2 Ağustos 2023, Çarşamba - 00:18

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Dil Bayramı Onur Ödülleri verildi

Tarih: 04 Ekim 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 30

Çankaya Belediyesi ve Dil Derneği ortaklığında düzenlenen 84. Dil Bayramı Ödül Töreni, Şinasi Sahnesi’nde yapıldı.

Türk Dili Kurultayı’nın ve Dil Devrimi’nin 84. yıldönümü kutlamalarının başlangıcı Şinasi Sahnesi’nde düzenlenen ödül töreniyle yapıldı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte birçok CHP milletvekili ve yöneticisi katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel yaptı. Özel, Dil Derneği’nin kuruluş sürecinde yaşadıkları zorlukları anlattı.

“Dil, bir topluma kimliğini ve kişiliğini kazandırır”

Özel’in ardından kürsüye gelen Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Dil Devrimi’nin önemine değindi. Dil devrimini gerçekleştiren Mustafa Kemal’e vurgu yapan Taşdelen,  “Aynı dili konuşmayan bir toplumun ulus olması, millet olması mümkün değildir.  Bir ulus olmanın, ulusal bir kültür yaratmanın koşulu dildir.  O nedenledir ki, Atatürk dil devrimiyle sadece bir dili yeniden tarih sahnesine çıkarmamış, bir ulusu tarih sahnesine çıkarmıştır” ifadelerini kullandı.

“TDK ve TTK yeniden kurulmalı”

Törene katılan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, dilin tarihte yaratttığı kültürel değeri ve üretimleri biriktirerek gelecek kuşaklara aktardığını, bu sayede toplumun tasada ve kıvançta birlikte olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu konuşmasını, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nun yeniden özerk bir yapıya kavuşturularak eski koşullarında kurulması gerektiğini söyleyerek bitirdi.

Ödüller sahiplerini buldu

Açılış konuşmalarının ardından CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformunun ödülleri verildi. Bilim ve sanata verdikleri katkılar için Emin Özdemir, Adnan Binyazar ve Erendiz Atasü ödül aldı.
Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu ödüllerinin ardından Ömer Asım Aksoy Ödülü törenine geçildi. Dil Derneği tarafından 1995’ten bu yana her yıl düzenli olarak verilen Ömer Asım Aksoy Ödülü’nün bu yılki kazananı “Dünyanın İlk Sabahı” adlı şiir kitabıyla Şair Ömer Turan oldu.
Etkinliğin son ödül töreni ise, Türkçe’ye katkılarından dolayı Dil Derneği Onur Ödülleri oldu. Ödülün bu yılki sahipleri Sunay Akın, Niyazi Altunya, Muzaffer İlhan Erdost, Tahir Hatipoğlu, Remzi İnanç, Şadan Karadeniz, Suay Karaman, Saygı Öztürk, Özer Soysal, Ahmet Telli ve Ahmet Yıldız oldu.

Etkinliğin kapanışını dil, tarih ve kültür temalı tek kişilik gösterisiyle Sunay Akın yaptı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/12211
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Dil Bayramı Onur Ödülleri verildi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat