2 Ağustos 2023, Çarşamba - 01:13

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

FİSAUM’dan “Üniversite Buluşları” Semineri

Tarih: 05 Haziran 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 166

Ankara Üniversitesi FİSAUM 7 Haziran Perşembe günü Rektörlük 100. Yıl salonunda “Üniversitelerde Buluşların Korunması ve Ticarileşmesi Semineri” yapacak. Seminer öncesi FİSAUM Müdürü Prof. Dr. Arzu Oğuz GÖRÜNÜM’ün sorularını yanıtladı.

Ankara Üniversitesi Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi (FİSAUM) TÜRKPATENT ve WIPO işbirliğiyle, 7 Haziran’da Rektörlük 100. Yıl salonunda “Üniversitelerde Buluşların Korunması ve Ticarileşmesi Semineri” yapacak. Saat 9.00’da başlayacak seminerde, Fikri Mülkiyet Hukuku (İngilizce) Yüksek Lisans Programının 2017-2018 yılı kapanış töreninin ardından üç oturumda toplam dokuz katılımcı konuşacak.

Seminer öncesi FİSAUM Müdürü Prof. Dr. Arzu Oğuz GÖRÜNÜM’e konuştu.

FİSAUM’un öncelikli amacı nedir? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?

1995 yılında fikri ve sınai haklar konusunda önemli gelişmeler yaşandı. Ülkemiz de bu gelişmelerden geri kalmadı. 1997 yılında Ankara Üniversitesi önemli bir adım atarak Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezini kurdu. Merkezimiz kamu ve özel kurumlara danışmanlık hizmetleri sunmakta. Özellikle toplumda fikri ve sınai haklarla ilgili farkındalığı artırmaktadır. Bunun için  ulusal ve uluslararası konferanslar, sempozyumlar düzenliyoruz. Bu etkinlikleri düzenlerken Ankara Üniversitesi dışında da kurum ve kuruluşlardan destek almaktayız.Türk Patent ve Marka Kurumu ile Telif Hakları Genel Müdürlüğü, bu kurumların başında geliyor. Adalet Bakanlığı, Ankara Barosu, Barolar Birliği, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TOBB gibi çeşitli devlet veya sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmaktayız. Yurtdışında bizim muadilimiz olan bazı merkezlerle iş birliği yapmaktayız. Oralardan uzmanlar getirtmekte ve dünyadaki güncel gelişmeleri takip etmekteyiz. Yine kurslar sürekliliği olan etkinliklerimizden. Her sene gerçekleştiriyoruz. İki ay sürüyor kurslarımız ve sertifikamız artık bilirkişilik yapacak kişilerde aranır bir sertifika haline geldi.

Yüksek lisans programlarınızdan da bahseder misiniz?

Yüksek lisans programlarına koordinatörlük yapıyoruz. Dört yıldan beri yürütmekte olduğumuz yüksek lisans programımız var. Bu yüksek lisans programımız içinde inovasyon da var. Kendi üniversitemizin İşletme bölümüyle ortaklaşa hazırlıyoruz. Hem fikri ve sınai haklar hem de inovasyon ağırlıklı dersler vermekteyiz. İlk mezunlarımızı çoktan verdik ve bu mezunlarımız artık piyasada fikri ve sınai haklar konusunda hem kamuda hem özel sektörde aranan uzman ihtiyacına cevap vermek üzere yetiştiriliyorlar. İki senedir de Türk Patent ve Marka Kurumu ile Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü işbirliğiyle İngilizce yüksek lisans programı açtık. Bu yüksek lisans programındaki öğrencilerimiz uluslararası nitelikte. Çeşitli ülkelerden öğrencilerimiz var. Bu programı önemsiyoruz çünkü bu programla Ankara Üniversitesi dünyaya da açılmış oluyor.

7 Haziran’da yapacağınız ‘Üniversitelerde Buluşların Korunması ve Ticarileşmesi Semineri’nde hangi konular konuşulacak? Programın içeriğinden biraz bahseder misiniz?

7 Haziran’da üniversite buluşlarıyla ilgili bir etkinlik düzenleyeceğiz. Bu da yine TÜRKPATENT ve WIPO işbirliğiyle olacak. Burada da yine yerli ve yabancı uzmanlarla, üniversite buluşları konusunu ele almayı planladık. Biliyoruz ki üniversite, sanayi işbirliği olmaksızın ekonomik ilerleme mümkün değil. Günümüz bilgi toplumunda bilgi olmadan ilerlemek, yatırım ve katma değer üretmek mümkün değil. Üniversitede çok bilgi var ancak sanayiye aktarılamıyor. Sanayinin bilgiye açlığı var ancak üniversitelerdeki bilgiyi kullanamıyor. Seminerde ARGE çalışmaları sonucunda elde edilen ürünler, patentlerin ticarileştirilmesi, üniversiteye gelir sağlanması, öğretim üyelerimizin kendi buluşlarından nasıl faydalanabileceği ve bu birikimi topluma katabilme konularını masaya yatıracağız.

Seminer programı şöyle:

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/18891
Yol: Ana sayfa » Yazılar » FİSAUM’dan “Üniversite Buluşları” Semineri

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat