27 Temmuz 2023, Perşembe - 09:32

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Hayvana şiddete karşı Ankara’da buluşuldu

Tarih: 28 Nisan 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 156

Sokak hayvanlarına yönelik şiddete ses çıkarmak için bugün Ulus Atatürk Heykeli’nde miting düzenlendi. Çeşitli STK’ların ve hayvanseverlerin katılım gösterdiği mitingde gündem, uzun süredir çıkarılması konuşulan hayvan hakları yasasıydı.

Türkiye genelinden çeşitli STK, dernek ve gönüllü, hayvan haklarına karşı artan ihlallere ses çıkarmak için bugün Ankara’da bir araya geldi. Katılımın yoğun olduğu miting, Ulus Atatürk Heykeli’nde gerçekleşti. STK ve dernek başkanlarının konuşma yaptığı mitingde gündem caydırıcı olmayan cezaların yer aldığı hayvan hakları yasasıydı. Ayrıca belediyelere kısırlaştırma ve barınakların iyileştirilmesi için çağrı yapıldı.

HayKonfed Başkan Yardımcısı Özkan: “Cezalar belediyeleri kapsamalıdır”

Mitingde söz alan HayKonfed Başkan Yardımcısı Haydar Özkan üzerinde çalışılan tasarıya ilişkin basın açıklamasını katılımcılara anlattı. Özkan meclise getirilmesi gündemde olan tasarının belediyeler üzerinde ceza ve idari yaptırım içermediğini söyleyerek 6. maddenin örtülü bir şekilde kaldırılmaya çalışıldığını dile getirdi. Hayvana karşı işlenen suçların azalması için gereken yasa tasarısını ise şu şekilde anlattı:

“6. madde korunmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığının belediyeler üzerinde idari yaptırım hakkı yasada yer almalıdır. Devasa barınaklar yerine kısırlaştırma merkezleri açılmalıdır ve bu işlem ehil veterinerlerce yapılmalıdır. Cezalar yalnızca vatandaşı değil, belediyeleri ve belediye görevlilerini de kapsamalıdır. Hayvan üretiminin durdurulması veya kontrol altına alınması mutlaka yasada yer almalıdır. Aksi takdirde bu tasarı sadece ölüm ve katliam getirecektir.” Özkan, sokak hayvanları için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak, “Canlarımızı, canlarımız pahasına savunacağız” dedi.

Umutlu Patiler Dernek Başkanı Yüce: “Hayvanın şiddet gördüğü toplumda kadın ve çocuklar da tehlike altındadır”

Umutlu Patiler Dernek Başkanı Gülden Yüce, cezaların caydırıcılıktan uzak olduğuna değinerek hayvana karşı işlenen suçların tüm topluma işlenmiş olduğunun anlaşılması için faillerin yeterli cezayı almaları gerektiğini söyledi. Suçların bir bütün olduğunu dile getiren Yüce, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bir hayvan şiddet gördüğünde sessiz kalan toplumların kadınlarının ve çocuklarının da tehdit altında olduğunu hatırlatmak isteriz. Küçücük bir kız çocuğuna kıyan zihnin, öncesinde konuşacak dili, hakkını savunacak şansı olmayan masum bir hayvan üzerinde uygulama yapması kuvvetle muhtemeldir.”

Av. Erdoğan: “6. maddeye dokunulmamalıdır”

Etkinliğin katılımcılarından İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi adına konuşan Av. Özen Erdoğan, “Kısırlaştır, aşılat, yaşat” olarak özetledikleri 6. maddeye kesinlikle dokunulmaması gerektiğini söyledi. Hayvana karşı işlenen suçların Kabahatlar Kanunu kapsamında yer almasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Erdoğan, “Hayvana uygulanan şiddet ve tecavüzler sadece Kabahatlar Kanunu kapsamında değerlendirildiği ve idari para cezasıyla geçiştirildiği sürece bu yolda çözüm için bir adım atmamız mümkün değildir” dedi. Erdoğan ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının da toplumu bilinçlendirmek için üstüne düşen görevleri yapması gerektiğini söyledi.

Mitingin ardından Patiko ve Patipark dernek yöneticileri görüşlerini GÖRÜNÜM ile paylaştı.

PATİKO Dernek yöneticisi İsmail Erdoğan, katılımın ulusal bir çağrım yapıldığı için daha yüksek olmasını beklediklerini ve bu sayının az kaldığını söyleyen Erdoğan, yeni seçilen yerel yönetimlerden beklentilerini şu şekilde sıraladı: “Mansur Yavaş öncelikle olmak üzere tüm belediyelerden barınakların iyileştirilmesini ve kısırlaştırma işlemlerinin artarak devam etmesini istiyoruz.” Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’dan Ankara’da hayvan haklarıyla alakalı tüm çalışmaların altına imzasını atacağı sözünü aldıklarını da ekledi.

PATİPARK Derneği adına konuşan Gökhan Dikici, yaklaşık 2 bin kişinin mitinge katıldığını fakat daha fazla katılım beklemiş olduklarını söyledi. “Miting, 20’nin üzerinde STK ve derneğin çabaları sonucu gerçekleşti. Süremiz kısıtlıydı. Bu nedenle kısa zamanda çok şey yapmaya çalıştık. Özellikle üniversite öğrencilerine ve gönüllülere teşekkür ediyorum” dedi.

Etkinlikte ayrıca Metin Önal eşliğinde hayvan haklarını koruma andı okundu ve Ender Tunçbilek Tiyatro Topluluğunun gösterisi gerçekleşti. Miting, hep bir ağızdan söylenen şarkılarla son buldu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/23291
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Hayvana şiddete karşı Ankara’da buluşuldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat