23 Temmuz 2023, Pazar - 14:34

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Eşit haklar ve bağımsız bir yaşam” için engelliler Ankara’da buluştu

Tarih: 10 Mayıs 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 125

Engelli örgütleri, bugün saat 11’de taleplerini dile getirmek için Kolej Meydanı’nda toplanarak sloganlar eşliğinde Sakarya Meydanı’na yürüdü.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen engelli örgütleri seçim öncesi yeni seçilecek parlamentoya seslerini duyurmak için bugün Ankara’da buluştu. Engelli Haftası’nın (10-16 Mayıs) ilk etkinliği olarak milyonlarca engelliyi temsilen “Eşit haklar ve bağımsız bir yaşam” sloganı ile yürüyen engelli bireyler, Sakarya Meydanı’nda toplanarak taleplerini bir kez daha hatırlattı.

Fotoğraf: Selahattin Ozan Çepni

Fotoğraf: Selahattin Ozan Çepni

2022 Sayılı “Evde Bakım” yasasında değişiklik yapılması için verdikleri mücadeleyi yeni bir boyuta taşımak amacıyla yan yana geldiklerini söyleyen engelli örgütleri ,“Eşit haklar ve bağımsız bir yaşam” sloganını seçim öncesi yeni seçilecek parlamentoya duyurmak için bir araya geldi.

2 (600x397)

Fotoğraf: Selahattin Ozan Çepni

“Engelliler olarak isyan ediyoruz”

3 (199x300)

Vahide Çakır

Engelli örgütleri adına yapılan ortak açıklamada, “Engelli olmayı ya da doğmayı kendimiz seçmedik. Bu durumu, ülkemizin olumsuz yaşam koşulları ve hükümetlerin ağır ihmali “armağan etti bize. Kentlerimiz, açık alanlarımız, konutlarımız ve toplum taşım araçlarımız engelliler yok sayılarak planlanmıştır. Haklara, hizmetlere, mekânlara ve bilgiye erişebilmemizin önünde büyük engeller bulunmaktadır. Toplumumuzda engellilere yönelik ayrımcı değer yargıları, tutum, davranış ve uygulama zihniyeti hâkimdir.
Örgütlerimizin yoğun mücadeleleri sayesinde elde edilen kimi kazanımlarımız da son yıllarda birer birer elimizden alınmakta, zaten son derece sınırlı olan ve sıkı koşullara bağlanmış bulunan engelli aylıkları ve evde bakım ücretleri kesilmektedir.
İşçi ya da kamu personeli olarak istihdam edilen engellilerin büyük çoğunluğu, işverenlerin önyargıları nedeniyle ya da verimli olacakları alanlarda iş verilmediği için üretim süreçlerinin dışında tutulmakta, kimi engelliler aydan aya gelip maaşını almaya zorlanmaktadır. Bu durum onların manevi olarak çökmelerine ve öz güvenlerini yitirmelerine yol açmaktadır. Engelliler olarak bu duruma isyan ediyoruz. Bu olumsuz gidişe sesimiz yettiğince ‘DUR!’ diyoruz ve yetkilileri göreve çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Toplamda 35 farklı engelli örgütü adına Vahide Çakır’ın okuduğu açıklamada ayrıca Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun yeni “Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği”, ilaç, ortez, protez ve yardımcı araç gereçlerin ücretlerinin tamamının sosyal güvenlik kurumlarınca karşılanması, ücretsiz bakım hizmeti için “bakım sigortası”, engelli aylığı ve evde bakım maaşı gibi sosyal haklarla ilgili kriterlerde aile gelirinin değil engelli bireyin gelirinin esas alınması gibi talepler de yer aldı.

Engelliler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tatar ise kamusal alanların engelliler düşünülmeden planlandığını söyleyerek “Bizlere kamuya açık alanda engelli tuvaleti yapmayan ve bezlenerek sokağa çıkmaya mahkûm eden Büyükşehir belediyesine sesleniyoruz, eylemden sonra kullanılmış bezlerimizi Büyükşehir belediyesine yollayacağız” dedi.

Fotoğraf: Selahattin Ozan Çepni

Fotoğraf: Selahattin Ozan Çepni

Mücadelenin zor anları

Türkiye’nin dört bir yanından gelerek mücadelelerini Ankara meydanlarına yaymaya çalışan engelliler güneşin sıcağı altında uzun konuşmalara rağmen saatlerce eylemlerini sürdürdü. Konuşmalar devam ederken tansiyon hastası olan bir engellinin bayılması sonucu ambulans Sakarya Meydanı’na gelerek arkadaşlarının yardımıyla sedyeye konan engelli bireyi hastaneye kaldırdı.

Bir diğer yanda ise eylemlerini sürdürmek isteyen engelliler Sakarya Meydan’ında devam eden kaldırım çalışmaları ile mücadele etmek zorunda kaldı. Şehirlerin engelliler düşünülmeden planlandığına karşı eylem yapan engelli bireyler meydanda yapılan çalışmalar karşısında zor anlar yaşadı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/6812
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Eşit haklar ve bağımsız bir yaşam” için engelliler Ankara’da buluştu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat