsmail Korkmaz, Nazım Hikmet, Münir Nurettin Selçuk, Cem Karaca, Haldun Dormen, Ülkü Tamer, Oktay Akbal, Yaşar Kemal, sözlüğün sayfalarında rastlanan isimlerin yalnızca birkaçı. Bu haliyle Sözlük, yalnızca açıklamalardan oluşmuyor, aynı zamanda Türkiye’nin tarihinden ayrılamayacak bir anlatı da içeriyor.

Kapak tasarımı ve mizanpajı Erkal Tülek tarafından yapılan Sözlük’ün Önsöz’ünde ise Elif Çongur’un imzası bulunuyor. Çongur, Sözlük için şunları söylüyor:

“İnönü Alpat, bu sözlüğü yaratırken, kulüp tarihinde sporcu, yönetici, teknik direktör olarak çok önemli yeri olan isimlerin hikâyelerine yer vermiş. Ama bunun ötesinde bu çalışmayı farklı kılan; “Ahmet Kaya’nın Fenerbahçe’si”, “Ali İsmail Korkmaz Marşı”, “Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Fenerbahçe’si” gibi pek çok maddede olduğu gibi; bilginin yanına duyguyu, tarihin yanına geleceği, gerçeğin yanına gerçeküstü bir aşkı koymuş olması. O aşkın adı Fenerbahçe.”

Adnan Menderes’in Nazım Hikmet’e elçi olarak gönderdiği Fenerbahçeli futbolculardan Yaşar Kemal’in futbolcu analizlerine kadar oldukça ilginci anekdotların da bulunduğu Sözlük’te bir sayfada Ali Naci Karacan’ın “İngiliz kalesini şamarlayan Fener’i” bir başka sayfada İslam Çupi’nin “Fenerbahçe Cumhuriyeti ortalıkta yoksa Türkiye yoktur” sözlerine rastlamak mümkün.

Türk Solu Sözlüğü‘nün yanı sıra Yaralı Oğluyum Hayatın ve Kendini Anlatırsa Bir Kız başlıklı şiir kitaplarıyla da tanınan Alpat ise Giriş’te çalışmasını şöyle tanımlıyor:

“Vakti zamanında, 12 Mart askeri darbe günlerinde darbe komutanlarından Orgeneral Muhsin Batur’un Fenerli futbolcunun evraklarını yetiştirmek için Ankara’dan Diyarbakır’a jet havalandırması; Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün bizzat devreye girerek Cemil Turan’ı gözaltından çıkarması; Demokrat Parti iktidarında, Adaletspor’un kurulmasını takiben Fenerbahçe’nin hedef tahtasına alınması; İttihat ve Terakki’nin kurucularından Talat Paşa’nın Fenerbahçe’ye el koymak için karar alması, bunu uygulamayınca Altınordu’nun kurulup Fenerbahçe’yi içten çökertmek doğrultusunda girişimlerin başlatılması gibi örnekler başka kulüplerin tarihlerinde var mıdır bilinmez ama Fenerbahçe’nin tarihi adeta bunlarla yazılmıştır.”

Yüzlerce maddelik Fenerbahçe Sözlüğü, çubukluya gönül verenlerin başucu kitabı olmaya aday.

Yazar, şair İnönü Alpat

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/24768
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Çubuklunun 120 Yıllık Öyküsü: Fenerbahçe Sözlüğü” çıktı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat