19 Temmuz 2023, Çarşamba - 09:46

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İHD’den sözleşmenin 30’ncu yılında çocuk hakları etkinliği

Tarih: 21 Kasım 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 228

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Çocuk Hakları Komisyonu tarafından düzenlenen etkinlikte Hatice Kapusuz ve Sevinç Koçak tarafından çocuk kitapları üzerinden çocuk hakları masa yatırıldı.

İHD Ankara Şube Çocuk Hakları Komisyonu, dün saat 19.00’da “Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30. Yılında Çocuk Kitaplarında Çocuk Hakları” başlıklı etkinlik düzenledi. Hatice Kapusuz ve Sevinç Koçak’ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşi, EMO Ankara Şube Lokali’nde gerçekleşti. Çocuk kitaplarındaki çocuk haklarının masaya yatırıldığı etkinlikte ayrıca İHD Ankara Çocuk Hakları Komisyonu da basın açıklaması yaptı.

“Çocuklar ayrımcılığa maruz bırakılıyor”

İHD Ankara Çocuk Hakları Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Cansu Yumuşak, 20 Kasım’ın Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin 30. yılı olduğunu, BM tarafından 1989 yılında oluşturulan sözleşmenin halen dünya genelinde en çok sayıda ülke tarafından kabul edilen insan hakları belgesi olma özelliğini taşıdığını ifade etti. Buna rağmen günümüzde çocukların dünya genelinde ayrımcılığa maruz bırakıldığının ifade edildiği açıklamada, “Çocukların yaşama, gelişme ve katılım hakları önündeki engeller devam ediyor. Çocuklara öncelik verilmesi ve zarar görmemelerini sağlayacak yaklaşım ve düzenlemelerden kaçınılıyor. Yaşanan eşitsizlikler, çocukların hak ihlallerine neden oluyor. Çocukların insan haklarını tehdit eden sorunlar ise taraf devletlerin önceliği haline gelmiyor” ifadeleri yer aldı. “Çekincesiz çocuk hakları” talep edilerek, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 17, 19 ve 30. maddelerine Türkiye tarafından konulan çekincelerin kaldırılması, çocukların kendi kültürlerinden yararlanma ve kendi dillerini kullanma hakkının tanınması gerektiği söylendi.

Koçak: “Çocuk kitapları toplumsal rolleri yeniden biçimlendiriyor”

Çocuk haklarının, insan hakları içerisinde özel bir alan olarak tanımlanmasının ihtiyaç olduğunu ifade eden Sevinç Koçak, bunun çocuğun özel statüsünden kaynaklı olduğunu belirtti. “İnsan haklarında çalışma hakkından bahsederken çocukların çalışmama hakkından bahsediyoruz” diyerek bu farkı ortaya koyan Koçak, çocuk haklarının çocukların haklarını tanımlamasının yanı sıra yetişkinlere sorumluluklarını ve devlete de yükümlülüklerini tanımladığını söyledi. Çocuğa alınan kitapların toplumsal rolleri yeniden üretme ve biçimlendirmede önemini değinerek, “Çarpık çocuk algısı meselesi her şeyle birlikte çocuğu şekillendirmeye dönük de bir anlama sahip. Çocuğu devletin, toplumun, ailenin istediği bir kalıba sokma tasarısına hizmet ediyor. Dolayısıyla çocuğa aldığınız kitaplar da bu toplumsal rolleri yeniden üretiyor ve yeniden biçimlendiriyor” dedi.

Kapusuz: “Çarpık bir çocuk algısı mevcut”

Hatice Kapusuz, toplum ve devletin çarpık bir çocuk algısına sahip olduğunu dile getirdi ve şöyle açıkladı: “BM’ye ye göre 0-18 yaş arası tüm insanlar çocuktur. Ancak devlete göre işine geldiği zaman idrakı olan, evlendirilmek isteniyorsa o zaman iradesi olan, ama oy vermesi gerektiği zaman veremeyen bir çarpık çocuk algısı var.” Çocuk ve yetişkin arasında asimetrik bir ilişki olduğunu söyleyen Kapusuz, “Bu asimetri eğer dikkatli, çocuk odaklı ve çocuğun gelişimsel ihtiyaçlarını merkeze alarak kurulmazsa istismarı, gücü ve şiddeti her an ortaya çıkarabilecek bir ilişki olur” dedi. Bir kitap soyut kavramlar içermiyorsa ve cinsel gelişimle ilgili değilse her yaştan çocuğu okunabileceğini söyleyen Kapusuz, burada önemli olanın anlatıcı kişi olduğunu söyledi ve ekledi: “Çocuğu tanırsanız, kitabı ona göre değiştirebilir veya anlatıyı dönüştürebilirsiniz.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26095
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İHD’den sözleşmenin 30’ncu yılında çocuk hakları etkinliği

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat