17 Temmuz 2023, Pazartesi - 14:42

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gazeteci Güngör Türkeli hayatını kaybetti

Tarih: 26 Ekim 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 58

Gazeteci Güngör Türkeli, 84 yaşında hayatını kaybetti. Türkeli’nin cenazesi, bugün Antalya Uncalı’da kılınacak ikindi namazından sonra Lara Tekelioğlu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Gazeteci, yazar Güngör Türkeli, dün 84 yaşında yaşamını yitirdi. Türkeli’nin cenazesi bugün Antalya Uncalı’da ikindi namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Lara Tekelioğlu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Güngör Türkeli kimdir?

Güngör Türkeli, 1936’da Mersin’in Anamur ilçesinde doğan Türkeli, İlköğrenimini Anamur Merkez İlkokulunda yaptı. Ortaokulu Antalya Lisesi orta kısma ve Anamur Ortaokulunda, lise öğrenimini Antalya Lisesinde tamamladı. İzmir Hava Harp Okulunu hava teğmeni olarak (1959) olarak bitirdi. Kurmay Yarbay Talat Turhan ve arkadaşlarınca oluşturulan “Genç Kemalistler Ordusu”na katıldı ve Nisan 1963 ayında tutuklandı. Üç yıl süreyle Genelkurmay Askeri Mahkemesinde yargılandıktan sonra 1966 yılında M. Talat Turhan ve beş arkadaşıyla birlikte emekliye sevk edildi.

Kısa bir süre Antalya’da yaşadı. 1967 yılında mem­leketi Anamur’da ilk matbaayı açtı ve ilk gazete olan Anamur’u yayımladı. 1971-72’de iki kez tutuklandı, Adana Sıkıyönetim Mahkemesinde yargılandı ve aklandı. 1973’te Antalya’ya döndü ve eşi ile birlikte Arkadaş Kitabevini açtı. 1974 yılında Antalya Belediye Başkan Yardımcılığı görevine atandı. 1976 yılında bu görevinden istifa ederek yeniden gazeteciliğe başladı. Türk Haberler Ajansının temsilciliği yaptı. 1978 yılında, Antalya Kültür Müdürlüğü görevine atandı. 1979 Kasım seçimlerinden sonra Adalet Partisi iktidara gelince Ankara’da, Kültür Bakanlığında görevlendirildi. 1981 yılında bu görevden de istifa edip yeniden gazeteciliğe başladı. Cumhuriyet, Hergün ve Güneş gazetesinin Antalya temsilciliklerini yaptı. 1991 yılında fiili gazeteciliği bıraktı. 1996 yılında yeniden döndüğü Kültür Bakanlığından emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra hayatını Anamur’da sürdürdü.

Başta Varlık, Yön, Kırk Merdiven, Öykü Dergisi gibi dergilerde öykü, düzyazı ve röportajları yayımlandı. Türkiye Yazarlar Sendikası, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Basın Konseyi, Edebiyatçılar Derneği ve Dil Derneği üyesiydi. Anılarını 2004’te Harbiye’den Babıâli’ye: Bir İhtilalcinin Anıları adıyla kitaplaştırdı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/29469
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazeteci Güngör Türkeli hayatını kaybetti

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat