24 Temmuz 2023, Pazartesi - 05:00

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Hekimler yarın Beyaz G(ö)revde

Tarih: 07 Şubat 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 82

Türk Tabipleri Birliği, 26 Ocak’ta “emek bizim, söz bizim” başlığıyla başlattığı sürecin ardından bir günlük “Beyaz G(ö)rev” kararı aldı.

TTB, bugün İstanbul’da yaptığı basın açıklamasıyla yarın yapılacak bir günlük iş bırakma eylemini bir kez daha duyurdu. TTB Merkez Konsey Üyesi Çiğdem Arslan’ın okuduğu basın açıklamasında, hekimlerin taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle tüm işyerlerinde bir günlük greve gidileceği hatırlatıldı. Arslan, siyasi iktidarın COVID-19 pandemisine karşı önlem almadığını ve bu nedenle çok sayıda sağlık çalışanının da hayatını kaybettiğini söyledi. Arslan, olumsuz çalışma koşullarının nedeniyle geçen ay 197 hekimin yurt dışına gitmek için başvuruda bulunduğunu belirtti. Arslan “Türkiye’de sağlık emekçileri yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmiştir. Son 10 yılda yurtdışına göç eden hekim sayısı 24 kat artmıştır. Yurdumuzda hak ettiğimiz koşullarda ve gelecekten endişe duymadan çalışmak istiyoruz. Bizleri duymak, görmek istemeyen emeğimize, haklarımıza, sağlık haklarımıza göz dikmiş iktidara cevabımızı vermek için buradayız” diye konuştu.

Çiğdem Arslan, COVID-19 aşısına kadar her 30 dakikada bir sağlık çalışanının bu virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getirerek şunları söyledi:

“14 Eylül 2020’ye kadar COVID-19 vakalarının yüzde 14’ ü sağlık emekçileridir. Bu sayı Dünya’da 5 milyon sağlık çalışanına denk gelmektedir. Bu sebeplerden ötürü COVID-19 meslek hastalıkları yasası amasız fakatsız acilen çıkartılmalıdır.”

Basın toplantısında çok sayıda tabip odası temsilcisi de yarına ilişkin değerlendirmelerde ve grev çağrısında bulundu.

TTB’nin talepleri

Çevrimiçi yapılan basın toplantısına Ankara’dan katılan TTB Merkez Konsey İkinci Başkanı Ali İhsan Öktem de söz alarak Türk Tabipleri Birliğinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

“-Hekimler ve tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırının üzerinde temel ücretin verilmesi,

-Kötü çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi

-Etkili ve caydırıcı yeni bir “sağlıkta şiddet yasası”nın çıkarılması,

-COVID-19 başta olmak üzere tüm meslek hastalıkları için illiyet bağı aranmaksızın yeni bir meslek hastalıkları yasasının çıkarılması,

-Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi,

-Yılda 120 gün yıpranma payı verilmesi

-Kuruyucu sağlık hizmetinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması ve aile hekimliği “ceza yönetmeliği”nin (30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanan ve 1 Temmuz’da yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”) iptal edilmesi

-Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması,

-Özel sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık emekçilerine uygulanan Euro baskısının kaldırılması

-Şehir hastanelerinin kiralarına değil sağlığa bütçeden daha fazla pay ayrılması.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/31580
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Hekimler yarın Beyaz G(ö)revde

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat