25 Temmuz 2023, Salı - 14:32

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Demirdirek: “Kadınlar seçme seçilme haklarını Cumhuriyet’ten önce istemişlerdi”

Tarih: 04 Mart 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 95

Ayizi Kadınlarıyla Sohbet’te “Osmanlı Kadınlarının Hayat Hakkı Arayışının Hikayesi” konuşuldu. Söyleşide kadınların Cumhuriyet kazanımlarındaki görülmeyen hikayesi anlatıldı.

Ayizi Kadınlarıyla Sohbetler’in ikinci gününde “Osmanlı Kadınlarının Hayat Hakkı Arayışının Hikayesi” konuşuldu. Yrd. Doç. Dr. Hülya Kendir’in moderatörlüğünde bugün 17.00’da Chile Minör Kafe’de başlayan sohbette yazar Aynur Demirdirek, Osmanlı kadınlarının hayat hakkı hikayesini anlattı.  Demirdirek, ilk kez 1993 yılında basılan ve ikinci baskısı Ayizi Yayınları tarafından yapılan kitabıyla ilgili “Kitabımın feminist bir yayınevinden çıkması beni mutlu etti” dedi. Kitabının ortaya çıkış sürecini anlatan Demirdirek, “Eser Köker’in,Nezihe Muhiddin- Türk Kadını çalışmasında Osmanlı kadın dergilerini duydum ve eski harfleri okuyarak kendi benzerlerimizi bulmaya çalıştım” ifadesini kullandı.

Tarih anlatısının sonuca odaklı olması nedeniyle önemli ayrıntıları atladığını söyleyen Demirdirek, “Kadınlara vatandaşlık hakkının verilme durumu var ama bunun söylenme biçimi ile ortaya çıkma süreci kapatılıyor” dedi. Kadınların daha sonra gerçekleştirmek üzere seçme seçilme hakkını istediklerine işaret eden Demirdirek, ”Kadınlar seçme seçilme haklarını Cumhuriyet’ten önce istemişlerdi. Kadınlar Dünyası dergisinde bununla ilgili maddeleri görüyoruz. Bunu bilmeye hakkımız var.” şeklinde konuştu.

Demirdirek: “Kadınlarının sesinin önüne geçmek istemedim”

Kadınların 19. yy aydınlanmasının parçası olarak mücadele verdiğini söyleyen Demirdirek, Osmanlı aydınlarının kendi ideallerini kadınlar üzerinden dile getirdiğini aktardı. Kadınların bir yandan da toplumsal koşulları gözeterek taleplerde bulunduğunu anlatan Demirdirek,”Fakat kadınların bunu yaparken de feminist tonu aşağı düşürmeyen bir sesleri var” dedi. Kitabındaki alıntılardan bahseden Demirdirek, “Kadınların sesinin önüne geçmek istemedim, kadınların sözlerinin hayatla olan bağlarının yaşatılması gerekiyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17538
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Demirdirek: “Kadınlar seçme seçilme haklarını Cumhuriyet’ten önce istemişlerdi”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat