2 Ağustos 2023, Çarşamba - 01:56

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gazetecilik alanında en çok şikâyet edilen ülke Türkiye oldu

Tarih: 06 Aralık 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 52

Avrupa Konseyi tarafından oluşturulan Gazetecilerin Korunması ve Güvenliği Platformu’na son 18 ayda 230 şikâyette bulunuldu. Türkiye, 82 şikâyetle ilk sırada yer aldı.

Gazetecilerin korunması amacıyla, Avrupa Konseyi tarafından oluşturulan Gazetecilerin Korunması ve Güvenliği Platformu’na, Nisan 2015’ten itibaren 31 ülkeden 230 şikâyet bildirildi. Platform ortağı medya veya ifade özgürlüğü kuruluşları tarafından Türkiye’de, 82 gazeteci ya da medya kuruluşunun tehdit altında olduğuna dair şikâyette bulunuldu.

Türkiye’de son 18 ayda 3 gazeteci öldürüldü

Avrupa Konseyi resmi internet sitesinde yayınlanan platformda, Türkiye’de Ahmet Hakan, Beyza Kural, LGBT gazeteci Michelle Demishevich ve Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink ile ilgili 4 şikâyetin çözüme kavuşturulduğu belirtildi. İstatistiklerin aynı zamanda şematik gösterildiği sitede, Türkiye ülke başına düşen şikâyet sayısıyla ilk sırada yer aldı.

Listede ikinci sırada 19 şikâyetle Rusya bulunurken, üçüncü sırayı 15 şikâyetle Fransa ve Ukrayna bölüştü. En az şikâyet edilen ülkeler arasında Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, Macaristan, Letonya, Lüksemburg, Hollanda, Moldova, Ermenistan, Slovakya, İsviçre bulunuyor. Öldürülen gazeteci sayısına göre ise altı ülke arasından Fransa birinci (8), Türkiye ikinci (3), Ukrayna ise üçüncü (2) sırada yer alıyor.

cpj

Türkiye’den Platforma cevap

Avrupa Konseyi’ne 2015 yılında 27, 2016 yılında 3 şikâyet hakkında bilgi veren Türkiye, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında 27 Kasım ve 3 Aralık 2015 tarihlerinde yolladığı yanıtlarda bu soruşturmaların “medya özgürlüğünü kapsamadığını, Türkiye’de medya özgürlüğünün anayasal güvence altında olduğunu” belirtti. Türkiye, aynı zamanda Kadri Gürsel’in, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren bir tweet attığı için Milliyet Gazetesinden kovulduğu” yönündeki şikâyete, 21 Ağustos 2015 tarihinde, “Kadri Gürsel ile Milliyet Gazetesi arasındaki özel ilişkiden kaynaklanan bu olay Türk mahkemelerine intikal etmemiştir” şeklinde yanıt verdi.

Gazetecilerin Korunması ve Güvenliği Platformu

Gazetecilerin Korunması ve Güvenliği Platformu, Avrupa Konseyi üye devletlerinde basın özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliği konusunda ciddi endişelerle ilgili bilgilerin derlenmesi, işlenmesi ve dağıtılmasını kolaylaştıracak bir kamusal alan olarak tanımlanıyor. Avrupa Konseyi bünyesinde gazetecilerin korunmasını amaçlayan platform, Avrupa Konseyi organlarının ve kurumlarının sistematik olarak uyarılmasını ve zamanında, koordineli bir şekilde davranmasını sağlamayı planlıyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/13036
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazetecilik alanında en çok şikâyet edilen ülke Türkiye oldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat