19 Temmuz 2023, Çarşamba - 17:14

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gazetecilik örgütlerinden AYM’ye çağrı

Tarih: 21 Mayıs 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 66

TBMM’de geçtiğimiz ay kabul edilen ve eleştirilere hedef olan infaz yasası değişikliği hakkında, beş gazetecilik örgütü tarafından bir açıklama yayımlandı. Açıklama metninde, yasa kapsamında tutuklu gazetecilerin de serbest bırakılması istendi.

G-9 Gazeteciler Örgütleri Platformu üyesi beş basın örgütü, geçtiğimiz nisan ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen infaz yasası düzenlemesiyle ilgili olarak bir açıklama yayımladı.

Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Basın-Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası, Parlamento Muhabirleri Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın imzasını taşıyan açıklamada, infaz yasası düzenlemesinin eşitsiz bir uygulama olduğu belirtildi.

Hazırlanma ve uygulanma aşamalarında, düzenlemenin kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olmadığıyla ilgili yapılan eleştiriler hatırlatılırken, düzenlemenin gazetecilere yaklaşımı şu sözlerle ifade edildi:

“Meslektaşlarımızın mesleklerini yaparken yargılandıkları Türk Ceza Kanunu’nun örgüt üyeliği ve propagandası, Terörle Mücadele Kanunu ya da MİT Kanunu’na muhalefet gibi suçlamalar kapsam dışına çıkartılırken, ölümcül Covid-19 riski gerekçesiyle cezaevlerinden çıkmaları da engellenmiştir. Buna karşın hırsızlık, gasp, rüşvet, yaralama, kadına şiddet, cinsel dokunulmazlıklara karşı işlenen suçlar ve çeşitli uyuşturucu suçlarından ceza alanlar ya affedilmiş ya da geçici olarak cezaevinden salıverilmiştir.”

Gazetecilik örgütleri, infaz düzenlemesine yönelik usul yönünden bir dilekçe sunulduğunu hatırlatarak, esas yönünden de bir dilekçenin Anayasa Mahkemesi’ne verileceğini ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin düzenlemenin uygunluğunu inceleme sürecini başlatmasıyla birlikte, eşitlik ilkesi adına gazetecilerin tahliyesinin önünün açılması konusunda gerekli adımların atılacağının umulduğu dile getirildi.

Açıklamada, “Zaten cezaevinde bulunmaması gereken; gazetecilik yapan, haber yazan düşünce insanlarının, bir de eşitlik ilkesi ihlal edilerek cezaevinde tutulmaya devam edilmesi, Türkiye demokrasisi ve hukuk devleti açısından yaşanan utancın katmerlenmesi anlamı taşıyacaktır” ifadelerine yer verildi. Gazetecilik örgütleri, Anayasa Mahkemesi’ni, “yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, evrensel hukuk ilkelerine uygun bir karar almaya” çağırdı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/28515
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazetecilik örgütlerinden AYM’ye çağrı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat