4 Mayıs 2024, Cumartesi - 14:35

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri git gide kırılganlaşıyor

Tarih: 03 Nisan 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 309

Ülkelerin kredi riskini gösteren CDS primleri Covid-19 salgını sebebiyle yükselişe geçti. Gelişmekte olan ülkelerin risk primleri Ocak ayından beri yükselişini sürdürüyor.

Korona virüsün ardından küresel ekonomideki talep daralmasının petrol ve döviz fiyatlarına yüksek ölçüde yansımasının yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin CDS primlerine de etki etti. CDS primi, ülkelerin yurt dışı kaynaklı kredi kullanırken sahip olduğu risklere göre belirleniyor. Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından belirlenen ve her 100 baz puanı %1 faize denk olan CDS primi, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre de farklılıklar içeriyor ve bu puanın artması o ülkenin ekonomisinin kırılganlığınan da arttığı anlamına geliyor.

Verilere göre geçtiğimiz aylarda Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 50 milyar dolar borçlanan Arjantin, 100 bin 17 puanla CDS primlerinin en yüksek olduğu ülke konumunda. Arjantin’i yine geçtiğimiz günlerde IMF’den 5 Milyar dolar borç isteyen ancak bu talebi reddedilen Venezuela 72 bin 150 puanla takip ediyor. Koronavirüs sebebiyle ekonomisi ağır darbe alan bir başka Güney Amerika ülkesi olan Brezilya’nın CDS primi 330 olurken, Meksika 261, Kolombiya 255 puana sahip. Doğu Avrupa’ya baktığımızda ise Ukrayna 752 puanla çok riskli bir konumda bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda 4.1 Milyar $’lık ekonomik paket açıklayan Rusya 207 puanla görece daha iyi olsa da petrol fiyatlarının düşmesi ve küresel ekonomideki daralma sebebiyle CDS primlerinin daha da yükselmesi bekleniyor. Ocak ayında 234 puanla 2018 yılından bu yana en düşük risk primine sahip olan Türkiye, Nisan ayı itibariyle 593 puanla çok riskli bir konumda bulunuyor.

Uzmanlara göre küresel piyasalardaki kötü gidişat bu yönde devam ederse gelişmekte olan ülkelerin tüm çeyreklerde daralma yaşayacağına işaret ediyor. Gelişmekte olan ülkelerin risk primlerinin düşüş göstermesi önümüzdeki aylarda bir hayli zor görünüyor.

Ülkelerin anlık risk primine ulaşmak için: http://www.worldgovernmentbonds.com/sovereign-cds/

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27776
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri git gide kırılganlaşıyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat