Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtlığı Günü: Türkiye bu yıl da sondan ikinci
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) eşcinselliği “hastalıklar listesinden” çıkardığı tarih olan 17 Mayıs, 2004’ten beri her yıl Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtlığı Günü olarak kutlanıyor. Türkiye ise LGBTİ+ haklarında sondan ikinci sırada yer alıyor.
DSÖ’nün eşcinselliği “uluslararası hastalık” sınıflandırmasından çıkarmasının üzerinden tam 30 yıl geçti. 2004 yılından beri her 17 Mayıs da Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtlığı Günü olarak kutlanmaya başladı. Aradan geçen otuz yıla rağmen LGBTİ+’lar dünyanın her yerinde hak ihlallerine ve ayrımcılığa uğramaya devam ediyor. Türkiye’de faaliyet gösteren LGBTi+ dernekleri de bugün için açıklama yayınlayarak ayrımcılığa ve nefret suçlarına dikkat çekti.
Türkiye Avrupa’da sondan ikinci
Uluslararası Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği-Avrupa’nın (ILGA-Europe) her yıl yayınladığı Gökkuşağı Haritası ve İndeksi’nin 2020 sonuçlarına göre Türkiye geçen yıl gibi bu yıl da Avrupa’da sondan ikinci sırada yer aldı. Ülkelerin yüzde 49’unda ise olumlu bir değişiklik yaşanmadı. Raporda ayrıca “LGBTİ insan hakları savunucularının gittikçe daha fazla risk altında” olduğu belirtildi ve yetkililer sivil toplum derneklerini zayıflatmak için aktif önlemler aldığını ifade edildi. Rapora dair değerlendirmede bulunan ILGA-Avrupa Yönetim Kurulu Eş Başkanı Viima Lampinen, Türkiye gibi bazı Avrupa hükümetlerinin “pandemiyi LGBTİ ve diğer insan haklarına karşı agresif hamleler yapmak için bir bahane olarak kullandığını ve Türkiye’nin toplanma özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve insan haklarının korunması gibi temel özgürlükleri desteklemediğini” ifade etti. ILGA-Avrupa Yürütme Kurulu Eş Başkanı Darienne Flemington ise yaptığı değerlendirmede “Macaristan, Polonya, Türkiye gibi ülkeler pandemiden önce LGBTİ topluluklarını hedefleyen politikaları nedeniyle dikkat çektiğini” belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eşcinselleri korona virüsün nedeni olarak göstermesi de raporda yer alarak eleştirildi. Listenin ilk beşinde sırasıyla Malta, Belçika, Lüksemburg, Danimarka ve Norveç yer alıyorken son beşi ise Monako, Rusya, Ermenistan, Türkiye ve Azerbaycan oluşturuyor.
“Vardık, varız, var olacağız!”
Kaos GL Derneği, yayınladığı açıklamada Korona virüs pandemisinde LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekerek dayanışmaya çağırdı. Korona virüse karşı alınan önlemlerle birlikte aile evinde kalan LGBTİ+’ların ev içi şiddet riskiyle karşı karşıya geldiğinin belirtildiği açıklamada ayrıca LGBTİ+’ların salgın nedeniyle işini kaybetme riski altındaki işçilerin başında geldiği ifade edildi. Kaos GL Derneği, “Bu karanlık tabloda nefrete karşı dayanışma da büyüyor. Var olmak için kimseden izin almadık, almayacağız… Vardık, varız, var olacağız!” dedi.
17 Mayıs Derneği de Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtlığı Günü için yayınladığı açıklamada “ayrımcılığın ve nefret söylemlerinin haklarımızı gölgelemesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha söylüyoruz: LGBTİ+ hakları insan haklarıdır!” cümlelerine yer verdi. Açıklamada “Kamu otoritelerinin LGBTİ+’ları ve temel hakları hedef gösteren açıklamalarının endişe yarattığı” belirtilerek barış içinde yaşamanın eşitlikle mümkün olacağı hatırlatıldı.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/28329
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtlığı Günü: Türkiye bu yıl da sondan ikinci
Bir cevap yazın