14 Temmuz 2023, Cuma - 19:47

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Görünüm muhabiri deprem bölgesinde: Hatay’da bir kişi enkazdan kurtarıldı ama çalışmalar yetersiz

Tarih: 08 Şubat 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 90

Görünüm muhabiri İlke Çıtır, İskenderun’da. Depremin ardından Hatay bölgesine çok geç ulaşan kurtarma ekiplerinin çalışmaları sonucu bir kişi daha kurtarıldı. Bölge halkı yardımların artırılmasını bekliyor.

Görünüm, 8 Şubat sabahı Kahramanmaraş bölgesinde meydana gelen depremlerin en şiddetli hissedildiği şehirlerden Hatay’a ulaştı. İskenderun’a giden yolların depremde zarar görmesi ve Hatay Havalimanı’nın kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle afet bölgesine yardımın ulaşmasında zorluk yaşanıyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Hatay’a ancak saatler sonra ulaşabildi. Halen bölge genelinde arama kurtarma ekiplerinin ulaşamadığı çok sayıda ev olduğu bildiriliyor. İskenderun’da enkaz kaldırma çalışmaları sürerken Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ANFA ekipleri ve İstanbul başta olmak üzere pek çok ilden gelen sağlık personeli de deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine katılıyor.

Muhabirimizin ulaştığı İskenderun Pac Meydanındaki enkazlardan sabah saatlerinden bu yana süren arama-kurtarma faaliyetleri sırasında saat 16.01’de bir vatandaş depremden 60 saat sonra enkaz altından çıkarıldı.

Ekipler, 15-20 yaşlarında bir kadını, yaklaşık 60 saatin ardından enkaz altından canlı olarak kurtarmayı başardı.

 

 

Bölge halkı yardım bekliyor

Afetzedelere gıda ve battaniye yardımları bugün itibariyle ulaşıyor. İskenderun halkı su yardımının gerektiğini, henüz hiçbir yerden su gelmediğini bildirdi. Bazı noktalarda su ve ekmek fahiş fiyatlara satılıyor. Bölge halkı gelecek yardımları bekliyor.

Depremzedeler, yardım kampanyalarında toplanan gıda, battaniye yardımlarının yanı sıra çok acil ilaç gelmesi gerektiğini söyledi. Kronik hastalığı bulunan vatandaşlar ilaç stoklarının tükendiğini ve şehirde temin edecekleri bir yerin kalmadığını belirtiyor. İskenderun’a diyabet hastaları için de insülin ilacı ihtiyacı var.

AFAD ekipleri sivillerin alana girmesine müsaade etmezken kurtarma ekiplerinin afetzedeleri evlerinden uzaklaştırması zaman zaman gerginliğe yol açıyor. Bölge halkı enkaz kaldırma çalışmalarına katılmak istediğini belirtiyor. AFAD ekipleri basının da enkaz alanına girmesine müsaade etmiyor. Gazeteciler ancak uzaktan gözlem yapılıp ve görüntü alınabiliyor.

Deprem bölgesine ulaşımda fahiş fiyatlar

İskenderun’a ulaşımda da fahiş fiyatlar görülüyor. Adana’dan taksi ile Hatay’a ulaşmak isteyen basın mensupları normalde yaklaşık bin 500 TL tutan mesafe için 4 bin TL ödemek zorunda kaldı. Şehirlerarası özel araçla ulaşım için talep edilen ücretler de oldukça yüksek.

İskenderun Limanı’nda dumanlar yükselmeye devam ediyor.

Depremin ardından limanda çıkan yangın da devam ediyor. Son açıklamalara göre yangının kontrol alındığı söylense de o bölgeden dumanlar yoğun şekilde yükselmeye devam ediyor. Yangın söndürme çalışmalarına İstanbul’dan gelen itfaiye ekipleri de katılıyor.

Pisti zarar gören Hatay Havalimanı’nın onarımı da Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yapılıyor.

Limandan yükselen dumanlar

İskenderun’da son durum

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/34064
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Görünüm muhabiri deprem bölgesinde: Hatay’da bir kişi enkazdan kurtarıldı ama çalışmalar yetersiz

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat