25 Temmuz 2023, Salı - 16:20

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Edebiyat Sohbetlerinde “Tezer Özlü ve Nilgün Marmara’da Ölüm Kavramı” konuşuldu

Tarih: 23 Şubat 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 170

Bambu Tiyatro ve Kültür Evi’nin, düzenlediği edebiyat sohbetlerinde bu ay “Edebiyat Sohbetleri: Tezer Özlü-Nilgün Marmara’da Ölüm Kavramı” başlığında konuşuldu. Etkinliğe Ozan Demircioğlu ve Yeşim Çınar konuşmacı olarak katıldı.

Bambu Tiyatro ve Kültür Evi, her ay düzenlediği edebiyat sohbetleri kapsamında bu ay “Edebiyat Sohbetleri: Tezer Özlü-Nilgün Marmara’da Ölüm Kavramı” başlıklı bir panel düzenledi. Dün 19.00’da Bambu Tiyatro ve Kültür Evi’nde yapılan etkinliğe Ozan Demircioğlu ve Yeşim Çınar konuşmacı olarak katıldı.

 Demircioğlu: “Marmara, Sylvia’dan bahsederken kendi ölüm sürecinden bahsediyor”

Panelde ilk konuşmayı Bambu Tiyatro ve Kültür Evi’nden Ozan Demircioğlu yaptı. “Nilgün Marmara’da Ölüm Kavramı” başlığında sunum yapan Demircioğlu, Marmara’nın intiharında dönemin koşullarının etkisini anlattı. Demircioğlu, Nilgün Marmara’nın, “Sırça Fanus”u yazdıktan sonra intihar eden Plath ile bir özdeşlik kurduğunu belirterek, “Nilgün Marmara, Sylvia’dan bahsederken aslında kendi ölüm sürecinden bahsediyor” dedi. Marmara’nın şiirlerinden alıntıların yapıldığı etkinlikte, söz alan bir katılımcı “Hepiniz mezarısınız kendinizin” dizesini okuyarak Marmara’nın ölümle olan ilişkisini değerlendirdi. Nilgün Marmara’nın konuşulduğu bölümün ardından Cemal Süreya ve Haydar Ergülen’in, Marmara’nın intiharı üzerine yazdıkları okundu.

Çınar: “Onun şiirlerinde yaşam ve ölüm de aynı”

Etkinliğin ikinci konuşmacısı olan Bambu Tiyatro ve Kültür Evi’nden Yeşim Çınar, “Tezer Özlü’de Ölüm Kavramı” başlığında sunum yaptı. Çınar, konuşmasına Özlü’nün yaşam öyküsünü anlatıp, kişiliğine dair yorumlar yaparak başladı. Özlü’nün gençliğinden itibaren pek çok kez intihara teşebbüs ettiğini söyleyen Çınar, “Onun şiirlerinde gitmek ve ölmek aynı; yaşam ve ölüm de aynı. Ölümle yaşamı bir gördüğü için kendisini yarım görüyor” dedi. Tezer Özlü’den alıntılar yaparak ruh halinin değişkenliğine dikkat çeken Çınar, Özlü’nün anlarda yaşadığını söyledi. Çınar, konuşmasının ardından katılımcılara Tezer Özlü’nün kitaplarından derlediği alıntıların yer aldığı kağıtları dağıttı ve katılımcılarla Tezer’in sözleri değerlendirildi. Etkinlik, Nazım Hikmet’in ‘Yaşamaya Dair’ şiirinin okunmasıyla son buldu.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17175
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Edebiyat Sohbetlerinde “Tezer Özlü ve Nilgün Marmara’da Ölüm Kavramı” konuşuldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat