15 Temmuz 2023, Cumartesi - 13:47

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gazetecilerden artan baskılara tepki: “Adalet istiyoruz çünkü gazetecilik suç değildir”

Tarih: 10 Mart 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 83

Gazeteciler, basına karşı artan baskılar ve tutuklanmalar karşı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)’nın çağrısıyla Ankara Adalet Sarayı önünde bir araya geldi. Yapılan açıklamada “Adalet istiyoruz çünkü kendi çıkarlarımız için değil ülkenin çıkarları için yazıyoruz. Adalet istiyoruz çünkü gazetecilik suç değil” denildi.

Gazeteciler, son günlerde artan gazeteci tutuklamaları ve basına dönük baskılara dikkat çekmek için alandaydı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)’nın çağrısıyla Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır’da eş zamanlı açıklama yapan gazetecilere milletvekilleri ve bazı sivil toplum örgütleri de destek verdi.

Ankara’daki açıklama Adalet Sarayı önünde yapıldı. TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak tarafından okunan açıklamada son 15 günde 28 gazetecinin gözaltına alındığı, 8’inin de tutuklandığı ve böylece cezaevindeki gazeteci sayının 91’e yükseldiği hatırlatıldı.

Dış politikadaki gelişmeler nedeniyle gazetecilerin hedef haline getirildiği belirtilen açıklamada, topluma gerçekleri ulaştırmak dışında bir şey yapmayan gazetecilerin suçlu hatta hain ilan edildiğini kaydedildi. Gazeteciliğin gayesinin yönetenlerin ya da bir kesimin değil toplumun çıkarlarını korumak olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son yaşadığımız tutuklamalarda da bir kez daha gördük ki yargı bağımsız hareket etmiyor. Telefonla çağrılsalar gelecek olan gazetecilerin evlerine baskınlar yapılarak gözaltına alınıyorlar, serbest bırakıldıkları suç iddiasından bir gün sonra tutuklanıyorlar. Mahkeme heyetinin bir gün içerisinde bulduğu yeni suç delilerini açılaması gerekiyor. Murat Ağırel örneğinde de gördüğümüz gibi aynı kararın içerisine hem serbest bırakılmasını hem de tutuklanmasını isteyen yargılamanın tarafsız olduğunu kim söyleyebilir? Yargımız artık kopyala yapıştır modeliyle mi karar veriyor. Hukukun ayaklar altına alındığı bugünlerde gazeteciler olarak adalet istiyoruz.”

Ankara’da Adalet Sarayı önünde 11:00’da düzenlenen eyleme CHP ve HDP’den çok sayıda milletvekili de destek verdi.

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekillerinden Atilla Serter de kısa bir konuşma yaparak gazetecilerin mesleklerinden taviz vermeyeceklerini ve satılık kalem olmayacaklarını söyledi. Serter, AKP iktidarında basın özgürlüğüne dair bu tarz eylemleri sıkça yaptıklarını belirterek gazetecilerin emekçi halkın yanında saf tutmaya devam edeceğini ve gazetecilerin özgürlükleri, bağımsızlıkları ve demokrasiyi korumak için kalemle düşüncelerini açıklayacaklarını söyledi.

Serter’in ardından HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç da söz alarak demokratik bir toplumun varlığı için basın özgürlüğünün önemine değindi. Koç, iktidarın basına hukuk eliyle baskı yaptığını belirterek böylece Anayasal bir hak olan haber alma hakkının engellendiğini dile getirdi.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27365
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazetecilerden artan baskılara tepki: “Adalet istiyoruz çünkü gazetecilik suç değildir”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLEF’te mezuniyet heyecanı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi 55’inci dönem mezunları bugün Tandoğan Kampüsü Güneş Meydanı’nda yapılan törenle kep attı.

Kapat