16 Temmuz 2023, Pazar - 14:05

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Dünya uzaktan eğitime geçti: Hangi ülke ne yapıyor, sistem nasıl işliyor?

Tarih: 27 Mart 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 151

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve etkisi küresel olarak hissedilen yeni tip Koronavirüs (Covid-19) önlemleri kapsamında 165 ülke tüm eğitim kurumlarını kapatma kararı alarak yüz yüze eğitime ara verdi. Bu karardan dünya genelinde 1 milyardan fazla öğrenci etkilendi.

Covid-19 salgını sonrası dünya genelinde neredeyse sosyal yaşam durma noktasına geldi. Tedbirler kapsamında kapatılan kurumlardan birisi de okul ve üniversiteler oldu. UNESCO’nun verilerine göre dünya genelinde bu durumdan etkilenen öğrenci sayısı 1 milyardan fazla. Okulları kapatan ilk ülke Çin oldu, 15 ülke yüz yüze eğitime “devam” dedi

Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında birçok ülke yüz yüze eğitime ara verdi. Virüsün ilk görüldüğü ülke olan Çin, yüz yüze eğitime önce bölgesel sonra ülke çapında ara veren ilk ülke oldu. Çin’in ardından aynı kararı alan ikinci ülke ise sınır komşusu Moğolistan‘dı. Asya kıtasında Moğolistan’ı sırasıyla İran, Japonya ve Irak takip etti. Avrupa’da ise yüz yüze eğitime ara veren ilk ülke İtalya oldu. Önce bölgesel sonra ülke genelinde eğitime ara veren İtalya’nın ardından Avrupa’da Romanya, Moldova ve Çekya okulları kapatma kararı verdi. Birleşik Krallık da önce bölgesel olarak sonra ülke çapında yüz yüze eğitime ara verdi.

Amerika kıtasında ABD yüz yüze eğitime bölgesel olarak ara verirken Amerika kıtasında Paraguay ülke genelinde ara veren ilk ülke olsa da burada okullar 25 Mart itibariyle tekrar açıldı.

Afrika kıtasında ilk vaka Mısır’da görülürken Cezayir, Afrika kıtasında eğitime ara veren ilk ülke oldu. Dünya genelinde şu an yüz yüze eğitime ara vermeyen ülkeler ise şöyle: Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun Eritre, Batı Sahra, Benin, Umman, Türkmenistan, Tacikistan, Bangladeş, Papua Yeni Gine, Belarus, Nikaragua, Guyana, Fransız Guyanası, Surinam, Paraguay.

Virüsün yeni merkezi Avrupa’da okullar kapalı

Sınırlarını kapatan son ülke olan Almanya‘da, önce yerel düzeyde ve merkezi idare kararından ayrı olarak okullar kapatıldı. 9 Mart itibariyle, ülke genelinde 100’ü aşkın okul ve gündüz bakımevi kapatılmış, Heinsberg kentindeki tüm eğitim kuruluşlarının faaliyeti durdurulmuştu. 16 Mart günü, Angela Merkel’in yaptığı açıklamayla birlikte ülkedeki tüm eğitim kurumları kapatıldı ve üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Eyaletlerin aldığı kararlar ve belirlediği tarihler arasında küçük farklar olsa da okullar Paskalya Tatili’nin sonuna kadar kapalı kalacak.

Fransa’da da 16 Mart’ta tüm düzeylerde eğitime ikinci bir duyuruya kadar ara verildi.  İddialara göre en az iki hafta sürecek olan tatilde nisan ayı ortasına kadar eğitim yapılması beklenmiyor.

Başlangıçta kitle bağışıklığı stratejisi uygulamaya çalışan İngiltere‘de ise 11 Mart’ta “üniversitelerin tamamen kapatılmasının imkansız olduğuna” dair haberler çıktı. Başbakan Boris Johnson 8 Mart’ta okulların eğitime devam edeceklerini söylemiş, bu esnada bazı üniversiteler uzaktan eğitime geçmişti. Eğitim Bakanı ve Üniversiteler Birliği’nin açıklamalarında da tatilden söz edilmiyor, üniversite yetkilileri de tatilin öğrencilerin konaklaması açısından sorun yaratacağını belirtiyordu. Ancak 18 Mart günü 20 Mart’tan itibaren tüm okulların tatile gireceği açıklandı. Okullar, sadece korunmasız ve aileleri “kilit sektörlerde” çalışan (bu terim sağlık çalışanları ve en yoksul ücretli işçiler için kullanılıyor) çocuklar için hizmet verebilecek. Salgının en kötü etkilediği İtalya’da 5 Mart’tan itibaren tüm eğitim faaliyetleri durduruldu. Başta Mart ayının ortalarına kadar devam edeceği söylenmesine karşın tatilin bitişi 4 Nisan’a kadar uzatıldı. Bu süreçte pek çok eğitim kurumu uzaktan eğitime geçti.

İspanya‘da da Almanya örneğinde olduğu gibi önce lokal tedbirler başladı. 9 Mart günü Madrid, Bask bölgesi ve salgından en kötü şekilde etkilenen mıntıkalarda eğitime ara verildi. Ancak durumun ağırlaşması üzerine, 12 Mart’ta on beş günlük OHAL ilan edildi ve 13 Mart tarihinden itibaren tüm okullar iki hafta süreyle kapatıldığı açıklandı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27632
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Dünya uzaktan eğitime geçti: Hangi ülke ne yapıyor, sistem nasıl işliyor?

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat