24 Temmuz 2023, Pazartesi - 21:05

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Eğitime adanmış hayat” Belkıs Güneş hayatını kaybetti

Tarih: 15 Ağustos 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 1.645

Hayatını gençlerin eğitimine katkı sağlamaya adayan Yaşantı Paylaşım Merkezi Gençlik Vakfı (YPMGV) kurucusu, eğitimci Belkıs Güneş 68 yaşında hayatını kaybetti.

Yaşantı Paylaşım Merkezi Gençlik Vakfı (YPMGV) kurucusu emekli İngilizce okutmanı Belkıs Güneş iki gün önce (13 Ağustos) tatilini geçirdiği Dikili’de 68 yaşında hayatını kaybetti. Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra uzun yıllar çeşitli kurum ve üniversitelerde çalışan, annesinden miras kalan parayla da gençler için vakıf kuran, hayatını gençlerin eğitimine adayan Güneş’in vasiyeti de yine eğitim için oldu. Güneş’in naaşı vasiyeti doğrultusunda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesine bağışlandı.

“Yardım etmiyor paylaşıyorum”

Annesinin vefatı üzerine elde ettiği parayla iki daire alan Güneş, dairelerden birinde Yaşantı Paylaşım Merkezi’ni kurmuş, diğerinin kirası ile de vakfın maddi ihtitaçlarını karşılamaya başlamıştı.Merkezdeki çalışmalarını 6 yıl önce GÖRÜNÜM’e değerlendiren Güneş, “Kimseye yardım etmiyorum. Bu ülkenin bir aydını olarak bu ülkeden aldıklarımı paylaşmak için gençlerle çalışıyorum” demişti.

Az destekle ayakta kalmaya çalışıyordu

Güneş’in, nitelikli ve donanımlı insan yetiştirme amacıyla kurduğu merkez 2013 yılında vakıf haline gelerek Yaşantı Paylaşım Merkezi Gençlik Vakfı adını aldı. Vakfın çalışmaları arasında, Ankara’daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere burs vermenin yanı sıra, öğrencilere rahatça ders çalışabilecekleri bir ortam sağlamak, Türkiye’nin çeşitli yerlerine kültür gezileri düzenlemek, ilköğretim ve lise öğrencilerine üniversiteli gençler eliyle yardımcı olmak, gençlerin güzel sanatlarla tanışmalarını sağlamak da yer aldı. Ankara’daki üniversitelerden öğrenim şimdiye kadar yaklaşık 150 öğrenciye eğitim verirken 120 öğrenciye de burs sağladı.

Güneş, 2016 yılını bursiyer öğrencileriyle birlikte YPMGV’de karşılarken.

Güneş, vakıftaki çalışmaların devam edebilmesi için gençlerden ve yakınlarından sadece maddi değil manevi destek beklediğini ifade ediyordu. YPGM’nin YouTube hesabında  yayınlanan “Hayatın Paylaşım Merkezi” başlıklı videoda şunları söylemişti:

“Çevremdeki bir çok insan donanımlı insan yetişmesinin önemini bilen insanlardır diye düşünüyordum ve onlardan maddi destek değil ama katkı bekliyordum bildiklerini öğretmeleri vakıfta gençlerle vakit geçirmeleri konusunda fakat ne yazık ki bu konuda çok yalnız kaldım.

“Anısını yaşatmanın yolu eserini sürdürmek”

 Belkıs Güneş’in çalışmalarının en önemli destekçilerinden Gazeteci- yazar Attila Aşut, kendi sosyal medya hesabında Güneş için şu satıları kaleme aldı:

Ne güzel, ne anlamlı bir adı vardı bu eğitim kurumunun: “Yaşantı Paylaşım Merkezi”. Gerçekten de öyleydi! Buraya gelen gençler, değişik kesimlerden başarılı insanların yaşam deneyimleriyle tanışır, zenginleşirlerdi.

YPM’ye öğrenci bulmakta enikonu zorlanırdı sevgili Belkıs. Çoğu zaman da kontenjanını dolduramazdı. Çünkü bu kurumdan burs almak için gelen öğrenciler, genellikle Vakıf’ta sorumluluk üstlenmek istemez, yalnızca alacakları parayı düşünürlerdi. Oysa YPM’nin asıl amacı, imeceye katılacak bursiyerlerle birlikte yeni bir yaşamın taşlarını döşemekti.

Merkez’e katılan gençlerle sohbetlerimde, burada edinecekleri kazanımı parayla pulla sağlayamayacaklarını anlatmaya çalışır, YPM’yi seçtikleri için kendilerini çok şanslı saymaları gerektiğini söylerdim. Zaten biraz sabırlı davranabilen arkadaşlar, bir süre sonra bu eğitim kurumunda çok ayrıcalıklı bir konumda olduklarını görüp ortama uyum sağlarlardı. Şimdi Belkıs’ın ardından öğrencilerinin yazdıklarını okurken, YPM’nin çok sağlam pedagojik temeller üzerine kurulduğunu ve bu başarının asıl mimarının da sevgili Belkıs Güneş olduğunu daha iyi anlıyorum.

Belkıs kardeşim, en umutsuz zamanlarında bile YPM’yi ayakta tutmak için direndi. Onun adını ve anısını yaşatmanın en anlamlı yolu, yaşamını adadığı eserini sürdürmektir.”

Attila Aşut ve Belkıs Güneş.

Bir dönem Basın Yayın (Enformasyon) Genel Müdürlüğü’nde de çalışan Güneş, 1979 yılından bu yana Çağdaş Gazeteciler Derneği üyesiydi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/24353
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Eğitime adanmış hayat” Belkıs Güneş hayatını kaybetti

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat