15 Temmuz 2023, Cumartesi - 20:29

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF öğrencisi Arife Köse, “Bilme Hakkı Projesi” bursunu kazandı

Tarih: 08 Ocak 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 164

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde (İLEF) yüksek lisans öğrenimi gören Arife Köse, “Bilme Hakkı Projesi” bursunu kazandı.

İLEF’te yüksek lisans öğrenimi gören Arife Köse, P24 ve Article 19 tarafından başlatılan, Guardian Foundation tarafından da maddi olarak desteklenen Bilme Hakkı Projesi’ni yürütecek gazeteciler arasında yer aldı.

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun “şeffaflığın sağlanması yolunda etkin kullanımı”nı amaçlayan projeyi yürütecek gazeteciler burs alarak belirledikleri konularda araştırmacı gazetecilik faaliyeti yürütecek. Projenin altı aylık ilk aşamasının mali kaynağını Guardian Foundation sağlayacak.

Türkiye’de medyanın yansıtmadığı konular hakkında, araştırmacı gazeteciliğin yanı sıra, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu aracılığıyla resmi kurumlara sorular sorulmasının esas alındığı projede, tamamlanan çalışmaların medya mecralarında yayınlanması hedefleniyor.

Arife Köse’yle birlikte Bilme Hakkı Projesi’ne toplam 10 proje kabul edildi. Çalışmaların sahibi gazetecilerle çalışmalarının isimleri şöyle:

  1. Arife Köse – İncirlik Askeri Üssü’nde bulunduğu iddia edilen nükleer bombalar ve bu bombaların 2015’te ABD tarafından modernize edileceği iddiası
  2. Ayfer Çalıkıran – Türkiye’de sokakta yaşayanlar
  3. Burcu Karakaş – Geçici köy koruculuğunun sosyoekonomik portresi
  4. Elif İnce – Türkiye’deki inşaat, enerji ve maden sektörlerinde kamu ihaleleri ve şeffaflık
  5. Emre Can Dağlıoğlu – Devlet arşivlerinde ‘1915 Sevk Defterleri’ni aramak
  6. Murat Güreş – Gaziantep’te kentsel dönüşümün bilinmeyenleri
  7. Murat Selenoğlu – Örtülü ödenek harcamaları
  8. Pelin Başaran Harrison – İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Tic. A.Ş.’nin –Kültür A.Ş. —  bütçe harcamaları, hizmet alımları ve ihaleleri
  9. Tuğba Tekerek – Türkiye’de kamuya ait ve özel hastanelerde tıbbi gerekçeli ve isteğe bağlı kürtaj uygulamaları
  10. Ürgen Tepe – İzmir Çiğli Katı Atık Depolama Tesisleri konusunda bilinmeyenler

Projede bundan sonraki süreç nasıl işleyecek

Burs alacak gazetecilerin çalışmalarına 15 Ocak’ta başlaması hedefleniyor. Proje kapsamında çalışmalar yürütülürken, Şubat ayında İstanbul’da, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’ndan etkin yararlanmanın yollarıyla ilgili uzmanların katılacağı bir eğitim semineri yapılacak. Açıklamada, İstanbul dışından projeye katılan gazetecilerin seminer süresince yol ve konaklama giderlerinin karşılanacağı da belirtiliyor. Seminerin ardından gazeteciler için “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’ndan Yararlanma Kılavuzu” da hazırlanacak.

Projeye katılan 10 gazetecinin Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yetkililere sordukları sorular ve aldıkları veya alamadıkları cevaplar, Article 19 ve P24 tarafından izlenecek. İzleme sonucu, gerektiği takdirde alternatif bilgi edinme yollarına başvurulacak; yasaların hak tanıdığı hukuki süreçler Article 19 ve P24 tarafından kullanılarak Bilgi Edinme Hakkı’nın hayata geçirilmesi için çalışılacak.

Projeye katılan gazetecilerin çalışmalarının 2015 Mayıs ayından itibaren yayınlanması hedefleniyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/5482
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF öğrencisi Arife Köse, “Bilme Hakkı Projesi” bursunu kazandı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat