23 Temmuz 2023, Pazar - 13:29

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Engelsiz Üniversite, Engelsiz Toplum”

Tarih: 06 Aralık 2014

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 276

Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Engelsiz Ankara Üniversitesi Birimi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde “Engelsiz Üniversite, Engelsiz Toplum” adlı paneli gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Melike Koç

Fotoğraf: Melike Koç

Dünya Engelliler Günü nedeniyle 3 Aralık Çarşamba günü Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Hasan Ali Yücel Konferans Salonunda “Engelsiz Üniversite, Engelsiz Toplum” adlı panel gerçekleştirildi. Özel Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Engelsiz Ankara Üniversitesi Birimi tarafından gerçekleştirilen panelin yöneticiliğini Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tevhide Kargın yaptı. Engelsiz Ankara Üniversitesi Koordinatörü Prof. Dr. Funda Acarlar, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Merve Erten, işaret dili uzmanı ve öğretmeni Çiğdem Kaya ve özel gereksinimli çocuk velisi Kafiye Eryürek panele konuşmacı olarak katıldı.

Panel saygı duruşuyla başlayıp, altıncı sınıf öğrencisi Beray Şenol’un piyano dinletisiyle devam etti. Açılış konuşmalarını ise Prof Dr. Tevhide Kargın ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Ayşıl Özkan yaptı. Kargın konuşmasında, fiziksel engellerle başa çıkmamızı güçleştiren büyük bir engelin varlığına dikkat çekerek, bunu toplumun genelindeki zihinsel engeller olarak adlandırdı. Konuyu istatistiki verilerden yararlanarak aktaran Kargın, Türkiye nüfusunun %13’ünü engelli bireylerin oluşturduğunu söyledi. Buna karşın %6’sının eğitim almadığını vurgulayarak, eğitim açısından da engellerle karşılaşıldığını belirtti. Türkiye’nin yasal düzenlemeler açısından diğer ülkelere oranla daha önde olduğuna dikkat çekerek, zihnimizdeki engellerin kaldırılması için bu tür farkındalık çalışılmalarının artırılması gerektiğine değindi.

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Ayşıl Özkan ise konuşmasına Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in yoğun programı nedeniyle panele katılamadığını, sevgi ve saygılarını ilettiğini aktararak başladı. Özkan, dünyada beş yüz milyona yakın engelli bulunduğunu söyleyerek, engelli haklarının korunması gerektiğine değindi. Özkan, Ankara Üniversitesi olarak bakanlıklar, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin ortaklığında yapılacak çalışmalarda görev almaya daima hazır olduklarını belirtterek, konuşmasını “Hayatı paylaşmak için hiçbir engel yoktur” sözüyle tamamladı.

Prof. Dr. Funda Acarlar (Fotoğraf: Merve Filiz)

Prof. Dr. Funda Acarlar
(Fotoğraf: Merve Filiz)

Prof. Dr. Funda Acarlar: “Sizlerin yardımlarına çok ihtiyaç duyuyoruz”

Engellilerle ilgili gerçek olmayan efsanelerin varlığından bahseden Engelsiz Ankara Üniversitesi Koordinatörü Prof. Dr. Funda Acarlar, zihnimizde oluşturduğumuz engellerden arınmamız gerektiğine değindi. Acarlar, engellilerin de diğer bireyler gibi bütün faaliyetlerde yer alabileceğine değinerek, engelsiz üniversitenin sadece engelli bireyleri değil, herkesi kapsadığını belirtti. Engelli haklarına ilişkin yasaların uygulanmadığına dikkat çeken Acarlar, Engelsiz Ankara Üniversitesi Birimininin mevcut farklılıklara ve gereksinimlere çözüm yolları aradığını dile getirdi. Acarlar, akademik, sosyal ve kültürel çerçevede yapılacak düzenlemelerle engelsiz üniversitenin oluşturulabileceğini söyleyerek, “Bu düzeni işbirliğiyle sağlayabiliriz. Sizlerin yardımlarına çok ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

 

Merve Erten: “Herkesin bir arada olduğu, eşit bir yaşam istiyoruz”

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Merve Erten, konuşmasında görme engelli bir öğrenci olarak eğitim hayatı boyunca yaşadığı güçlüklerden söz etti. En büyük destekçisinin annesi olduğunu belirten Erten, derslerde kabartma çıktıların eksikliğini yaşadığını söyleyerek “Bütün eğitim kitaplarının kabartma çıktıları, engelli öğrencilere büyük kolaylık sağlayacaktır” dedi. Engelli bireylerin diğer bireylerden hiçbir farkının olmadığını vurgulayan Erten, “Herkesin bir arada olduğu, eşit bir yaşam istiyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Çiğdem Kaya (Fotoğraf: Merve Filiz)

Çiğdem Kaya
(Fotoğraf: Merve Filiz)

Çiğdem Kaya: “İşaret dili tercümanı eksikliğinin bir an önce aşılmasını istiyorum”

Konuşmasına işitmeyenlerin dilsiz olmadığını vurgulayarak başlayan işitme engelli işaret dili uzmanı ve öğretmeni Çiğdem Kaya, bunun yalnızca bireyin dilini beyninin içine hapsetmesiyle olacağını söyledi. Kaya, salonda yer alan işaret dili tercümanını tebrik ederek “İşaret dili dersi, seçmeli ders seçenekleri arasında yer almalıdır. Ülkemizde işaret dili tercümanı eksikliğinin bir an önce aşılmasını istiyorum” dedi. Yaşanılan en büyük sorunun işitme engellilere Türkçenin doğru ve güzel öğretilmemesinden kaynaklandığını belirten Kaya, Türkiye’de eğitim seviyesinin işitme engelliler için çok yüksek olduğuna dikkat çekti ve “Dudak okuma yöntemiyle iletişim kurduğumuzdan, öğretmenlerin kelime ve kavramların tamamını eksiksiz bir şekilde öğretmeleri gerekiyor” dedi.

Kafiye Eryürek: “Yaşadıklarımıza hep ‘iyi ki’ diyerek direndik”

Özel gereksinimli iki çocuk annesi olan Kafiye Eryürek, konuşmasında çocuklarının engelli bireyler olarak eğitim hayatında yaşadıkları zorlukları anlattı. Eryürek, Prof. Dr. Tevhide Kargın’ın yaşadıkları zor zamanlarda kendilerine hep destek olduğunu, çocuklarının eğitim sürecinde her zaman yanlarında olduğunu söyledi ve kendisine teşekkür etti. Ailecek yaşadıkları zorluklara hep “iyi ki” diyerek direndiklerini söyleyen Eryürek, engelli bireyler konusunda toplumun daha duyarlı olmasının tek isteği olduğunu dile getirdi.

Rektör Yardımcısı Karakütük protesto edildi

Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş’i temsilen panele katılan yardımcısı Prof. Dr. Kasım Karakütük panelin sonunda bir grup öğrenci tarafından protesto edildi. Karakütük’ü protesto eden öğrenciler Cebeci Kampüsünde düzenlenen etkinliklere Rektör Prof. Dr. İbiş’in gelmeyip yerine sürekli yardımcısını yolladığını belirterek sitem etti. Öğrenciler, 9 Ekim’de polisin okula girmesinin ardından Rektörlüğün hiçbir açıklamada bulunmadığını belirterek Karakütük’e “Özür dileyecek misiniz?”, “Polisin elinde bulunan Rektör imzalı belge doğru mu?” sorularını yöneltti. Prof. Dr. Karakütük, “Siz benimle iletişime girmek istemiyorsunuz iletişime girmek isteseydiniz görüntü almazdınız” diyerek soruları cevapsız bıraktı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/5026
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Engelsiz Üniversite, Engelsiz Toplum”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat