19 Temmuz 2023, Çarşamba - 03:52

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Engelsiz Filmler Festivali’nde konu rehber köpeklerdi

Tarih: 17 Ekim 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 64

Bu yıl yedinci kez düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali’nin Ankara ayağı başladı. Festivalde “Rehber Köpek” seçkisi kapsamında rehber köpek eğitmeni Serhan Kaleli ile de bir söyleşi düzenlendi.

Herkesin eşit bir şekilde kültürel hayata katılımını hedefleyen Engelsiz Filmler Festivali’nin Ankara ayağı dün başladı. Festivalin “Rehber Köpekler” seçkisinden Hollanda yapımı Badi filmi gösteriminin ardından Ankara Asistan Köpek Okulu kurucusu ve rehber köpek eğitmeni Serhan Kaleli ile söyleşi düzenlendi. Goethe Enstitüsü’nde saat 19.00’da başlayan etkinlikte rehber köpeklerin dezavantajlılar için önemi, bakımı ve eğitimi hakkında bilgiler verildi.

“Asistan köpekler dezavantajı ortadan kaldırır”

Asistan köpek eğitiminin Türkiye’de henüz yeni olduğunu aktaran Serhan Kaleli, asistan köpeğin tanımını “toplumdaki dezavantajlıların dezavantajlarını ortadan kaldırmalarına yardım eden, çalışan köpek” olarak yaptı. Bir seyircinin hayvanların bu şekilde köle gibi kullanıldığı eleştirisi üzerine, “Köpekler, insanların eksik olduğu birçok işi kolaylaştıran canlılardır ve bir işe sahip olmaları onlar için bir eziyete sebep olmuyor” yorumunda bulundu. Asistan köpekler sayesinde körlerin başka kimseye muhtaç olmadığını ve kendilerinin yanı sıra köpeği de özgürleştirdiğini dile getirdi. Kaleli, asistan köpeklerin yaşam standardının diğer evcil köpeklerinkinden daha yüksek olduğunu belirtti. Asistan köpeğin körler için önemine dair de, “Asistan köpeğiyle uçağa binebiliyor, yurt dışına gidebiliyor, yurt içinde gezebiliyor. Köpeği değil yol arkadaşı oluyor” dedi. 

“Köpek değil komando gerekiyor”

Türkiye’de asistan köpek yetiştirmenin sarı çizgilerin eksik veya yanlış yerleştirilmesi ve insanların da yardımcı olmaması nedeniyle zor olduğunu söyleyen Kaleli, “köpek değil komando yetiştirmeniz gerekiyor” dedi. Avrupa’dan farklı olarak sokak köpeklerinin de fazla olmasının zorluğa sebep olduğunu dile getiren Kaleli, böyle durumlar için de eğitim verildiğini söyledi. Kaleli, “Böyle durumlarda yapılması gereken şey, asistan köpeği diğer köpeklerle tanıştırmak. Bu yapıldıktan sonra köpekler birbirlerine havlamayı keserler. Ayrıca sahibin de daima yanında bastonunu taşıması gerekir” dedi.

“Köpek sahiplerini de eğitiyoruz”

Kaleli, asistan köpeğin bütün bakım sorumluluğunun sahibinde olduğunu ifade ederek köpeğe eğitim verdikleri gibi sahipleri de eğittiklerini söyledi. Kaleli, bu sürece ilişkin olarak “Asistan köpek, sahibinin yapamadığı şeyleri yapmak için eğitiliyor ancak sahip de onu mutlu ve iyi hissettirmek için çalışıyor. Sahibi köpeğini tuvalete götürüyor, iki üç günde bir fırçalıyor, yemeğini veriyor, veteriner kontrollerini takip ediyor. Biz kullanıcıya kulaklarını temizlemeyi dahi öğretiyoruz” dedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/25241
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Engelsiz Filmler Festivali’nde konu rehber köpeklerdi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat