7 Mayıs 2024, Salı - 00:06

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gezici Festival, 21. yolculuğuna Ankara’da başlıyor

Tarih: 19 Kasım 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 90

Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen Gezici Festival, 21. yolculuğuna çıkıyor. Festival filmleri 26 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak.

Ankara Sinema Derneği’nin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliğiyle düzenlenen Gezici Festival, 21. yolculuğuna Ankara’da başlıyor. Festival filmleri, 26 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında Çankaya Belediyesi’nin Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gösterilecek. Gezici Festival, Ankara’dan sonra yolculuğuna 4 – 7 Aralık tarihleri arasında Bursa’da, 9 – 10 Aralık tarihleri arasında da Kastamonu’da devam edecek.

Festivalin teması: “Güvencesiz Hayatlar”

Bu yılki teması “Güvencesiz Hayatlar” olan festivalde tema kapsamında şu filmler yer alacak: Michael Winterbottom’dan Kralın Yeni Giysileri (The Emperor’s New Clothes), Stéphane Brizé’den İnsanın Değeri (The Measure of a Man / La loi du marché), Peter D. Hutchison, Kelly Nyks ve Jared P. Scott’tan Amerikan Rüyasına Ağıt (Requiem for the American Dream) ve Emine Emel Balcı’dan Nefesim Kesilene Kadar (Until I Lose My Breath).

Dünya sinemasından birçok film gösterilecek

Festivalin Dünya Sineması Bölümü’nde farklı ülkelerin yeni ve çarpıcı filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Raúl García’nın yönettiği Olağanüstü Öyküler (Extraordinary Tales), Türkiye’de ilk gösterimini yapacak filmlerden. García, filmde, Edgar Allan Poe’nun beş öyküsünü yorumluyor; karanlık dünyanın psikolojik boyutunu başarılı bir biçimde anlatan görsel sanatçılardan ilham alıyor.

Avishai Sivan’ın yönettiği Tikkun’un (Avishai Sivan) Türkiye’deki ilk gösterimi festivalde yapılacak. Locarno ve Kudüs Film Festivalleri’nden ödüllerle dönen film, dindar bir Yahudi olan Kudüslü Haim’in banyoda geçirdiği bir kazayı ve sonrasında inançlarını sorgulamasını işliyor.

geziciafis_50x70_LOGOSUZBosna Hersek tarafından 2016 Oscarlarına En İyi Yabancı Film dalında aday gösterilen Bosnalı yönetmen Ines Tanović’in yönettiği Gündelik Yaşantımız (Our Everyday Life) filmi, Bosnalı sıradan bir ailenin savaştan nasıl etkilendiğini ele alarak ülkenin durumunu gösteriyor.

Slovak yönetmen Ivan Ostrochovsky’nın yönettiği ve En İyi Yabancı Film dalında Slovakya’nın Oscar adayı olan Koza, ailesini bir arada tutmak için ringlere dönen emekli Roman boksörün hikâyesini anlatıyor. 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda yarışan Peter Baláž ve Olimpiyat madalyalı Ján Franek gibi profesyonel sporcu olan amatör oyuncuların rol aldığı film; Vilnius Film Festivali’nden En İyi Film ve CICAE Sanat Sineması Ödülü, goEast Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ve Fipresci Ödülü, Indie Lisboa Bağımsız Film Festivali’nden ise Özel Mansiyon ödülleriyle döndü.

Brezilya’nın Oscar adayı olan Anna Muylaert’in yönettiği Annemle Geçen Yaz (Second Mother) filmi, Saõ Paulo’da varlıklı bir ailenin hizmetçileriyle ilişkilerinden yola çıkarak sınıf çatışmasını yalın ve çarpıcı biçimde ortaya koyuyor. Film, aynı zamanda, Sundance Film Festivali Oyunculuk Jüri Özel Mansiyonu, Berlin Film Festivali C.I.C.A.E Ödülü ve Panorama İzleyici Ödüllerini kazandı.

Cannes Film Festivali’nde Eleştirmenler Haftası Büyük Ödülü’nü ve Fipresci Ödülü’nü alan Santiago Mitre imzalı, Arjantin yapımı Paulina da festivalde izlenecek filmler arasında. Filmde, Arjantin’in yoksul şehirlerinden birinde öğretmenlik yapmaya başlayan Paulina’nın, yörenin dinamiklerini anlama ve bununla savaşma öyküsü anlatılıyor.

Ünlü İtalyan yönetmen Paolo Sorrentino’nun Gençlik (Youth) filminde, iki yaşlı karakterin İsviçre’de lüks bir spa tesisinde kendilerini ve hayatı gözden geçirmesi konu alınıyor. Sorrentino, 2013’te çektiği Güzellik filmiyle Oscar ve Altın Küre ödülü kazanmıştı.

Altın Palmiye Ödülü’ne sahip Taylandlı yönetmen Apichatpong Weerasethakul’un Saltanatın Mezarlığı (Cemetery of Splendour), orta yaşlı yalnız bir ev kadını olan Jenjira’nın hikâyesini anlatıyor. Filmde realite ve fantastik unsurlar iç içe geçiyor.

Festival hakkında ayrıntılı bilgi için http://ankarasinemadernegi.org/ adresi ziyaret edilebilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8945
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gezici Festival, 21. yolculuğuna Ankara’da başlıyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İneksiz İnek Bayramı sona erdi

Mektebi Mülkiye’nin geleneksel İnek Bayramı bugün tamamlandı. Bayramda öğrencilerin yürüttüğü inek ve gelenekselleşmiş imam duası yoktu.

Kapat