25 Temmuz 2023, Salı - 19:50

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Festivallere belge sansürü Ankara’ya sıçradı

Tarih: 16 Nisan 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 67

Kültür Bakanlığı tarafından Ankara Uluslararası Film Festivali’ne katılan filmler için kayıt tescil veya işletme belgeleri istenmesi nedeniyle, festivalin kısa film ve belgesel yarışmaları iptal edildi.

Ankara Uluslararası Film Festivali’nin kısa film ve belgesel film yarışmaları iptal edildi. İptalin sebebi olarak, filmler için istenilen kayıt tescil belgesi gösteriliyor. Aynı nedenle 34. İstanbul Film Festivali’nde 22 filmin yönetmen ve yapımcıları festivalden çekilmiş, Ulusal ve Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Belgesel Yarışmaları ile festivalin kapanış töreni iptal edilmişti.

afis02-897x331 (600x221)

Festivalin Ulusal Yarışma Jürisi çekildiğini açıkladı

Kayıt tescil ve işletme belgelerinin bir sansür mekanizması olarak işletildiğini belirten Ulusal Yarışma Jürisi üyeleri, bu ortamda jürilik yapamayacaklarını belirterek, jürilik görevlerinden ayrıldıklarını duyurdu. Jüri Başkanı Onur Ünlü ve üyeler Demet Evgar, Çiçek Kahraman, Serkan Keskin, Emrah Serbes tarafından yapılan açıklamada festivallerin özgür bırakılması, sansüre karşı durulması ve filmleri gösterilmeyen sinemacılarla dayanışma vurgusu vardı.

31 kısa film, 16 belgesel film belge yüzünden gösterilemiyor

İstanbul Film Festivalinde yaşanan olaylardan sonra festival katılımcıları ve düzenleyicileri yaptıkları açıklamalarda uygulamanın sansür olduğunu söylemişti. Ankara Uluslararası Film Festivali düzenleyicileri ise yaptıkları yazılı açıklamada 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına ilişkin 2004 yılında yürürlüğe giren kanunun ilk kez çalıştırılarak festivallerin gösterilmez hale getirildiğini belirtiyor. Belgesel film yarışmasında 16 filmin, kısa film yarışmasında 31 filmin ve kısa film gösterimindeki 29 filmin gösterilemez duruma düştüğünü aktaran festival yönetimi ve jüri üyeleri, bir filmin bile gösterilmemesinin adil yarış koşullarını ortadan kaldıracağını söyleyerek tüm yarışmaları iptal etti.

“Belgeleri gösterime kadar getiren filmler gösterilebilecek”

İsteyen yönetmenlerin, filmlerinin seansında salonda izleyicileriyle söyleşebileceğini duyuran festival yönetimi, festival programını değiştirmediklerini ve belgeleri gösterime kadar getiren filmlerin gösteriminin gerçekleştirileceğini aktardı. Ticari gösterim dışındaki gösterimleri de engelleyen bu yönetmeliğin değiştirilmesi için tüm festivallere ve sektör meslek birliklerine çağrı yapan festival ekibi sanatçılarımızı, duruşlarını Ankara seyircisi ile buluşarak göstermelerini ve kendilerini desteklemelerini istedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/6425
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Festivallere belge sansürü Ankara’ya sıçradı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat