15 Temmuz 2023, Cumartesi - 04:26

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Doç. Dr. Çelik: “İşçiler sendikaya olumlu bakıyor ama üye olmak istemiyor”

Tarih: 31 Mart 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 136

Üçüncüsü bugün düzenlenen Bahar Konferanslarına Türkiye İşçi Sınıfı Raporu Eşliğinde Günümüz ve Gelecek başlığını konuşmak üzere Doç. Dr. Aziz Çelik konuk oldu. Konferansta Doç. Dr. Aziz Çelik, DİSK’in yaptığı “Türkiye İşçi Sınıfı Gerçeği Araştırması”nın verilerini değerlendirdi.

Mülkiyeliler Birliği ve 21. Yüzyıl Planlama Grubu’nun düzenlediği Bahar Konferanslarının üçüncüsü, bugün Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda yapıldı. Bahar Konferanslarının bu haftaki konuğu, çalışma hayatı ve sosyal politika denildiğinde akla gelen ilk isimlerden Doç. Dr. Aziz Çelik oldu. Konferansta Doç. Dr. Çelik, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) yaptığı “Türkiye İşçi Sınıfı Gerçeği Araştırması”nı değerlendirerek, işçi sınıfının mevcut durumunu anlattı. Doç. Dr. Çelik, araştırmanın özgünlüğünün bütün işçileri evren kabul etmesinde ve Türkiye işçi sınıfı gerçeğine bütünsel bir bakış açısı sunmasında olduğunu söyledi.

“Türkiye’de işçi sınıfının aylık net geliri: 1894 TL”

Doç. Dr. Çelik araştırmadan elde edilen bir sonuç olarak Türkiye’de işçi sınıfının aylık net gelirinin 1894 TL olduğunu söyleyerek ortalama gelirin asgari ücrete yakın olduğunu belirtti. Araştırmada, kadın ve erkek işçiler arasında ücret eşitsizliğinin görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Çelik sendikalı işçilere bakıldığında ise kadın ve erkek arasındaki ücret farkının fazla olmadığını söyledi. Doç. Dr. Çelik, sigortasız ve kayıt dışı çalışmanın en çok genç işçiler ve kadın işçilerde görüldüğüne değinirken, sendikasız ve kayıt dışı çalışan işçilerin dörtte birinin, yıllık izin haklarını kullanamadıklarını söyledi. İşçilerin kıdemlerinin ortalama on yıl olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çelik, kıdem oranlarına bakıldığında kadınların kıdem konusunda da iş gücü piyasasında ayrımcılığa uğradığını belirtti.

İş kazası ve meslek hastalığı geçirme oranı: yüzde 6,2

İşçilerin beyanına göre, iş kazası ve meslek hastalığı geçirme oranının yüzde 6,2 olduğu belirten Çelik, yine işçilerin beyanına göre, ölümle sonuçlanan iş kazası ve meslek hastalığı oranın yüzde 1,4 olduğunu söyledi. Türkiye’de meslek hastalıklarının kayda geçirilmesindeki sınırlılığa dikkat çeken Çelik, Bakanlığın yayımladığı verilerin yanında, sonuca bağlanmamış dava dosyaların sayısını da hesaba kattığımızda, bakanlığın açıkladığı verilerin 2 katı bir sonuçla karşılaşıldığını belirtti. Çelik, araştırmada dikkat çeken sonuçlardan bir diğerinin de işçi sağlığı ve güvenliği konusunda olduğunu söyledi. Çelik, “İşçi sağlığı ve güvenliği için alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı sorusuna, işçilerin yüzde 44’ü önlemlerin yetersiz olduğu yönünde cevap verdi”dedi.

İşçilerin yüzde 44’ü sendikalara olumlu bakıyor

Sendikal örgütlülüğe dair soruların yer aldığı bölümden elde edilen sonuçlara değinen Çelik, sendikasız işçilere sorulan “Sendikaya üye olur musunuz?” sorusuna, işçilerin yüzde 60’ının hayır, yüzde 20’sinin evet dediğini, kalan  yüzde 20’sinin ise soruyu yanıtsız bıraktığını söyledi.  Örneklemin tamamına sorulan “Sendikalara olumlu mu, olumsuz mu bakıyorsunuz?” sorusuna, işçilerin  yüzde 44’ünün olumlu cevap verdiğini söyleyen Çelik, “Sendikaya olumlu bakıyorlar; ama üye olmak istemiyorlar. Düşünceleri onları fiili bir adım atmaya yöneltmiyor. Sendikaya neden üye olmadıkları sorulduğunda toplumda yaygın olan sendikaya güvensizlik sebebi dışında bir cevap verildiğini gördük araştırmada. İşçiler sendikaya üye olmayı yararlı görmedikleri şeklinde açıklıyorlar” dedi.

Çelik, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17938
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Doç. Dr. Çelik: “İşçiler sendikaya olumlu bakıyor ama üye olmak istemiyor”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat