Görünüm Hollanda Büyükelçiliği’nde ifade özgürlüğünü tartıştı
Hollanda Ankara Büyükelçiliği, 10 Aralık İnsan Hakları Günü sebebiyle GÖRÜNÜM’e özel ifade özgürlüğü paneli düzenledi. Panele, gazeteciler Andrew Finkel ve Burcu Karakaş konuşmacı olarak katıldı.
Hollanda Ankara Büyükelçiliği, 10 Aralık İnsan Hakları Günü sebebiyle GÖRÜNÜM muhabirlerinin özel davetli olduğu ifade özgürlüğü paneli düzenledi. Hollanda Büyükelçiliği binasında gerçekleşen ve 9 Aralık Cuma günü saat 15.30’da yapılan panele, P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu’ndan gazeteci Andrew Finkel, Journo.com’dan gazeteci Burcu Karakaş katıldı. Panelde ifade özgürlüğünün yanı sıra, basın ve düşünce özgürlüğü konuları da ele alındı.
İnsan Hakları gününe özel düzenlenen panelde, elçilik tarafından “Türkiye’nin altın nesli” olarak nitelendirdikleri gençleri ağırlamaktan mutluluk duydukları söylendi. Türkiye’deki gençlerin Hollanda hakkında ne düşünüyor olduğunu bilmenin kendileri için çok önemli olduğu belirtilen panelde, Hollanda Büyükelçiliği’nin Türkiye’deki çalışmaları hakkında da bilgi verildi.
Finkel: “İyi gazeteci olmak için uzmanlaşmak önemli”
Gazeteci Andrew Finkel yaptığı konuşmada, herkesin gazeteci olabileceğini ancak uzmanlaşmanın iyi gazeteci olmak için önemli bir adım sayıldığına dikkat çekti. Gazeteciliği olaylara şahit olmak ve gerçekleri yazmak olarak tanımlayan Finkel, “Türkiye’de gazetecilik yapmak gittikçe zorlaşınca, P24’ü kurmaya karar verdik. Amacımız gazeteciliği savunmaktı fakat birçok gazeteci hapse girince gazetecileri savunur hale geldik” dedi. Son yıllarda gazetelerin dürüst olmaktan çıkıp, propaganda aracına dönüştüğünü ifade eden Finkel, “Gazetelerin okunma oranları da giderek düşüyor. Bu noktada gazeteci olacak birinin pratikte nasıl dürüst olması gerektiğini bilmesi gerekiyor” dedi.
Karakaş: “Journo.com tüm gazetecilere açık”
Serbest gazeteci Burcu Karakaş, mesleğe başladığı ilk yıllarda bir çok sorunla karşılaştığını, en önemlisinin de Türkiye’de mesleğe yeni başlayan gazetecilerin emeğinin sömürülmesi olduğuna değindi. Türkiye’de gazetecilikte uzmanlaşmanın büyük bir sorun olduğunu dile getiren Karakaş, “Milliyet gazetesinde manşete çıkan haberlerim yayınlanırken, halen düzenli maaş almıyordum ve sarı basın kartım çıkmamıştı. Uzun bir mücadeleden sonra maaşıma ve sarı basın kartıma ulaşabildim” dedi. Milliyet Gazetesi’nden çıkarıldıktan sonra serbest gazeteciliğe başladığını ve internet medyasını daha çok keşfettiğini belirten Karakaş, “Journo’da yeni haber mecraları arama çabam sırasında ortaya çıkan bir oluşum. Bu noktada Hollanda Ankara Büyükelçiliği’nin Matra ve İnsan Hakları hibelerinin çok yardımı oldu” diye konuştu. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) bünyesinde gelişen Journo.com sitesinde 40’ı aşkın işinden kovulan gazetecinin diledikleri gibi içerik üretebilme fırsatını yakaladığını vurgulayan Karakaş, Journo.com’un tüm gazetecilere açık olduğunu belirtti.
Soru cevap kısmının ardından, Hollanda Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Daan Feddo Huisinga, konuşmacılar Andrew Finkel ve Burcu Karakaş’a hediye taktim etti. Etkinlik kokteyl ile son buldu. Tüm katılımcılara, Joris Luvendijk’in “Herkese Merhaba!” adlı kitabının Türkçe çevirisi hediye edildi.
Matra Programı Nedir?
MATRA Programı, Hollanda Hükümeti tarafından sağlanan ikili işbirliği programlarından biridir. MATRA programı, Avrupa Birliği’ne (AB) aday ülkeler başta olmak üzere, AB’ye potansiyel aday olan ülkeler ve AB’nin komşuluk politikası uyguladığı ülkelerde sosyal değişimi desteklemeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda program, çoğulcu ve demokratik bir toplumun gelişmesini sağlayacak proje bazlı faaliyetlere ve AB mevzuatının uygulanmasının getirdiği sonuçlara odaklanıyor. Ayrıca MATRA Programı, Hollanda’nın diğer ülkeler ile olan ikili ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Burcu Karakaş Kimdir?
İstanbul’da 1987 yılında doğan Burcu Karakaş, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Karakaş, Boston Üniversitesi’nde gazetecilik ve Ortadoğu üzerine aldığı yüksek lisans eğitimini, “Devlet Söyleminde Kürt Meselesi: Diyarbakır Askerî Cezaevi Üzerine Bir Çalışma” konulu teziyle tamamladı. Açık Radyo’da “Şiddetimi Geri Alamam” adlı bir program hazırlayıp sunan Karakaş, 2010’da Milliyet gazetesinde gazeteciliğe başladı. Karakaş, şimdilerde serbest gazeteci olarak Journo.com internet sitesinde çalışmalarına devam ediyor.
Andrew Finkel kimdir?
1989’dan beri Türkiye’de gazeteci olarak çalışan Andrew Finkel, Fransızca, Türkçe, Farsça ve Almanca biliyor. Gazetecilik kariyerinde, The Daily Telegraph, The Times, The Economist, Time ve CNN gibi basın yayın kuruluşlarında temsilcilik, muhabir ve köşe yazarı olan çalışan Finkel, aynı zamanda BBC, Sky, Deutsche Welle, The Guardian, Global Journalist, NPR, The Washington Post, Cornucopia dergisi ve Le MondeDiplomatique gibi yayınlara katkı sağladı. Türk gazetelerinin haber servislerinde çalışan Finkel, 2002-2003 yılları arasında Michigan Üniversitesi’nde Karsten Prager bursu ve 2005’te Washington Demokrasi için Ulusal Yardım Kuruluşu’ndan Reagen Fascell Demokrasi bursu aldı. Basın güvenirliliği konularında akademik çalışmalara katkıda bulunan Finkel, P24’ün (Bağımsız Gazetecilik Platformu / Platform for Independent Journalism) kurucu ve aktif yazarı olarak tanınıyor.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/13247
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Görünüm Hollanda Büyükelçiliği’nde ifade özgürlüğünü tartıştı
Bir cevap yazın