7 Mayıs 2024, Salı - 04:31

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gezici Festival 22’inci kez yolculuğa çıkıyor

Tarih: 12 Kasım 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 103

Dünya sinemasının en yeni filmlerini Türkiye’deki sinemaseverlerle buluşturmayı gelenek haline getiren Gezici Festival, 22’inci yolculuğuna hazırlanıyor.

Ankara Sinema Derneği’nin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Gezici Festival, 25 Kasım- 7 Aralık tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.  Bugüne kadar 5 ülke ve 24 şehri ziyaret eden Gezici Festival’in 22. yolculuğu, her yıl olduğu gibi Ankara’dan yola çıkacak ve 2-4 Aralık tarihleri arasında Sinop’a konuk olacak. Gezici Festival yolculuğunu, 5 – 7 Aralık’ta Kastamonu’da tamamlayacak.

gezici-festival

Festival’de geleneksel hale gelen bölümlerin yanı sıra bu yıl da sinema üzerine söyleşiler ve çeşitli atölye çalışmaları yapılacak. Ayrıca, 4 Temmuz günü hayata gözlerini yuman dünyaca ünlü İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Abbas Kiarostami de ‘Yarım Kalan Sözler’ bölümü ile anılacak.

Festivalin klasikleşen bölümleri Dünya Sineması, Türkiye 2016, Kısa İyidir, Çocuk Filmleri bu yıl da festival izleyicisiyle buluşacak. Dünyanın önemli festivallerine seçilmiş ve beğenilmiş pek çok filmin ilk gösterimleri, Gezici Festival’de yapılacak. Yılın öne çıkan yerli yapımları da film ekiplerinin katılımıyla Türkiye 2016 bölümü dahilinde festival seyircisinin karşısına çıkacak. Her yıl olduğu gibi Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri gösterimleri ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

Dünya sinemasının en iyi filmleri ilk kez Gezici Festival’de

Türkiye’deki “ilk” gösterimini Gezici Festival’de yapacak filmlerin başında, Hayvanat (Zoologiya) yer alıyor. Thomas Bidegain’in, evden kaçan kızını arayan bir ailenin yaşadıklarını anlattığı filmi, Kovboylar (The Cowboys) da Türkiye’de “ilk kez” Gezici Festival’de gösterilecek. Usta yönetmen Jim Jarmusch’un Cannes Film Festivali’nde gösterilen son yapıtı Paterson, Gezici Festival’de izleyicisiyle buluşacak. Yılın dikkat çeken filmlerinden Toni Erdmann da 22’inci Gezici Festival’de gösterilecek. Yönetmen Maren Ade’nin Cannes’da ilk gösterimini yaptığından bu yana çok ses getiren filmi, 2016 Fipresci Ödülü sahibi ve Almanya’nın bu yılki Oscar adayı olarak biliniyor. Yılın kaçırılmaması gereken filmlerden biri olan Yarden İsveçli yönetmen Mans Mansson imzası taşıyor. Brezilyalı yönetmen Kleber Mendonça Filho’nun Cannes Film Festivali’nde yarışan filmi Aquarius ise kentsel dönüşümün vurduğu evini yıktırmamakta kararlı Clara’nın mücadelesini konu ediniyor. Mısır’ın Oscar adayı Çatışma (Clash), Mohamed Diab imzasını taşıyor. Festivalin bu yıl ki animasyon filmi ise Seul İstasyonu (Seoul Station) oldu.

Sinemanın Altın Çağı/Reha Erdem’in Seçtikleri Gezici Festival’de

22’inci Gezici Festival için seçtiği beş filmi “Sinemanın Altın Çağı” başlığı ile derleyen Erdem, seçtiği filmleri, “zihin açıcı ustalıkları, verecekleri benzersiz hazları, duyuracakları heyecanları hatırlatma arzusuyla oluşmuş bir öneri” şeklinde özetledi.

Erdem’in 1940, 50 ve 60’lı yıllardan yaptığı seçkisinde, geçmişten günümüze ayna tutan şu beş klasik yer alıyor: Tehlikeli Fısıltı (Children’s Hour; yönetmen William Wyler, 1961), Sessizlik (The Silence; yönetmen Ingmar Bergman, 1963), Ox-Bow Olayı (The Ox-Bow-Incident; yönetmen William Wellman, 1943), Yankesici (Pickpocket; yönetmen Robert Bresson, 1959), Stromboli (yönetmen Roberto Rosselini, 1950).

İzleyici yönetmenlerle buluşacak

Gezici Festival, Türkiye filmlerinin yanı sıra filmlerin yönetmenleriyle de izleyicileri buluşturacak. Filmleri, seyirciyle izleyecek olan yönetmenler, gösterimlerin ardından izleyicilerle söyleşi yapacak. O isimlerin arasında Reha Erdem, Zeki Demirkubuz, Kıvanç Sezer, Mehmet Can Mertoğlu, Soner Caner, Barış Kaya ve Rıza Sönmez yer alıyor.

Bu yıl Gezici Festival kapsamında Türkiye sinemasından Mehmet Can Mertoğlu’nun yönettiği Albüm, Kıvanç Sezer’in yönetmenliğini yaptığı Babamın Kanatları, Reha Erdem’in son filmi Koca Dünya, Zeki Demirkubuz’un yönettiği son filmi Kor, Soner Caner ve Barış Kaya’nın yönetmenliğini yaptığı, Rauf filmleri izleyiciyle buluşacak.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/12871
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gezici Festival 22’inci kez yolculuğa çıkıyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İneksiz İnek Bayramı sona erdi

Mektebi Mülkiye’nin geleneksel İnek Bayramı bugün tamamlandı. Bayramda öğrencilerin yürüttüğü inek ve gelenekselleşmiş imam duası yoktu.

Kapat