4 Mayıs 2024, Cumartesi - 14:27

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kışlalı anılıyor: Evinin önü, anıtı ve mezarı ziyaret edildi

Tarih: 21 Ekim 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 125

Evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden hocamız, bilim insanı, aydın Ahmet Taner Kışlalı bugün yapılan törenlerle anılıyor.

Aracına konulan bombayla 19 yıl önce katledilen İLEF öğretim üyelerinden, gazeteci-yazar, bilim insanı, aydın Ahmet Taner Kışlalı, okurları, öğrencileri ve sevenleri tarafından anılıyor. Bugün evinin önündeki anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başladı.  Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Işık Kansu ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe de birer konuşma yaptı. Ardından evinin yakınlarındaki Ahmet Taner Kışlalı parkında devam eden program için katılımcılar anıtın önünde toplandı.

Kansu: “Cumhuriyet tarihinin gördüğü en Cumhuriyetçi aydındı”

Işık Kansu

Kansu konuşmasında Kışalı’nın Cumhuriyet tarihindeki yerini vurgularken 25 yıl önce bugünlere dair yaptığı uyarıları hatırlattı. “Cumhuriyet tarihinin gördüğü en Cumhuriyetçi aydındı. Bugün bize hala rehberlik ediyor. Toplum, bugün yaşananların ayırdına varamasın diye aramızdan alındı” sözlerini kaydeden Kansu, Kışlalı’nın her eylem ve girişimin, gençler için ve gençlerle birlikte yapılması gerektiği görüşünü aktardı. Kansu konuşmasında GÖRÜNÜM muhabiri Cengiz Mert Aksekili’nin Kışlalı’nın kitaplarını inceleyerek kaleme aldığı yazısından da bahsetti.

Kansu’nun ardından sözü alan Karatepe, Kışlalı’nın hatırası karşısında hislerini şu sözlerle ifade etti: “Öngördüğü Türkiye’nin inşası için yeterli bir mücadele veremediğimizi de ülkenin içinde bulunduğu durumdan anlıyoruz. Bugün parlamenter sistemin ortadan kaldırılmış olması ve tek adam rejiminin yürürlüğe konmuş olması bizlerin üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiremediğimizin göstergeleridir. Kışlalı’nın manevi hatırası önünde mahcubiyetimi bildirmek istiyorum.”
Sözlerinin sonunda Kışlalı gibi katledilen aydınları da anan Karatepe, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok için “Onlar birer aydınlanma meşalesiydi” dedi.

Kışlalı’nın evinin önündeki törenden sonra adı verilen parktaki anıtına da çelenk konuldu. Burada yapılan konuşmada da Kışlalı’nın aydınlanmacı kişiliğinin altı çizildi.
Törenin ardından katılımcılar, Kışlalı’nın Karşıyaka Mezarlığında bulunan kabrini ziyarete gitti.

Kışlalı için ayrıca 18.00’de Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde de bir anma etkinliği düzenlenecek. Açılış konuşmasını Nejdet Özer ve Kışlalı’nın eşi Nilüfer Kışlalı’nın yapacağı etkinliğin konuşmacıları, Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu ve Tevfik Kızgınkaya olacak. Müzik dinletisinin de olacağı etkinlikte ayrıca Ankara Cumhuriyet Okurları (Cumok) armağanı olarak Kışlalı’nın “Tanrı’yı kim kullanır?” kitabı dağıtılacak.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/19840
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kışlalı anılıyor: Evinin önü, anıtı ve mezarı ziyaret edildi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat