18 Temmuz 2023, Salı - 08:44

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

EJC’nin Doğrulama El Kitabı Türkçeye çevrildi

Tarih: 24 Ağustos 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 151

EJC’nin yayınladığı “Verification Handbook” isimli kitap, Korsan Parti tarafından “Doğrulama El Kitabı” adıyla Türkçeye çevrilerek internet üzerinden yayınlandı.

Hollanda merkezli European Journalism Centre (EJC-Avrupa Gazetecilik Merkezi) gazeteciler, sivil toplum örgütleri ve acil yardım çalışanları için kriz anlarında dijital platformlarda ham bilgileri doğrulamanın tekniğini ve araçlarını sunan bir kitap yayımladı. Editörlüğünü Craig Silverman’ın yaptığı internet üzerinden yayımlanan kitapta, durum güncellemeleri, sosyal ağlar, yardım çağrıları gibi bilgiler yer alıyor.

book“Verification Handbook”, Korsan Parti aracılığıyla ve Mehmet Atakan Foça editörlüğünde “Doğrulama El Kitabı” adıyla Türkçeye çevrildi. Kitap, EJC tarafından “Son dakika gelişmelerinde kullanıcı üretimi içeriğin nasıl kullanılacağını gazeteciler ve sivil toplum örgütü çalışanlarına adım adım anlatan çığır açacak yeni bir kaynak” olarak tanımlanıyor. Öncelikli hedeflerinin gazeteciler ve sivil toplum çalışanları olduğunu belirten EJC, kitabın herkes için faydalı bir kaynak olabileceğini söylüyor. Doğrulama El Kitabı’nın bir yol haritası olabileceğini de dile getiren kurum, “Profesyonel gazeteci, yurttaş haberci, yardım çalışanı, gönüllü, iletişim fakültesi öğrencisi, acil iletişim uzmanı veya sosyal medya üzerine çalışan bir akademisyen de olsanız Doğrulama El Kitabı size değerli tavsiyeler ve bir yol haritası sunacaktır” diyor.

Kitap, “Son Dakika Haberlerinde Doğrulama, Doğrulamanın Temelleri: Uyulması Gereken Kurallar, Kullanıcı Üretimi İçeriği Doğrulamak, Görselleri Doğrulamak, Videoyu Doğrulamak, Kitleyi Harekete Geçirmek, Bilgisayar Topluluklarıyla İnsan Topluluklarını Birleştirmek, Felaket Haberlerine Hazırlanmak, Bir Doğrulama Süreci Yaratmak, Doğrulama Araçları” başlıklarındaki 10 bölümden oluşuyor. Doğrulama El Kitabı’nın son kısmında da “Görselleştirilen Adalet: İnsan Hakları Videolarının Kanıtsal Değerinin Arttırmak İçin Saha Rehberi” eki yer alıyor. Doğrulama El Kitabı’na dogrulamaelkitabi.com adresinden erişebilirsiniz.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/7578
Yol: Ana sayfa » Yazılar » EJC’nin Doğrulama El Kitabı Türkçeye çevrildi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat