14 Temmuz 2023, Cuma - 19:50

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Harf Devriminin 94’üncü yılında Emin Özdemir anıldı

Tarih: 02 Kasım 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 42

Dil Derneğinin düzenlediği ve Emin Özdemir’in anıldığı törende Harf Devriminin 94’üncü yılı kutlandı. Emin Özdemir adını taşıyan ödülü almaya değer eser ise bulunamadı.

Harf Devriminin 94’üncü yıl dönümü, Dil Derneği’nin Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde dün düzenlediği törenle kutlandı. Törende 5 sene önce aramızdan ayrılan hocamız Emin Özdemir de anıldı. Sunuculuğunu Ali Nihat Yavşan’ın yaptığı programda Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Emin Özdemir’in kızı Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu birer konuşma yaptı.

Dil Derneği adına konuşmasını yapan Sevgi Özel, Harf İnkılabının 100’üncü yılına girmiş Cumhuriyet için öneminden bahsederek şunları söyledi:

“1 Kasım 1928’de yapılan Harf Devrimi, Türkçe üzerindeki 600 yıllık boyunduruğu kaldırmak için atılan, dünyayı da şaşırtan güçlü bir adımdır. Harf Devrimi, laik Cumhuriyeti sindiremeyen siyasetçiler ile sözde aydınların söylediği gibi bir gecede yapılmadı. Cumhuriyetin 5’inci yılına dek Arap abecesi 9’uncu yılına dek Osmanlıca kullanıldı. Bugün Harf ve Dil Devrimi üzerinden Atatürk’e saldırarak Osmanlıcılık düşü kuranlar, Cumhuriyetten önce yazı ve dilin yenileşmesi savaşı veren Osmanlı aydınlarına da saygısızlık yapıyorlar.”

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel

Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar da babası Emin Özdemir’i anlattı. “Göğüne Sığmayan Bulut” Özdemir’i için Kumbasar, “Babam çok sakin, uyumlu birisiydi ancak söz konusu Dil Devrimi karşıtları olunca sinirli, kavgacı birine dönüşürdü” dedi. Özdemir ailesi adına konuşan Özlem Özdemir, başta Harf devrimi olmak üzere Cumhuriyet’in Emin Özdemir için önemini vurguladı.

Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar

Törende, BYYO‘daki öğrencilerinden gazeteci Işık Kansu da bir konuşma yaptı. Kansu, Emin Özdemir’den öğrendiği her şeyin çok değerli olduğunu ve onunla geçirdiği vakitlerin “içindeki küçük yıldızın parladığı an” olarak gördüğünü söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu

Konuşmaların ve slayt gösterilerinin ardından Zeynep Karababa ve Ali Ekber Ergün, bir müzik dinletisi verdi. Çağdaş Sanatlar Merkezindeki program,  düzenlenen kokteylle son buldu.

Zeynep Karababa ve Ali Ekber Ergün

 

Emin Özdemir Ödülü sahibini bulamadı

Emin Özdemir’i dilci ve devrimci kişiliğiyle yaşatmak, düşünce ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak; dil duyarlığını, dil ve yazın öğretimi anlayışını tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla verilen “Dil Derneği Emin Özdemir Ödülü” ise bu yıl sahibini bulamadı. Ölümünden bu yana her yıl Harf Devriminin yıl dönümü olan 1 Kasım’da yapılan törende gazetecilere Emin Özdemir ödülü veriliyordu. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, 5 yapıtın ödül için aday olmasına karşın yapıtların başvuru koşullarına uygun olmaması nedeniyle bu sene ödülün takdim edilmeyeceğini söyledi.

Emin Özdemir Türkçe Ödülü, ilk kez 2018 senesinde “Basamaklı Öğretim Programının Okuma ve Yazma Becerilerine Etkisi” adlı doktora teziyle Sedat Karagül’e verilmiş, 2019’da “Metastaz” adlı kitaplarıyla Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun 2020’de “Hasan Tahsin – Yürekler Selanik” kitabıyla Yaşar Aksoy’un ve son olarak 2021’de “Parsel Parsel” başlıklı kitabıyla Murat Ağırel’in olmuştu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/33343
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Harf Devriminin 94’üncü yılında Emin Özdemir anıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat