15 Temmuz 2023, Cumartesi - 02:55

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Efsane dekan” fakültesinden uğurlandı

Tarih: 24 Temmuz 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 399

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi eski dekanlarından, Basın Yayın Yüksekokulu eski müdürü ve kent bilimci Prof. Dr. Cevat Geray bugün 14.00’te SBF Sütunlu Salon’da düzenlenen törenle meslektaşları, öğrencileri ailesi ve sevenleri tarafından uğurlandı.

Dün hayatını kaybeden Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi eski dekanlarından, Basın Yayın Yüksekokulu eski müdürü, kent bilimci Prof. Dr. Cevat Geray, bugün 14.00’te SBF Sütunlu Salon’da düzenlenen törenle meslektaşları, öğrencileri ailesi ve sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Çelik: “Zor zamanların efsane dekanı”

Geray için düzenlenen törende ilk konuşmayı Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Orhan Çelik yaptı. Prof. Dr. Çelik, Cevat Geray’ın hiçbir zaman emekli olmadığını ve son günlerine kadar akademiye katkıda bulunduğunu söyledi. Yalnızca SBF’nin değil Eğitim Bilimleri ve İletişim Fakültelerinin yanı sıra, bir süre görev yaptığı Mersin Üniversitesi’nin de hocası olduğunu belirten Prof. Dr. Çelik, Geray’ın sivil toplum kuruluşlarıyla yakın ilişkileri olduğunun altını da çizerek, “Cevat Hoca Mülkiye’nin çok saygın bir hocasıdır ama aynı zamanda ‘efsane dekanı’dır” dedi. Prof. Dr. Çelik, “Normal zamanlarda herkes her görevi yapabilir. Esas imtihan zor zamanlarda verilir. Hocamız bu imtihanı geçmiştir ve adı Mülkiye’nin şerefli tarihine zor zamanların efsane dekanı olarak geçmiştir” diye konuştu.

Prof. Dr. Keleş: “İnsanlığın bir değeriydi”

Geray için düzenlenen törende söz alan Prof. Dr. Ruşen Keleş de, çok uzun yıllardır tanıdığı bir arkadaşını ve meslektaşını kaybetmiş olmanın acısını yaşadığını kaydetti. Aynı dönemlerde pek çok görev ve sorumluluğu birlikte yerine getirdiklerini dile getiren Keleş, Geray’la paylaştığı değerlerin çok olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Keleş, Geray’ın görev ve işlevlerini başarıyla yerine getirmiş ender bir bilim insanı olmadığını söyledi. Keleş, “Cevat’ı kaybetmekle sadece akademik çevreler, Mülkiye topluluğu önemli bir değerini kaybetmiş olmuyor. İnsanlık âlemi de çok önemli bir değerini kaybetmiş oluyor” dedi.

Keleş’in ardından söz alan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Tuncer Bulutay da Geray’ın yalnızca akademiye değil, Türkiye’nin demokrasi ve özgürlük hareketlerine önemli katkılar verdiğini kaydetti. Bulutay, Cevat Geray’ın aydınlanma çağının da en önemli isimlerinden biri olduğunu dile getirdi.

 

Altun: “Unutulmaz bir hoca”

Prof. Dr. Cevat Geray, SBF’ye bağlı olarak kurulan Basın Yayın Yüksek Okulu’nda uzun yıllar ders vermiş ve 1976-77 yıllarında da Müdürlük görevini üstlenmişti. Geray adına yapılan törende İletişim Fakültesi adına da, Dekan Prof. Dr. Abdülrezak Altun söz aldı. BYYO’ya, kuruluşundan itibaren çok önemli katkıları olan Geray’ın İletişim Fakültesi’nin de unutulmaz bir hocası olduğunu söyledi.

Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Bıkmaz da Geray için konuşan bir diğer kişiydi. Cevat hocanın kendisinden çok şey öğrenilebilecek müthiş bir kişi olduğunu söyledi. Bıkmaz, Geray’ın 1968 yılında Halk Eğitim bölümünü kurduğunu hatırlatarak o günden bu yana da kendilerini hiç yalnız bırakmadığını dile getirdi.

 

Demirkent: “Gelecek sizindir, günümüzü dert etmeyin” derdi

Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent de törende bir konuşma yaptı. Demirkent, Geray’ın çevresindeki herkesi etkilemiş büyük bir aydın ve bilim insanı olduğunu kaydetti. Geray’ın kent, insan hakları, tarih, dil gibi pek çok alanda katkıları olduğunu söyleyen Demirkent, Geray’ın öğrencilerine “gelecek sizindir, günümüzü dert etmeyin” dediğini dile getirerek şunları söyledi:

“Onu kaybetmeden hemen önce de bunu söylemişti. Geleceğin bizim olduğunu biliyoruz ve hocamızın izinden gitmeye devam edeceğiz. Cevat Hoca’nın dekanlık yaptığı bir fakültede yöneticilik yapak zordur çünkü Cevat Hoca çıta koymuştur. Yalnızca akademide değil, Sivas’ta Madımak otelindeydi. Sadece akademinin kapılarına sıkışmamış bir aydın ve bilim insanı olarak yurduna hizmet etmiş, kuşağının en önemli temsilcilerinden biriydi.”

Törende, Geray için ayrıca Mülkiyeliler Birliği eski Genel Başkanı Erdal Eren, “Efsane Dekan” kitabının yazarı Prof. Dr. Meral Uysal, Öğretim Elemanları Derneği adına Prof. Dr. Recep Aktürk, Dil Derneği adına Aydın Köksal, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ile öğrencisi ve arkadaşı Süleyman Coşkun da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve Geray’ın naaşı alkışlar eşliğinde fakülteden uğurlandı.

Geray’ın cenazesi, bugün ikindi namazını müteakip Kocatepe Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedilecek.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/19129
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Efsane dekan” fakültesinden uğurlandı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat