15 Temmuz 2023, Cumartesi - 15:00

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Fotoğraf ve Barış” konuşuldu

Tarih: 29 Eylül 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 130

Eğitim-Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi’nin Cebeci Kampüsünde düzenlediği “Barış” etkinlikleri kapsamında Yrd. Doç. Dr. Tuğba Taş tarafından “Fotoğraf ve Barış” başlıklı sunum yapıldı.

Eğitim-Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi’nin Cebeci Kampüsünde düzenlediği “Barış” etkinlikleri kapsamında Yrd. Doç. Dr. Tuğba Taş “Fotoğraf ve Barış”  başlıklı sunum yaptı. Ahmet Taner Kışlalı (ATK) Sanatevinde saat 14.00’da başlayan sunumda İLEF öğretim üyesi ve Fotoğraf Atölyesi sorumlu hocalarından Yrd. Doç. Dr. Tuğba Taş,  2. Dünya Savaşı, Vietnam Savaşı ve yakın zamanda yaşanan yıkım ve savaşlarda çekilen bir dizi fotoğrafı katılımcılarla paylaştı. Dünyaca ünlü foto muhabirleri Robert Capa, James Nachtwey ve Roger Fenton’un savaş yıllarında çektiği kareleri gösteren Taş, fotoğrafın savaşı nasıl temsil ettiğini ve savaşı nasıl durdurabileceğini tartışmaya açtı. Süregelen savaşlarda basına sürekli “kahraman” fotoğraflarının yansıdığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Taş, askerlerin birer savaş makinası olarak temsil edildiğini söyledi. 11 Eylül saldırılarında medyanın oynadığı rolden de bahseden Taş, “11 Eylül’de yaşanan terör saldırılarını tüm dünya canlı izledi. Basılı ve görsel medyada yeterince empati kurabileceğimiz haberler ve hikayeler okuduk. Fakat Orta Doğu’da meydana gelen yıkım ve savaşlardan empati kuracak kadar görüntü sağlanamıyor” dedi.

Taş: “Militarist haberlerden ve hikayelerden uzak kalınmalı”

ıcerık

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Günümüzde savaş ortamında çalışan foto muhabirlerinin baskı ve zor altında mesleklerini icra etmeye çalıştıklarına da değinen Taş, basın mensuplarının barış gazeteciliğinden yana tavır almaları gerektiğini söyledi. Taş konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Barış gazeteciliğini canlandırmak için muhabirlerin, yaşamını yitiren insanların sayılarından bahsetmektense, savaşın insani bedeline dikkat çekmeli. Toplumu kutuplaştırmaktan ziyade uzlaşma sürecine yardımcı olacak öyküler anlatmalı. Militarist haberlerden ve hikayelerden uzak kalmalı.”

Sunumun ardından Yunanistan’a geçmeye çalıştıkları botun batması sonucu yaşamını yitiren Aylan bebeğin fotoğrafının etik ve insani boyutu katılımcılarla birlikte tartışıldı. Yapılan soru cevap bölümüyle etkinlik son buldu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8043
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Fotoğraf ve Barış” konuşuldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat