3 Mayıs 2024, Cuma - 16:30

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Hocamız Prof. Dr. Muammer Aksoy unutulmadı

Tarih: 31 Ocak 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 93

Prof. Dr. Muammer Aksoy, evinin önünde uğradığı suikast sonucu katledilişinin 32’nci yıl dönümünde anıldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu Müdürlüğü de yapan ve adı İLEF‘te bir derslikte yaşatılan öğretim üyesi, hukukçu, yazar, siyasetçi Prof. Dr. Muammer Aksoy, katledilişinin 32’nci yılında Cebeci Asri Mezarlığındaki kabrinin başında anıldı. Anmaya Aksoy’un ailesi, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, Ankara Baro Başkanı Kemal Koranel, Türk Hukuk Kurumu Başkanı Nail Gürman ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Hüsnü Bozkurt da katıldı.

Sağkan: “Tam Bağımsız Türkiye” diyen hocamızı anıyorum

TBB Başkanı Erinç Sağkan, Aksoy’un mezarı başında bir konuşma yaptı. Sağkan, konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün hukuku gasp edenlere hukuku katledenlere, ‘siz gereğini yapın hukuk arkadan gelir’ diyenlere inat devlet hukukla yaşar diyen, Laiklik ilkesini kaldırmak isteyenlere inat bu ilkenin bizler için ne anlam ifade ettiğini hayatı boyunca anlatmaya çalışan, temel hak ve özgürlükleri gasp edenlere inat ’61 Anayasasını hazırlayan, bu ülkenin bütün kurum ve kuruluşlarını yabacılara peşkeş çekenlere inat ‘tam bağımsız Türkiye’ diyen ve bunun altını çizen yol göstericimiz değerli hocamızı sizlerin huzurunda tekrar saygıyla rahmetle ve minnetle anıyorum. Yolu yolumuz olmaya devam edecektir.”

TBB Başkanı Erinç Sağkan

Koranel: Aynı azim ve kararlılıkla mücadeleye devam ediyoruz

Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel de yaptığı konuşmada Prof. Aksoy’un bir dönem Ankara Baro Başkanlığı yaptığını da hatırlatarak onun hukukçu kimliğinin yanı sıra aydın kimliği ile de laik ve demokratik cumhuriyetin önemli savunucularından olduğunu kaydetti. Koranel, “Başkanımız, Atatürk ilke ve inkılaplarında, yargı bağımsızlığında, hukuk bütünlüğünde, insan hakları ve özgürlüklerinin korunmasında hayatı pahasına mücadele etmiştir. Bizler, Ankara Barosu olarak aynı azim ve kararlılıkla mücadeleye devam ediyoruz” diye konuştu.

Ankara Barosu Başkanı Kemal Kornel

Bozkurt: Mücadeleniz Yolumuza Işık Olacak

ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt da Aksoy’u andığı konuşmasında, 29. Adalet ve Demokrasi haftası kapsamında katledilen pek çok Cumhuriyet aydınının anıldığını dile getirerek “Bu düzene karşı Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetini, onun emanetini yükseltmek görevi ile karşı karşıyayız” dedi. Bozkurt, Aksoy’a hitaben şöyle konuştu:

“Değerli Genel Başkanım. Kemalizmin namus sesini bir sis çanı gibi yurdumuz semalarına asacağız. Atatürk’ten emanet Cumhuriyetimizi ve sizden emanet bütün kurumlarınızı ve anayasal hukuk devletini canımız pahasına koruyacağız. Mücadeleniz yolumuza ışık olacak, size söz veriyoruz. Huzurunuzda saygıyla eğiliyorum Sayın Genel Başkanım.”

ADD Başkanı Hüsnü Bozkurt

Anmada, CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı da bir konuşma yaptı. Akıllı, Aksoy’un sosyal demokrasi ve Kemalizmi bağdaştıran anlayışıyla ve onun yolundan yürümeye devam edeceklerini dile getirdi. Akıllı, “Kurucu değerlerimizi takip etmeye ve bize bıraktığı emaneti taşımaya devam edeceğiz” dedi.

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı

Aksoy ayrıca, 29. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında düzenlenen “Prof. Dr. Muammer Aksoy’a Saygıyla” başlıklı bir söyleşi ile de anıldı. Aksoy için çok sayıda siyasetçi, kurum ve yurttaş tarafından da sosyal medya paylaşımları yapıldı.

Muammer Aksoy kimdir?

1939’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Ardından Zürih Üniversitesinde doktorasını yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde asistanlık ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğretim üyeliği yapan Aksoy, 1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversite özerkliğine zarar verdiği düşüncesiyle görevinden istifa etti. Ardından CHP’ye girerek siyasi hayata atıldı. 27 Mayıs 1960 sonrasında üniversiteye dönen Aksoy, SBF’de Anayasa Hukuku profesörü oldu. 1961 Anayasasının hazırlanması sırasında komisyon sözcülüğü ve CHP Parti Meclisi Üyeliği görevinde bulundu. 4.11.1970-14.1.1971 tarihleri arasında kısa bir süre A.Ü. SBF BYYO Müdürlüğü de yapan Aksoy, 12 Mart 1971 muhtırasından sonra tutuklandı. Ancak yargılama sonucunda serbest bırakıldı. 1977’de CHP İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Avrupa Konseyi Türkiye Temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu Başkanlığı görevlerini de yürüttü. 1980’den sonraysa Ankara Barosu Başkanlığına seçildi. 1989’da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi isimlerle birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurup, Kurucu Genel Başkanı olarak görev yaptı. Aksoy, 31 Ocak 1990 günü Ankara Bahçelievler’deki evinin önünde faili meçhul bir cinayet sonucu aramızdan ayrıldı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/31521
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Hocamız Prof. Dr. Muammer Aksoy unutulmadı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansının ilk günü tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Medya Konferansı bugün başladı. Gazeteciler, akademisyenler ve hukukçular “gazeteciliğin dönüşümünü” tartışıyor.

Kapat