18 Mayıs 2024, Cumartesi - 02:34

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Dünyaca ünlü karikatürist KAL, İLEF’teydi

Tarih: 07 Ekim 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 356

The Economist Dergisinin editöryal karikatüristi Kevin Kallaugher, İLEF’teydi. Usta karikatürist mesleki yaşamını ve iş tecrübelerini anlattı, İLEF’in 50. yılı için karikatür çizdi.

The Economist Dergisinin ve The Baltimore Sun Gazetesinin editöryal karikatüristi Kevin Kallaugher (KAL), Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezinde (ATAUM) “Dünyayı Çizmek, Uluslararası Bir Karikatüristten Hikâyeler” başlıklı konuşma yaptı. Dün saat 14.00’da başlayan etkinlikte usta karikatürist, mesleki yaşamını ve iş tecrübelerini anlattı, İLEF’in 50. yılı için karikatür çizdi. KAL, öğrencilerin sorularını cevapladı.

Amerikan Büyükelçiliğinin davetiyle Türkiye’ye gelen Kevin Kallaugher, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinin (İLEF) konuğu olarak, ATAUM’daydı. Geçtiğimiz 10 yıl içinde bir Amerikan üniversitesinde “daimi sanatçı” olarak dersler verdiğini kaydeden Kallaugher, Türkiye’deki bir üniversitede öğrencilere hitap etmenin kendisine mutluluk verdiğini dile getirdi.

Dünyaca ünlü karikatürist KAL, İLEF’teydi (Alkan Uçarsu) (3, Kapak)

Fotoğraf: Alkan Uçarsu

“Güç sahibi insanlar bundan hoşlanmıyor”

İlköğretimdeki müzik öğretmeninin rahibe olduğunu ve öğretmeni şarkı söylerken onu karikatürleştirdiğini belirten Kallaugher, öğretmenine yakalandığını ve sabunu ısırtarak cezalandırıldığını söyledi. “Öğretmenim bir daha karikatür çizmememi istedi” diyen karikatürist, “O günden beri karikatür çiziyorum” şeklinde konuştu.
Etkinlik boyunca projeksiyon aracılığıyla eserlerini gösteren Kallaugher, şunları ifade etti: “Bir karikatür ortalama bir insanın eğlendiriyor ama güç sahibi insanlar karikatürlerden hoşlanmayabiliyor.”

“Herkes 6 yaşındayken karikatür sanatçısıdır”

Fotoğraf: Alkan Uçarsu

Usta karikatürist, “Çizmek yabancı dil öğrenmek gibidir. Herkes öğrenebilir ama öğrendiğiniz dilde şair olamayabilirsiniz” diyerek, karikatür sanatının öğrenilebilirliğine dikkat çekti. İlk çizimlerini dinleyicileriyle paylaşan Kallaugher, “Herkes 6 yaşındayken karikatür sanatçısıdır” dedi.

Kallaugher, karikatüristlerin semboller kullandığını ve sembollerin karikatürleri anlamayı kolaylaştırdığını söyleyerek, “Karmaşık bir dünyayı çizgilere indirgiyoruz” diye konuştu.

“Politikacıların yüzlerinin değiştiğini gördüm”

Gazetelerde çalışmaya başladığı günden itibaren siyasileri çizdiğini belirten Kallaugher, “Amerikan başkanları çok tanınır. Pek çok siyasetçiyi eleştirdim. Obama da dâhil” dedi. Usta karikatürist şöyle devam etti: “Genellikle güç sahibi insanları eleştirir karikatüristler, en çok da oy verdiğiniz politikacıyı eleştirirsiniz. Onlara kendine gel demek için bir tokat atarsınız.”

Kallaugher, politikacıların yüzlerinin zaman içinde değişimine değinerek, “Politikacıların yüzlerinin değiştiğini gördüm” ifadesini kullandı ve bu ifadesini karikatürlerle örneklendirdi.

“Hükümetim gibi düşünmek zorunda değilim”

Kallaugher, ırkçılık ve cinsiyetçilik yapmamaya çalıştığını kaydederek, “Karikatür sorumluluk demek, ben de sorumlu bir karikatüristim” diye konuştu.

Usta karikatürist, “Meslektaşlarım ABD’de çok sorunla karşılaştı. Ben onların karşılaştığı tehditlerle karşılaşmadım. Karikatüristlerin haklarını koruyan bir kuruluşun başkanlığını da yaptım. Hükümetim gibi düşünmek zorunda değilim” dedi.

Dünyaca ünlü karikatürist KAL, İLEF’teydi (Alkan Uçarsu) (8)

Fotoğraf: Alkan Uçarsu

“Gelişmiş ve olgun bir toplumsanız kendinize gülersiniz”

Karikatüristlerin ifade özgürlüğünü ön planda tuttuğunu anlatan Kallaugher, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her karikatürü seviyorum diye bir şey yok, karikatür çizmeyi seviyorum. İnsanın kendine gülmesi zordur. Kendine gülmeyi bilen kişi yetkindir, olgundur. Gelişmiş ve olgun bir toplumsanız kendinize gülersiniz. Karikatüristler de bunu sağlar.”

Kallaugher şöyle devam etti: “Ben karikatürlerim aracılığıyla sizinle iletişim kuruyorum. Sizin 3 saniyede incelediğiniz karikatür için ben 8 saat çalışıyorum.”

“Karikatürist olduğum için gurur duyuyorum”

Dünyaca ünlü karikatürist KAL, İLEF’teydi (Alkan Uçarsu) (9)

Fotoğraf: Alkan Uçarsu

Seyahatlerinin sanatsal üretimlerini nasıl etkilediği sorusu üzerine çok seyahat ettiğini anlatan usta karikatürist, “Seyahatlerim sırasında siyasi birikimim de arttı, insanlarla fikir alışverişi yaptım. Bir karikatüristin en zor kazandığı şey bağımsızlık ve özgürlüktür, bunu öğrendim. En iyi eğitim seyahattir” dedi.

KAL, karikatürleri nedeniyle işten atılma tehlikesi yaşayıp yaşamadığı sorusunu şöyle yanıtladı: “Şu ana kadar olmadı. Siyasiler tarafından tehdit edilmediğim bir ortamda çalışıyorum. Karikatürist olduğum için gurur duyuyorum.”

KAL, İLEF’in 50. yılı için karikatür çizdi

Kevin Kallaugher, soru cevap bölümünün ardından, İLEF’in 50. yılı için elinde pasta olan ABD Başkanı Barack Hussein Obama’yı çizdi. Etkinlik sonrasında kendi karikatürünün bulunduğu kartpostalları imzaladı, dinleyicilerle fotoğraf çekildi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8291
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Dünyaca ünlü karikatürist KAL, İLEF’teydi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Gazetecinin işi nedir?” sorusuna yeni bir yanıt: İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi

Gazetecilik mesleğine insan hakları odağında yeni bir sorgulama getiren Elif N. Hamidi’nin ilk kitabı “İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi” Türkiye Felsefe Kurumu Yayınlarından çıktı.

Kapat