17 Temmuz 2023, Pazartesi - 18:32

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gezici Festival 23’üncü kez yola çıkmaya hazırlanıyor

Tarih: 23 Kasım 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 138

Her yıl dünyanın farklı yerlerindeki filmleri Türkiye’deki sinemaseverlerle buluşturan Gezici Festival,  1-14 Aralık tarihlerinde Türkiye’nin üç şehrini dolaşmaya hazırlanıyor.

Ankara Sinema Derneği’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 1-14 Aralık tarihleri arasında yolculukta olacak. Her yıl olduğu gibi festivale ev sahipliği yapan ilk şehir Ankara. 1-7 Aralık tarihlerinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Alman Kültür Merkezi’nde Başkentli sinemaseverlerle buluşacak olan festival, rotasına 8-11 Aralıkta Telvin Sanat Akademi’nin katkısıyla Sinop’ta devam edecek. Bu yıl 23’üncüsü düzenlenen festival, Kastamonu Üniversitesi İletişim ve Medya Topluluğu’nun katkılarıyla yolculuğunu Kastamonu’da tamamlayacak.

 

Gezici Festival bu yıl 23. yolculuğuna birbirinden farklı seçkilerle çıkıyor. Dünya Sineması, Türkiye 2017 seçkisi, Ercan Kesal’ın sinemanın gücü ve sinemada adalet-vicdan olgusundan derlediği film seçkisi, Kitty Aal’ın seçtiği Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve filmleri, İtalyan Sineması, Sessiz Divalar ve Guy Ben Ner başlıklarını içeren Festival programı izleyicilere sinema şöleni sunuyor.

Türkiye’de ilk kez gösterimi yapılacak filmler Gezici’de

Dünya Sineması başlığı altında derlenen filmlerde Bosna Hersek’in Oscar adayı, Erkekler Ağlamaz, Michael Haneke’nin son filmi Mutlu Son, Vivian Qu’nun pek çok uluslararası festivalde yer alan Melekler Beyaz Giyer filmi yer alıyor. Catherine Gund ve Daresha Kyi’nin belgeseli Chavela ve Fransız Yeni Dalga sinemasının kadın temsilcisi Agnès Varda’nın Cannes Film Festivali ve Toronto film festivalinden ödülle dönen belgesel filmi Mekânlar ve Yüzler de sinemaseverlerle buluşuyor.

Türkiye’de ilk kez Gezici Festival’le izleyicisine ulaşacak filmler arasında Vahid Jalilvand’ın Tarihsiz, İmzasız filmi, Filistin’in Oscar adayı Düğün Davetiyesi filmi ve Matthew Heineman’ın son belgeseli Hayaletler Kenti yer alıyor.

Film ekibinin katılımıyla Türkiye 2017 seçkisi

Türkiye 2017 seçkisi kapsamında gösterilecek olan Onur Saylak’ın ilk uzun metrajlı filmi Daha, Pelin Esmer ve Barış Bıçakcı’nın ortak senaryolu filmi İşe Yarar Bir Şey, Emre Yeksan’ın ilk uzun metrajlı filmi Körfez ve Fikret Reyhan’ın Sarı Sıcak filmi festivalde yer alan filmler arasında. Film ekibinin katılımıyla gerçekleştirilecek söyleşiler Gezici Festival’in vazgeçilmezlerinden.

Oyuncu ve yazar Ercan Kesal’ın Gezici Festival için “Sinemanın Gücü ve Sinemada Adalet-Vicdan Olgusu” başlığı altında derlediği üç film: Sydney Lume’in yönettiği 12 Kızgın Adam, Krzysztof Kieslowski’nin yönettiği Öldürme Üzerine Kısa Bir Film ve Asghar Farhadi’nin yönettiği Satıcı filmi Ercan Kesal’ın sunumuyla festivalde yerini alıyor.

İtalyan Filmleri: Guy Borlee seçkisi

Bu yıl İtalya’da 31’inci yaşını kutlayan “Sinefiller için eşi bulunmaz bir cennet” olarak tanımlanan Il Cinema Ritrovato Film Festivali ile iş birliği yapan Gezici Festival, Il Cinema Ritrovato’nun koordinatörlerinden Guy Borlee’nin katılımıyla izleyicilere, İtalyan Sineması’nın tarihine göz atma şansını veriyor. Guy Borlee “İtalyan Tarzı Komedi”nin üç önemli yönetmeninden derlediği Sollama, Onu İyi Tanırdım ile Bayanlar ve Baylar filmi gösteriliyor.

Kitty Aal’ın hazırladığı Denis Villeneuve bölümünde Kanadalı usta yönetmenin “Kaderini Bilseydin, Yine de Yaşar mıydın? başlığıyla Politeknik ve İçimdeki Yangın filmleri gösteriliyor.

Festival’de Baba Zula eşliğinde Canlı Sinema da var

Gezici Festival’in sinemanın geçmişini bugünüyle buluşturan özel bölümlerinden biri olan sessiz filmler bölümü bu yıl, Mario Roncoroni’nin Filibus: Göklerin Gizemli Korsanı filmini ağırlıyor. Herbert Brenon’un İspanyol Dansçı filmi, Baba Zula’nın canlı müziği eşliğinde izleyicilere alışılmışın dışında bir sinema deneyimi yaşatmayı hedefliyor. Kökenleri antik Yunan’a dayanan mim tiyatrosunu sinemayla buluşturan Litvanyalı sanatçı Sandra Latanauskaite’nin tasarlayıp yönettiği canlı sinema performansı “Hollymood“ ise festivalde Sessiz Divalar: Zamansız ve İsyankâr başlığı altında yerini alıyor.

Yılmaz Güney’in unutulmaz filmi Yol, altıncı karakterin eklenip yeniden kurgulanmış ve dijitalize edilmiş haliyle izleyici karşısına çıkıyor. Bilinmeyen Hikâyesiyle Yol, yapımcı Donat Keusch’un sunumuyla Türkiye’de ilk kez Gezici Festival’de gösterime sunuluyor.

Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalde yerini alıyor. Çocuklar için Avusturya Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek olan Avusturyalı Roland Schütz’ün Canlandırma Atölyesi meraklıları için festivalde yerini alıyor.

Guy Ben Ner’in 2000-2016 yılları arasında gerçekleştirdiği video çekimlerinden oluşan Aile, Yalanlar ve Videoteyp adlı özel bölümde sanatçının beş videosunun gösterimi yer alıyor. Ayrıca Guy Ben Ner’in edebiyat, sinema, politik ve ekonomik tesir, adaptasyon gibi konulara sıklıkla değindiği diğer eserlerinden oluşacak sergi, Melis Golar küratörlüğünde seyirciyle buluşuyor.

Bu yıl için hazırlanan afiş, iki yıldan bu yana festivalin afişlerini hazırlayan Behiç Ak’a ait.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16012
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gezici Festival 23’üncü kez yola çıkmaya hazırlanıyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat