25 Temmuz 2023, Salı - 10:21

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF mezunu Candemir: YouTube’da olma amacım kaliteli içerik üretmek

Tarih: 25 Mart 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 513

YouTube’da içerik üreten İLEF’lilere bir yenisi daha eklendi. Tuğçe Candemir kanalında yurtdışından gelen insanların kültürel deneyimleri üzerine konuşuyor.

İLEF mezunlarından Tuğçe Candemir, Türkiye’ye yurtdışından gelen insanlarla Türkiye’deki kültürel deneyimleri hakkında konuştuğu bir YouTube kanalı açtı. Candemir, “A Swift Journey with Tugce” başlıklı programının kayıtlarını “Tugce Candemir” adlı Youtube kanalında yayınlıyor. Candemir’le henüz 6 program hazırladığı kanalı üzerine konuştuk.

Türkiye’ye yabancı ülkelerde gelen insanlarla Türkiye’deki kültürel deneyimlerini hakkında konuşuyorsun. Nereden geldi böyle bir kanal açma fikri?

Aslında bu uzun bir hikâye. Mezun olmak üzereydim ve Radyo, Televizyon ve Sinema bölümüne başladığım günden beri kafamda hep kariyerimi program yapımcılığı üzerine şekillendirmek vardı. Öncelikle İngilizce bir şeyler yapmak istiyordum ama yapmak istediğim şeyin hangi mecrada olması gerektiğini bilmiyordum. Kişiliğimle, kendim olarak yer alabileceğim bir proje olmasını istiyordum. Aklıma kültür konusu geldi. Türkiye’de yaşayan yabancıların kültür deneyimleri üzerine konuşsak nasıl olur dedim ve Leyla ile ilk röportajı bu şekilde çektik. Beklediğimden çok fazla olumlu geri dönüş aldım ve devam etmeye karar verdim.

Henüz abone sayın çok değil fakat dünyanın farklı bölgelerinden mesajlar alıyorsun neler yazıyorlar insanlar?

Geçen gün bir mesaj aldım mesela Mısır’dan biri yazdı. Bir programcı olarak çok başarılı olduğumu söyledi. Bir kere Kuala Lumpur’dan biri yazdı, Bangladeş’ten biri aynı şekilde. Dünyanın farklı yerlerine ulaşabilmek benim için çok kıymetli bir şey. Aslında izlenme sayısından daha değerli aldığım bu dönüşler, çok küçük başladığım bir şeyin Türkiye sınırlarını aşması.

Son olarak Yekta Kopan paylaştı videonu nasıl bir iletişim var aranızda?

Yekta Kopan, İran kültürüne ilişkin olan videomu paylaştı. İkinci programdı ve aslında kendimi beden dili ve programa hâkimiyet konusunda zayıf hissettiğim de bir videoydu. O dönemde daha az izleniyordum. Yekta Kopan’ın profesyonel görüşünü alabilmek adına kendisine videomu gönderdim. Beden dilimi çok iyi kullandığımı söyledi ve sonra fark ettim ki Twitter üzerinden çok güzel bir açıklamayla birlikte bir paylaşım da yapmış. Paylaşma ihtimali aklıma bile gelmemişti, dönüş yapması bile çok mutlu etti beni. Yekta Kopan ile iletişim halinde olabilmek benim için çok değerli.

Cüneyt Özdemir’in YouTube hakkında görüşleri çok konuşuldu. Sence de YouTube daha çok saçmalayanların yeri mi?

YouTube çok farklı bir mecra. Yani çok kıymetli kanallar da var aslında ama onlar daha az izleniyor. Bence saçmalama yeri değil ama saçmalayan bir kesim de var. En başından beri yayıncılık alanında kendimi geliştirmeye çabalıyorum ama YouTube’da insanlar telefonla bile video çekip binlerce insana ulaşabiliyor. Bu noktada içeriğin kalitesi çok da sorgulanmıyor. Büyük cümleler kurmak istemiyorum ama ‘bugün çantamda ne var’ gibi videolar çekmek bana kaliteli içerikmiş gibi gelmiyor. Dünyanın çok farklı bir yerinden gelmiş bir insanla konuşmak onun kültürel deneyimlerini paylaşabiliyor olmaktan çok keyif alıyorum. YouTube’da olma amacım kaliteli içerik üretmek. İlerde daha çok yayıncılık sektörü içinde olmayı istiyorum.

Kanalında Tibor Pleiss, Vladimir Stimac gibi Türkiye’de oynayan ünlü basketçileri konuk ettin. Nasıl geçti çekimler onlara ulaşmakta zorlanmadın mı?

Basketbol içerikli ilk röportajım Vladimir Stimac’laydı. Öncelikle basketbol benim ilgi alanlarımdan bir tanesi, basketbol konuşmayı çok seviyorum. Aynı zamanda bir Anadolu Efes taraftarıyım. Stimac’a direkt olarak ulaştım. Tibor Pleiss ile olan röportajım da Alper Yılmaz’ın yardımıyla gerçekleşti. En çok güldüğüm röportajlardan biri Tibor Pleiss ile olan sanırım. Normalde ben giriş anonsunu çekerken hep birileri önden ya da arkadan geçer, anons bölünür ve sinir olurum. O gün tam anons çekmeye çalışırken Anadolu Efes’in oyuncusu Adrien Moerman geçti kameranın önünden, istesem bu kadar denk gelemezdi. Bana da güzel bir anı olmuş oldu.

Kanalında ilerleyen süreçte kimleri konuk etmek istiyorsun?

Basketbol üzerine röportajların devam etmesini istiyorum ama farklı meslek grupları da ilgimi çekiyor. Antik Mısır ve arkeoloji de ilgi alanlarımdan biri. İleride bir arkeologla kazıda bir video çekebilmeyi çok isterim mesela. İtalyan kültürünü konuşma planım var gelecek bölümlerde. Tabi Yekta Kopan’la bir röportaj yapmayı da çok isterim. Şu anda kendi kanalıma içerik ürettiğim için bir baskı yok üzerimde. Keyif aldığım, konuşmayı sevdiğim şeyleri konuşuyorum.

Programının formatının oturduğunu düşünüyor musun? İlerleyen süreçte değişiklik yapacak mısın?

Düşünüyorum aslında ama kafamda hep daha çok gezerek sohbet ettiğim bir format düşüncesi de var. İngilizce program formatını Türkçe’ye çevirmeyi düşünmüyorum ama format anlamında oyunlarda değişiklik yapmak istiyorum. Bir yerden sonra çünkü tek düze gitmeye başlayabilir. Daha gezi odaklı belki Ankara içinde, Türkiye’de gezdiğim formatta videolar yapmak da istiyorum.

YouTube’un geleceği hakkında ne düşünüyorsun?

YouTube yeni bir mecra. “YouTube geldi televizyon bitti” savına çok katılmıyorum. Televizyonda niteliksiz olarak adlandırabileceğimiz çok fazla program var. Ancak televizyon geldi radyo tamamen bitti mi? Hep arkada bir ses olarak televizyon dönüyor. Televizyonun biteceğini düşünmüyorum. Bence televizyon da dönüşecek nitelik anlamında.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/22306
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF mezunu Candemir: YouTube’da olma amacım kaliteli içerik üretmek

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat