6 Mart 2025, Perşembe - 13:57

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Fernas madencilerinin yürüyüşüne polis engeli

Tarih: 11 Ekim 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 3

Manisa Soma’daki Fernas Madencilik işçileri, başlattıkları eylemin 46’ncı, Ankara’daki bekleyişlerinin ise 9’uncu gününde Meclis’e yürümek istedi. Madencilerin ve sendikacıların yürüyüşüne izin verilmedi. Polis barikatının açılmasının ardından yedi işçi CHP’li milletvekillerinin araçlarıyla TBMM’ye gitti.

AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te çalışan işçiler, kötü çalışma koşulları ve Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na (Bağımsız Maden-İş) üye olan işçilerin işten atılması sebepleriyle 46 gün önce eylem kararı aldı. Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Fernas Genel Merkezi önünde yaptıkları eylemlerden sonuç alamayan madenciler, Soma’dan Ankara’ya yalın ayak yürümelerinin ardından direnişi Kurtuluş Parkı’nda sürdürüyor. İşçiler dün Kurtuluş Parkı’ndan TBMM’ye yürümek istedi. Yapılan istenilen yürüyüşe polis müdahale etti. Kolej metro durağına kadar izin verilen yürüyüşün ardından 7 işçi CHP’li milletvekillerinin araçlarına binerek Meclis’e gitti.

Kurtuluş Parkı’nda basın açıklamasında konuşan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, “Holdinglere, yönetenlere ayrı, işçiye, emekçiye ayrı uygulama var. Yasaya uymayacaksanız, yasalara yazmayın, bu yasaları kaldırın. Köleliği de yasalaştırın. Holdingler istedikleri gibi toplu olarak işçi öldürebilsinler. İstedikleri gibi işçileri işten atabilsinler. Eğer durum buysa, eşit yurttaş değilsek bunun Anayasa’da da yazılmasına gerek yok” dedi.

Soma maden katliamından kurtulduğunu anlatan bir işçi, “İş sağlığı güvenliği önlemlerinin alınmaması, promosyonların, maaşların ve sendikal haklarımızı vermedikleri için eylemdeyiz. Bizim söylememiz gerekmiyor. Zaten yapmak zorundalar” diyerek olası ölümlerin önüne geçmek için eylemde olduklarını belirtti.

Ankara’ya geldikten sonra yaptıkları görüşmelerle ortalama ücret, iş sağlığı ve güvenliği ve sendikal haklara ilişkin taleplerini aktaran işçiler, taleplerinin karşılanmamasının ardından dün Meclis’e yürümek istedi fakat polis yürüyüşe izin vermedi. Polisle yapılan müzakerelerin ardından üç saat sonra işçilerin Kolej metro durağına kadar yürümesine izin verildi. Yalın ayak yürüyen işçilerden yedi tanesi Fernas Madencilik sahibi AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ile görüşme taleplerini yinelemek adına eyleme destek veren CHP Milletvekillerinin araçlarıyla Meclis’e gitti.

Fernas Madencilik işçilerinin eylemine, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ile Bekir Başevirgen, Ankara Milletvekili Okan Konuralp,  Karabük Milletvekili Cevdet Akay ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık katıldı.

Fernas direnişi

Madendeki çalışma koşullarını kamuoyuyla paylaşan, eylemlerini Soma’da sürdüren Fernas madencileri, Ankara’daki ilk eylemini 16 Eylül’de  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yaptı. Bakanlık önündeki eylemden sonraki gün Fernas Genel Merkezi önüne gelen işçilere polis müdahale etti ve 25 madenciyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan işçiler bir gün sonra Fernas Genel Merkezi’nin önüne tekrar gelerek şirket yöneticileriyle görüştü.

Soma’ya dönen madenciler görüşmelerden sonuç çıkmadığı için Ankara’ya yürüyüş başlattı. Manisa’dan Ankara’ya yalın ayak yürüyen işçilerin Ankara’ya girişine izin verilmedi. İşçiler Ankara’nın girişinde destek için gelen milletvekillerinin araçlarına binerek Meclis’e gitti ve iktidar ile muhalefet temsilcileriyle görüştü.

Direnişi Kurtuluş Parkı’nda sürdüren madenciler, Ankara’daki bekleyişin dokuzuncu gününde sonuç çıkmadığı için TBMM’ye yürümek istedi. Madencilerin eylemi 14 Ekim günü Fernas ile ortaklığı olan Koç Holding’in İstanbul’daki Genel Merkezi önünde yapılması planlanan nöbet ile devam edecek.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/39073
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Fernas madencilerinin yürüyüşüne polis engeli

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÇGD ve TGS’den ortak panel: Can Çekişen Gazetecilik, Faili Kim?

32. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında düzenlenen “Can Çekişen Gazetecilik: Fail Kim?” panelinde ÇGD Başkanı Kıvanç El ve TGS Başkanı Gökhan Durmuş, gazeteciliğin karşılaştığı tehditler, toplumsal sonuçları ve çözüm önerileri üzerine konuştu.

Kapat